Pysähdy hetkeksi: Voi sitä luomisen ja kokeilemisen intoa ja iloa, kun lapset pääsevät kokeilemaan urkuja

Profile Image of Lukijalta

Juha Salmesvuori.

”Myös eikö Herran kansa Luojaansa kiittäisi!”

Kun kohta Suvivirsi taas kajahtaa koulujen ja oppilaitosten päättäjäisjuhlissa, se on kuin fanfaari alkaneen kesän kunniaksi. Suvivirren soidessa viimeisetkin talven rippeet karisevat harteilta ja mieli vapautuu nauttimaan kesän lämmöstä ja vehreydestä.

Kuluneena lukuvuonna itselläni on ollut ilo ja kunnia vierailla Toijalan alueen ala-asteen kouluissa pitämässä kanttorin tunteja. Näillä tunneilla on laulettu virsiä ja muita hengellisiä lauluja sekä käyty läpi kirkkovuoden kulloistakin ajankohtaa, sen sanomaa ja merkitystä. On etuoikeutettua, että koulut eivät millään tavoin ole rajoittaneet tuntien hengellistä sisältöä. Tämä on Suomen kouluissa valitettavan harvinaista.

Jotkut luokat ovat käyneet myös kirkossa tutustumassa urkuihin. Kaikkein hedelmällisintä on, jos sekä laulun että urut voi yhdistää. Urut kun ovat mielestäni aivan verraton yhteislaulun säestyssoitin. Niin ja tietysti lapset pääsevät aina myös itse kokeilemaan urkuja. Voi sitä luomisen ja kokeilemisen intoa ja iloa! Uusia moderneja improvisaatioita syntyy kuin sieniä sateella!

Näistä lapsista tulee aika pian myös tuttuja kavereita. Eräskin pieni kirkassilmäinen poika kysyi koulussa: ”Muistaksä mut? Mä olin siellä parvella”. Oli helppo vastata, että totta kai muistan. Hän, kun oli ollut erityisen innokas kokeilemaan urkuja ja jäi sen tähden selkeästi mieleen.

Kouluilla on myös ollut sekä adventti- että pääsiäiskirkkoja joko kouluilla tai kirkossa. Olen todella kiitollinen ja nostan hattua näille kouluille ja niiden opettajille, että he haluavat pitää yllä hengellistä perinnettä ja arvoja. On ollut erityisen hienoa huomata, että koulukirkkojen sisältö on enenevässä määrin keskittynyt kirkkovuoden sanomaan ja sen merkitykseen eikä juhla-aikojen kaupallisiin aineksiin.

Uskon ja toivon, että kasvaminen hengelliseen perinteeseen ja sen arvoihin kantaa näitä lapsia läpi elämän. Näin heillä on elämässään hyvät juuret kasvaa ja aikuistua tässä alati muuttuvassa ja kaiken kyseenalaistavassa maailmassa.

Suurkiitos kaikille vanhemmille, äideille ja isille, jotka ovat kasvattaneet näin hienoa jälkipolvea. Erityisen Paljon Onnea kaikille äideille toukokuun toisen sunnuntain johdosta!

 

Juha Salmesvuori

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori.

Pysähdy hetkeksi on Akaan Seudun kolumnisarja, jonka kirjoittajat edustavat Akaassa toimivia seurakuntia.