Nuorisokahvilan ovet avoinna lauantaisin Toijalassa

Nuoret kaipaavat hengailupaikkoja

Leffaa katsomaan kokoontui myös varttuneempia katseljoita.

Leffaa katsomaan kokoontui myös varttuneempia katseljoita.

Nuorisokahvila Manalan avajaisten vetonaulaksi lauantaina osoittautui torilla esitetty toimintaelokuva Fast & Furious. Ehkä osittain hyvän ilman takia sisätilat eivät niin houkutelleet nuoria. Kävijöitä oli viitisenkymmentä, mutta torille kokoontui paljon väkeä ulkoilmaleffaa katsomaan.

Paikalla olleet nuoret pitävät Akaan tarjontaa nuorille pääosin riittävänä. Henri Rekula, Aleksi Heinonen ja Lauri Helin kertovat käyvänsä Manalassa tapaamassa kavereita ja pelaamassa biljardia.

– Ja syömässä leipiä, pojat lisäävät.

Tekemisen keksiminen on heidän mielestään lähinnä itsestä kiinni. Urheiluharrastuksiakin on tarjolla moneen makuun. Skeittiparkkia he kuitenkin kaipaisivat sekä paikkoja, joissa vain oleskella.

Sirkku Näsi, Juulia Repo ja Martti Näsi tulivat paikalle katsomaan elokuvaa. He eivät ole käyneet nuorisotilassa aikaisemmin. Martti toivoisi Toijalaan skeittiparkkia tai uimahallia. Nuoret viettävät aikaansa liikunnallisten harrastusten parissa.

Manalaa on tarkoitus pitää tänä vuonna auki lauantai-iltaisin. Aukiolot ovat pitkälti kiinni siitä, että tilaan saadaan vapaaehtoisia valvojia.

Viialaankin taas kahvila?

Sari Laaki Akaan vanhempienverkostosta kertoo, että toiveissa on saada auki myös Viialan nuorisokahvila. Se on ollut nyt suljettuna puolentoista vuoden ajan. Toimintaa pyörittämään tarvittaisiin vielä lisää vapaaehtoisia, vaikka heitä onkin jo ilmoittautunut muutama.

– Valvojana toimiminen ei vaadi sen kummempaa, kuin että on halu tehdä töitä nuorten kanssa ja antaa heille aikuisen läsnäoloa.

Nuorten oleskelu kaupungintalon edustalla herättää ajoittain keskustelua sosiaalisessa mediassa. Laakin mukaan poliisi kävi perjantaina hajottamassa paikalla olleen nuorisojoukon.

– Nuorten täytyy saada olla jossakin, heidän hätistämisensä paikalta ei ratkaise mitään. Olen yrittänyt sanoa heille, että he voisivat kokoontua vaikka torille. Joitakuita pelottaa mennä virastotalolle, kun siinä pyörii nuoria. Toisaalta asiaa pitäisi ajatella myös nuorten näkökulmasta, Sari Laaki pohtii.

Hän korostaa, että suurin osa nuorista on kunnollisia. He uskovat, kun heitä puhuttelee asiallisesti ja pyytää esimerkiksi pitämään pienempää meteliä tai käyttämään siivompaa kieltä.

34Nuorisokahvila 1

Leevi Helin (vas.), Henri Rekula ja Aleksi Heinonen tykkäävät pelata biljardia.

34Nuorisokahvila 3

Sirel Meister (vas.) ja Nea Keränen tulivat torille katsomaan elokuvaa.

34Nuorisokahvila 2

Martti Näsille, Juulia Revolle ja Sirkku Näsille maistui pyttipannu Manalan edustalla.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?