Data keskukseen – Akaan historian suurin hanke ei kelvannut somessa

Akaan kaupunki tiedotti perjantaina 3. toukokuuta että kaupunki ja Fincap DC Corp Oy ovat solmineet kiinteistökaupan esisopimuksen, jonka tavoitteena on datakeskuksen rakentuminen Akaa Pointin alueelle. Jos kauppoihin saakka edetään, yhtiö ostaa Akaa Pointin alueelta 16 hehtaaria maata ja maksaa siitä kaupungille 1 000 980 euroa.

Akaan Seudun aiheesta julkaiseman jutun Facebookissa saamien kommenttien perusteella voi sanoa, että hanke ei vakuuta kaikkia. Kommentoinnissa nousi esiin varsinkin se, miten Fincap on lähestynyt useita muitakin kuntia vastaavan kaltaisella hankkeella. Fincap DC Corp Oy:llä on vastaavia datakeskushankkeita käynnissä ainakin Valkeakoskella, Mäntsälässä ja Keravalla. Oman lisänsä epäilykseen tuo se, että yhtiön edustajat eivät ole vastanneet Akaan Seudun lisätietopyyntöön mitenkään.

Vaikka Akaan hanke toteutuisi ja vaikka kaikki muutkin Fincapin hankkeet toteutuisivat, ei jopa 80 000 neliön datakeskuksia varmastikaan nouse kovin nopeasti niin moneen paikkaan kuin niitä nyt suunnitellaan. Takavuosina tuulipuistojakin oli tyrkyllä paljon useampaan kuntaan kuin mihin sellainen on tähän päivään mennessä rakennettu. Se ei tarkoita, etteivätkö ne silti vielä joskus nousisi.

Vaikka epäilys datakeskushankkeen ympärillä saattaa olla hyvinkin perusteltua, aiheesta kertovan uutisen keräämä negatiivinen kommenttivyöry pisti silmään. Aiheuttiko Postin logistiikkakeskuksen menetys akaalaisille epäuskon muitakin kaupunkiin kaavailtuja hankkeita kohtaan? Eikö akaalainen usko ennen kuin näkee?

Vaikka epäuskoa olisi ilma sakeana, kaupungin elinkeinotoiminnasta ja kehittymisestä vastaavien henkilöiden on silti tehtävä työtään. Se saattaa olla monessa kohtaa turhaa ja hyviltä ideoilta ensi alkuun kuulostavat hankkeet voivat jäädä piippuun ja ikuisesti toteutumatta, mutta yrittämistä ei saa lopettaa. Jokaisen akaalaisen on syytä toivoa, että epäusko ei leviä niiden henkilöiden keskuuteen, joiden tehtävä on vetää yhteistä rekeä eteenpäin. Vaikka Fincap ei ikinä rakentaisi kaupunkiimme mitään, ei ole syytä ilkkua. Sen sijaan kannattaa muistaa, että menestyjän ja menestymättömän ero on siinä, että menestyjä ei luovuttanut kesken.

Sen yhteisen reen vetäminen on sitä raskaampaa, mitä useampi vain istuu kyydissä ja odottaa valmista. Reki kevenee, kun kyydissä istujatkin auttavat edes jotenkin. Jos ei keksi keinoa auttaa, voi ainakin olla mukana kulkemassa oikeaan suuntaan. Mielipiteitä siitä oikeasta suunnasta toki riittää. Laitetaan siis mielipiteet sivuun ja keskitytään faktoihin. Yksi fakta on, että Akaan yhteisöverokertymä on heikko verrattuna naapurikuntiin ja myös Suomen tasolla. Yhteisöverokertymä taas ei nouse ilman uusia ja kehittyviä yrityksiä. Mitä voisimme tänään tehdä sen eteen, että Akaaseen sellaisia saataisiin?