Akaan nuorisotilojen aukioloajat supistuivat

Nuorisotiloilla askarrellaan, juodaan kahvia, ollaan koneella ja puhutaan

Joni Isohuhta (vas.), Peppi Laaksonen ja Eetu Virtanen toivoisivat Toijalan nuorisotilojen olevan useammin auki.

Joni Isohuhta (vas.), Peppi Laaksonen ja Eetu Virtanen toivoisivat Toijalan nuorisotilojen olevan useammin auki.

Akaassa toimivien Toijalan ja Viialan nuorisokeskuksien aukioloajat ovat supistuneet viime kevääseen verrattuna. Nuorisotilat ovat avoinna yhteensä kolmena iltana viikossa, ja päivät sekä taajamat vaihtelevat vuoroviikoin. Syynä on akuutti ohjaajapula, johon ei ainakaan lähiaikoina ole näkyvissä helpotusta, sillä Akaan henkilöstöjaosto on jättänyt kahden ohjaajan toimen täyttöluvat pöydälle.

– Ohjaajatoimintamme on kärsinyt tässä pahan kerran. Meillä on tällä hetkellä töissä vain kaksi ohjaajaa, ja hekin molemmat sijaisia, nuorisosihteeri Jouko Pekkarinen valittelee.

Maanantaina Toijalan nuorisokeskus saatiin auki erikoisjärjestelyin toisen nuoriso-ohjaajan Johanna AlaPappilan sairastuttua. Jouko Pekkarinen keksi soittaa hätiin Akaan vanhempainverkoston puheenjohtajan Sari Laakin, jotta kahden ohjaajan vaatimus täyttyi. Ylimääräisenä silmäparina paikalla on myös nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi opiskeleva viialalainen entinen metallimies Pekka Siltala, joka lähettää terveisensä Akaan vapaa-aikalautakunnalle:

–  Täällä ja Viialassa käy noin 30–40 nuorta illassa, ja seiskaluokkalaisia on tullut mukaan tänä syksynä aika paljon, joten ohjaajille olisi kysyntää.

Lempääläläinen nuoriso-ohjaaja Laura Oksanen sijaistaa Milla Huovista tammikuulle, ja kehuu Akaan nuorisotiloja toimiviksi.

–  Moneen muuhun paikkaan verrattuna täällä Toijalassa ja Viialassa on tosi paljon kaikkea tarpeellista. Vähän huonekaluja ja askartelutarpeita kun saisi lisää, sekä tietysti työntekijöitä, Laura Oksanen listaa.

Kahden nuorisotilan iltojen lisäksi nuoriso-ohjaajien työhön kuuluu myös päiväaikaan koulujen kanssa tehtävä yhteistyö.

Joel Näppinen, 15, ja Vili Hyötyläinen, 16, pelasivat maanantaina biljardia Toijalan nuorisotiloissa.

Joel Näppinen, 15, ja Vili Hyötyläinen, 16, pelasivat maanantaina biljardia Toijalan nuorisotiloissa.

Ruokaa jos sais

Maanantaina Toijalan nuorisokeskuksessa viihtyneet kahdeksasluokkalaiset Joni Isohuhta, Peppi Laaksonen, Eetu Virtanen ja Iina Jauhiainen toivoivat tilojen olevan useammin auki.

–  Juodaan kahvia, ollaan koneella, puhutaan, pelataan biljardia, kuuluu yhteinen vastaus siitä, mitä normaaliin Nuokku-iltaan kuuluu

– Ruokaa jos vielä sais, Iina Jauhiainen lisää.

Porukka käy usein myös seurakunnan nuorisotiloissa Manalassa, jossa ohjelmaan kuuluu nimenomaan syöminen.

– Siellä on leipiä, donitseja, kahvia ja mehua, nuoret luettelevat.

Niinä iltoina, kun mikään paikka ei ole auki, yhteiskoululaiset kertovat pysyttelevänsä kotona koneen ääressä tai pyörivänsä kylällä. Alkavaa syyslomaa he aikovat viettää rennosti mahdollisimman paljon kavereiden kanssa oleillen.

Kuluvalla syyslomaviikolla Akaan nuorisotilat ovat auki normaalista poiketen tänään keskiviikkona Toijalassa ja torstaina Viialassa kello 15–21. Molemmissa paikoissa iltapäivä ja alkuilta kello 15-18 väillä on varattu vain seitsemäsluokkalaisille, ja loppuilta kello 21 saakka on avoinna kaikille 13-17-vuotiaille.  Myös nuorisokahvila Manala Toijalassa on auki tänään keskiviikkona ja lauantaina kello 18–23.

Nuorisovaltuusto paheksuisi nuorten sijaan päättäjiä

Akaan nuorisovaltuusto vaatii kaupunginhallitukselle osoitetussa kannanotossaan, että nuorisotilojen aukioloaikoja on lisättävä, nuoriso-ohjaajia on palkattava lisää ja että nuoria on kuunneltava heitä koskevassa päätöksenteossa. Kirjeen ovat allekirjoittaneet nuorisovaltuuston puheenjohtaja Anni Lehtiö, varapuheenjohtaja Petja Kopperoinen sekä sihteeri Kia Jouppila.  Päätös kannanotosta tehtiin nuorisovaltuuston lokakuun 2. päivän kokouksessa.

Nuorisovaltuusto on sitä mieltä, että parittomille ja parillisille viikoille jaetut kolme aukiolokertaa eivät riitä kaupungissa, jossa heidän mukaansa asuu arviolta 3 800 alle 18-vuotiasta nuorta.

– Tarvetta olisi vaikka joka arkipäivälle. Aina kun nuorisotilat ovat olleet auki, on tupa ollut täynnä, varsinkin Viialan nuorisokeskuksella. Tällainen parillinen/pariton viikko -systeemi on monille nuorille vieras, sillä harva tietää, mikä viikko on menossa, kannanotossa todetaan.

Nuorisotilojen heikko aukiolo johtaa nuorisovaltuuston mukaan siihen, että nuoret viettävät yhä enemmän aikaa jossain muualla eli kaduilla, kaupoissa ja huoltoasemilla – missä vain, missä on syksyn ja talven tullessa lämmintä tilaa.

– Nuorten notkuminen kaupoissa voi taas pahimmillaan lisätä paheksuntaa nuoria kohtaan, vaikka oikeasti paheksunnan pitäisi kohdistua päättäjiin.

SONY DSCSONY DSC

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?