Haihunkosken yliajajan vankeustuomio koveni hovissa

Syyttäjä vaatii rangaistusta neljästä tapon yrityksestä miehelle, joka ajoi autolla kovaa vauhtia Haihunkosken kevyenliikenteen sillalla Viialassa 4. lokakuuta vuonna 2022. Yksi henkilö loukkaantui, kun auto törmäsi häneen. Kuva: Tarja Antola

Turun hovioikeus on koventanut Haihunkosken yliajajan tuomion 2 vuodeksi ja 4 kuukaudeksi ehdotonta vankeutta. Hovioikeus antoi tuomionsa 22. huhtikuuta.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa yliajaja sai 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdollisen vankeustuomion pahoinpitelystä ja kolmesta pahoinpitelyn yrityksestä sekä joukosta muita rikoksia. Niitä olivat törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, huumausainerikos, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito sekä lievä ampuma-aserikos.

Kolme ehti väistää

Tuomittu ajoi 4. lokakuuta 2022 henkilöautolla Viialassa ennen Haihunkosken siltaa kevyenliikenteen väylälle, kiihdytti autoa ja ajoi kevyenliikenteen väylällä kävellen kulkeneita neljää miestä kohti. Kolme miehistä ehti viime tingassa väistää, mutta auto törmäsi yhteen miehistä niin, että tämä paiskautui kevyenliikenteen väylälle. Tapahtumapaikka oli kevyenliikenteen silta.

Törmäyksessä kevyenliikenteen väylälle paiskautuneen miehen reisiluu murtui. Lisäksi mies sai haavoja päähänsä ja naarmuja käsivarsiin.

Yliajaja menettää sotilasarvonsa

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaati yliajajalle rangaistusta pahoinpitelyn ja kolmen pahoinpitelyn yrityksen sijaan neljästä tapon yrityksestä tai toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä ja kolmesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Hovioikeudessa pahoinpitelyn yritykset muuttuivat törkeiksi, mutta tuomio pahoinpitelystä pysyi ennallaan. Syyttäjän vaatimukset neljästä tapon yrityksestä hylättiin. Hovioikeus katsoi, että ajonopeus huomioon ottaen yliajajalla ei ollut aihetta pitää asianomistajien kuolemaa tekonsa varsin todennäköisenä seurauksena eikä tekoa voida pitää tapon yrityksen edellyttämällä tavalla tahallisena.

Yliajaja kertoi hovioikeudelle, että hänen tarkoituksenaan oli ollut säikytellä asianomistajia.

Koska hovioikeuden määräämä rangaistus on yli kaksi vuotta, tuomittu, vuonna 23-vuotias Nikolai Herman Anslin (ent. Jimi Nikolai Niittynen) menettää myös vänrikin sotilasarvonsa.

Hovioikeuden tuomiosta ovat aiemmin kertoneet ainakin Aamulehti ja MTV Uutiset.

Lue myös: 

Käräjäoikeus hylkäsi Haihunkosken yliajajan syytteet neljästä tapon yrityksestä

Syyttäjä: Haihunkosken yliajaja yritti tappaa neljä ihmistä, loukkaantunut löi pesäpallomailalla – 22-vuotiaalla miehellä oli puukko ja etälamautin

Katso poliisin video epäillyistä tapon yrityksistä Viialassa: ”Tarkoitus oli vaan pelotella, ja sitten tämä yksi ei kerennyt väistää” – Akaalainen uhri ja teoista syytetty kertoivat kuulusteluissa, mitä Haihunkosken lokakuisena iltana tapahtui