Antti Peltola on edelleen vailla uutta johtajasopimusta – Hannu Järvisen mukaan eriävät näkemykset koskevat palkkaa ja erokorvausta

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Järvinen sekä varapuheenjohtajat Heli Einola-Virtanen ja Mervi Pulkkinen neuvottelevat kaupunginjohtaja Antti Peltolan kanssa tämän uudesta johtajasopimuksesta. Kuva: Tarja Antola

Akaan kaupunkia viimeiset viisi vuotta luotsanneen Antti Peltolan kaupunginjohtajapesti muuttui huhtikuussa määräaikaisesta vakituiseksi.

Peltolalle on tarkoitus laatia vakituisen viran myötä uusi johtajasopimus, mutta neuvottelut siitä ovat vielä kesken. Kaupunginhallitus palautti asian maaliskuussa yksimielisesti valmisteluun.

Johtajasopimus sisältää esimerkiksi työn edellytyksiin, palvelussuhteen ehtoihin, työn arviointiin ja mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemiseen liittyviä asioita. Sopimuksessa sovitaan siis myös palkasta sekä erokorvauksista.

Johtajasopimusta valmisteleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hannu Järvinen (sd) kertoo, että eriäviä näkemyksiä on palkasta sekä erokorvauksesta ongelmatilanteissa. Järvinen tarkentaa, että eriävä näkemys erokorvauksen osalta on hänen ja ryhmäpuheenjohtajien välillä.

Järvinen kertoo oman näkemyksensä perustuvan Peltolan nykyiseen johtajasopimukseen. Sen mukaan kaupunki maksaa siirtymäkorvauksena kuuden kuukauden palkan, jos virkasuhde päätetään hyvässä yhteistyössä sopien. Jos luottamuspulan vuoksi on käynnistetty irtisanomismenettely, korvaus on 12 kuukauden palkka, mikäli kaupunginjohtaja irtisanoutuu virastaan.

Järvisen mukaan ryhmäpuheenjohtajien näkemys on osin tätä tiukempi.

– Ymmärrän kyllä ryhmäpuheenjohtajiakin, kun Akaa on joutunut kerran maksumieheksi. Mutta kyllä toistakin osapuolta on kuunneltava. Sopimuksen pitää olla kummallekin puolelle hyvä.

Akaan kaupunki kiisteli käräjä- ja hovioikeudessa kaupunginjohtajan virasta irtisanotun Aki Viitasaaren korvauksesta. Kaupunki hävisi jutun ja joutui maksamaan Viitasaarelle 12 kuukauden palkkaa vastaavan niin sanotun siirtymäkorvauksen.

Koko puheenjohtajisto neuvottelee

Hannu Järvinen kertoo, että Antti Peltolan palkan osalta hänen ja kaupunginhallituksen näkemykset perustuvat lähikuntien ja muiden Akaan kokoisten kuntien johtajien palkkatasoon.

– Antin kanssa meillä on palkkaerimielisyys. Kaupunginhallitus on antanut minulle rajan, missä mennään. Antilla on vielä parempi pyynti, mutta ei sekään ero niin iso ole.

Järvinen ei kerro, kuinka isosta erosta tarkalleen puhutaan.

– En ota siihen vielä kantaa, mutta olemme jonkin verran lähestyneet siinäkin. Todennäköisesti joudumme pikkaisen kumpikin osapuoli hakemaan kompromissia niin kuin aina neuvotteluissa.

Ylen huhtikuussa tekemään kuntajohtajien palkkavertailuun tutustunut Järvinen ihmettelee kuntajohtajien palkkatasoa.

– Itsekin pidän kaupunginjohtajien ja kunnanjohtajien palkkoja aika kovina, kun verrataan siihen, että sote-palvelut siirtyivät pois.

Järvisen mukaan Antti Peltolan johtajasopimus on saatava kuntoon pikapuolin. Järvinen kertoo, että johtajasopimuksesta Peltolan kanssa neuvottelevat jatkossa hänen lisäkseen myös kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat Heli EinolaVirtanen (ps) ja Mervi Pulkkinen (kesk).

Lue myös: 

Antti Peltolalla ei ole vielä uutta johtajasopimusta – Palkasta neuvotellaan