Minne mennään kouluun – Löytyykö ratkaisu lautakuntien erimielisyyteen tulevaisuudesta?

Arvo Ylpön koulun ja Toijalan yhteiskoulun korvaavan uuden koulun sekä lukion rakennuspaikasta on keskusteltu useammassa lautakunnassa. Kaupunginhallituksen käsiteltyä asiaa tämän viikon tiistaina se etenee seuraavaksi valtuustoon. Asiaa käsitelleet lautakunnat ovat olleet asiasta erimielisiä. Lisäksi on kuultu aivan uusia avauksia, joiden mukaan yhtenäiskoulu ei ehkä edes olisi oikea ratkaisu.

Rohkeimman kannan asiaan valitsi sivistyslautakunta, jonka kannaksi useamman äänestyksen jälkeen tuli, että uusi alakoulu riittävällä liikuntatilalla pitäisi rakentaa Pätsiniemen alueelle ja uusi yläkoulu Lastumäen alueelle. Lukion sivistyslautakunta sijoittaisi aseman seudulle tai Lastumäen alueelle. Erillisen alakoulun kannalle asettui myös Jouni Parikka, joka ehdotti elinvoimalautakunnassa erillistä alakoulua Toijalan urheilukentän viereen.

Asiaan otettiin kantaa jopa Viialan Sampolan 60-vuotisjuhlan puheissa, kun Akaan Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Maijala kertoi toivovansa, että tulemme näkemään ajan, jolloin Toijala ja Viiala vielä kasvavat yhteen. Silloin tulevaisuuden koulutkin ehkä rakennettaisiin jonnekin Hirsikankaan seudulle.

Kun kaikki menee hyvin, koulujen käyttöiät ovat yleensä hyvin pitkiä. Täytyy toivoa, että koulun rakennuspaikasta käsityksen ja ehdotuksen muodostaneet tekninen lautakunta, sivistyslautakunta, hyvinvointi- ja vapaa-aikalautakunta, elinvoimalautakunta sekä tietysti kaupunginhallitus ja viime kädessä valtuusto ovat ottaneet tulevaisuuden riittävän selkeästi huomioon kantaansa muodostaessaan.

Tulevaisuutta miettiessä pitää pohtia, missä akaalaiset tulevat jatkossa asumaan ja millaisia he tulevat olemaan. Toijalan toisen vaiheen kouluverkkoratkaisua käsitelleissä lautakunnissa on kiertänyt 15 esityslistan liitettä. Ensimmäinen liite on nimeltään Akaan toteutunut ja ennakoitu lasten määrän kehitys 2010–2040. Viides liite on nimeltään Kaavoituksen painopisteet. Kuudennen liitteen nimi on Kouluverkko Toijalan kehityskuvassa. Selvitetty siis on ja ennustuksia on ollut käytettävissä. Päättäjien vastuulle on jäänyt tutustua tarjottuun tietoon sekä arvauksiin. Toivotaan että niin lautakuntien, kaupunginhallituksen kuin valtuustonkin jäsenet muistavat, että heidät on valittu paitsi päättämään, myös lukemaan.

Sivistyslautakunnalla pitäisi olla kokonaisuudesta paras käsitys. Jos asiantuntijalautakuntaa on uskominen, koko yhtenäiskouluajatus on väärä valinta. Sen sijaan kannattaisikin tehdä alakoulu Pätsiniemeen, yläkoulu Lastumäkeen ja lukio mieluiten aseman seudulle. Akaan Seutu kysyi kesäkuussa 2023, miksi yhtenäiskoulua ylipäätään ollaan kaupunkiin puuhaamassa. Täysin selkeää vastausta ei silloin löytynyt. Se sen sijaan selvisi, että yhtenäiskoulun toivotaan toteutuvan matalammilla kokonaiskustannuksilla. Kustannukset luonnollisesti täytyy pitää mielessä, koska rajatonta budjettia ei ole. Ehkä raha kuitenkin on heikko peruste päättää asiasta, joka vaikuttaa monen akaalaisen lapsen elämään vuosikymmenien ajan.