ToVoLin 100-vuotista taivalta juhlitaan sunnuntaina Toijalan monitoimihallilla – Klassikkolaji tekee paluun merkkivuoden kunniaksi

Toijalan Voimistelu ja Liikunta ry:n puheenjohtaja Miia Koskinen odottaa innolla sunnuntain vuosijuhlia. Kuva: Milla Mäkipää

Toijalan Voimistelu ja Liikunta ToVoLin perustamissopimus allekirjoitettiin 100 vuotta sitten 27. huhtikuuta 1924. Sittemmin entiseltä nimeltään Toijalan Naisvoimistelijat on laajentanut lajitarjontaa koko perheelle. Tällä hetkellä seura tarjoaa yli kolmellesadalle jäsenelleen toimintaa voimistelusta ryhmäliikuntatunteihin 25 ohjaajan voimin.

Seuran vuosijuhlaa vietetään Toijalan monitoimihallilla sunnuntaina 19. toukokuuta kello 16. Ajankohta haluttiin seuran hallituksen puheenjohtajan Miia Koskisen mukaan viikonlopulle, jotta mahdollisimman moni nykyinen ja entinen seuran jäsen pääsisi paikalle. Myös järjestelyiden kannalta viikonloppu on suotuisin.

– Yleensä kevätnäytökset ovat olleet arkena, mutta vuosijuhlien järjestäminen viikonloppuna on helpointa, sillä se vaatii erityisiä järjestelyitä, Koskinen selittää.

Vuosijuhlassa on luvassa puheita ja muun muassa seuran historiikin julkaiseminen kirjan kirjoittajan Liisa Sjöblomin saatesanoilla. Juhlan aikana nähdään myös erilaisia esityksiä eri ryhmiltä. Juhlaan on vapaa pääsy.

Juhlavuosi täynnä tempauksia

Koskinen kertoo juhlavuoden pitävän sisällään erilaisia tempauksia ja tapahtumia.

– Meillä on paljon 100-teemaisia tapahtumia, joita tiputtelemme verkkosivuillemme tasaisesti pitkin vuotta, Koskinen paljastaa.

Näistä esimerkkeinä ovat ”Viiniä ja venyttelyä 100 minuuttia”, ”Crosstrainingin 100 toistoa” ja ”Sisäpyörilyyn sata lasissa”. Vuoden aikana muistellaan myös vanhoja, sillä muun muassa nostalgiaklassikoksi muodostuneita aerobic-tunteja järjestetään toukokuussa kolme kertaa ja mahdollisesti myös syksyn aikana.

– Kasarin suosikki ei kuitenkaan tule vakituiseen ohjelmistoon, Koskinen lisää.

Tänä päivänä ToVoLin suosituin liikuntatunti kävijämäärissä mitattuna on bodybalance. Koskisen mukaan on kuitenkin vaikea nostaa yksittäisiä lajeja ylitse muiden, sillä tunnit ovat tasaisen kysyttyjä.

”Muutumme ketterästi”

Yhteiskunta on kokenut valtavia muutoksia viimeisen sadan vuoden aikana. ToVoLi on vuosien varrella muokannut laji- ja tuntitarjontaansa ajankohtaisten ilmiöiden mukaisesti. Se on Koskisen mukaan yksi syy, miksi hän kokee ToVoLin olevan vielä tänäkin päivänä voimissaan.

– Lajikokeiluita tehdään meillä paljon ja muutumme ketterästi. Olemme innokkaita kokeilemaan uutta ja heittäytymään haasteisiin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikanakin on koettu iso muutos ihmisten liikuntatottumuksissa. Koskisen mukaan nykyään halutaan, että liikuntatunnit olisivat helppo yhdistää omaan arkeen työ- ja perhekiireiden keskellä. Tämän lisäksi virtuaalitunnit ovat olleet tämän vuosikymmenen trendi.

Myös Koskinen ohjaa tunteja. Hän kertoo seuran toiminnalle olevan ominaista hyvä fiilis ja kannustava liikuntaympäristö.

– Joskus on voinut olla rankka päivä takana, mutta kaikki huolet karistuvat harteilta, kun tänne astuu.

ToVoLin tarjonta pyrkii palvelemaan akaalaisia monipuolisesti ikään tai urheilutaustaan katsomatta.

– Valttikorttimme on, että tarjoamme niin aerobisia tunteja kuin myös lihaskuntoon ja kehonhuoltoon keskittyviä tunteja lähes joka päivä, Koskinen kiteyttää.

Syksyllä ToVoLin tavoitteena on laajentaa erityisesti lasten ja nuorten liikunnan tarjontaa, sillä nykyiset ryhmät ovat täynnä. Lapsille on tällä hetkellä kolme voimisteluryhmää ja muita lasten liikuntaryhmiä on neljä. Uusimpana lajitarjontana nuorille on keppihevostunnit.

– Haluamme, että kipinä liikuntaan syntyy lapsilla jo mahdollisimman varhain, Koskinen kertoo.