Akaan päivähoito siirtyy sivistystoimen alle

Akaan kaupungin päivähoito siirtyy perusturvatoimesta sivistystoimen alaisuuteen 1.8.2015 alkaen. Samalla varhaiskasvatus korvaa terminä päivähoidon. Kaupungin varhaiskasvatukseen kuuluvat jatkossa päivähoito ja esiopetus.

– Valtakunnallisesti varhaiskasvatus on siirtynyt sosiaali- ja terveysministeriöltä opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen, ja tämä organisaatiomuutos Akaassa on luonnollista jatkumoa sille. Muutos hallinnosta toiseen ei vaikuta perheitten ja lasten arkeen, joten asiakkaitten ei tarvitse huolestua muutoksesta millään tavalla, sanovat Akaan kaupungin sivistysjohtaja Jukka Oksa ja päivähoidon johtaja Anneli Säteri.

Jokainen lapsi saa varhaiskasvatussuunnitelman

Varhaiskasvatus käsitteenä korostaa lasten henkilökohtaista kehitystä pelkästään hoivan kohteena olemisen sijaan. Jatkossa lastentarhanopettajat tekevät päiväkodeissa jokaiselle lapselle henkilökohtaiset varhaiskasvatussuunnitelmat, opetushallituksessa laadittujen perusteiden pohjalta.

– Kun myös kouluissa tehdään opetussuunnitelmat, jatkossa pyritään yhdessä varhaiskasvatussuunnitelmien kanssa mahdollisimman yhtenäiselle linjalle. Varhaiskasvatuksen ja koulun rajapintaa saadaan näin madallettua, ja yhteistyöllä pyritään löytämään entistä joustavampia toimintamalleja. Näin saadaan luonnollista jatkumoa lapsen opintopolulle, yksivuotiaasta aina lukioon saakka, Jukka Oksa kertoo.

Vaikka varhaiskasvatus siirtyy opetustoimeen, se ei Oksan ja Säterin mukaan suinkaan tarkoita, että pienten lasten arki muuttuisi koulumaisemmaksi, vaan leikille on edelleen sija varhaiskasvatuksessa.

– Leikki on tärkeä osa lapsen elämää. Leikin varjolla oppiminen on pienille lapsille helppoa ja hauskaa, Anneli Säteri sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?