Akaa Liikkuu -juhlakisat Viialassa ensi sunnuntaina

Ensimmäiset yleisurheilun Akaa Liikkuu -nuorisokilpailut järjestettiin Toijalassa kymmenen vuotta sitten, 18.6.2005. Ensi sunnuntaina 12.7. järjestettäviä kisoja vietetään siten kymmenvuotisjuhlakisojen merkeissä.

– On mukavaa, että olemme yhdessä paikallislehden kanssa saaneet luotua kisoista jokavuotisen lapsiperheiden tapahtuman Akaaseen. Kisoissa on ollut joka vuosi iloinen ja värikäs tunnelma. Kun sarjat alkavat jo alle kolmivuotiaista, tapahtumaan on lähdetty koko perheen voimin. Monet ottavat isovanhemmatkin mukaan kannustamaan perheen pienimpiä, Toijalan Vauhdin kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Tuulikki Moisio kertoo.

Akaa Liikkuu liikuttaa kaikenikäisiä.

Akaa Liikkuu liikuttaa kaikenikäisiä.

Kisojen ohjelma ja lajivalikoima on pysynyt lehtikeihästä myöten vuodesta toiseen lähes samana, tosin ensimmäisellä kerralla mukana oli myös koko perheen sokkojuoksua, eläkeläisille vetreyttävää jumppaa ja kunnonmittausta sekä yrityksille kickbike-joukkuekisa.

Paikallislehdelle tärkeä tapahtuma

Juhlavuoden kunniaksi Akaan Seutu palkitsee kaikkien sarjojen voittajat erikoispalkinnolla.

– En todella arvannut kymmenen vuotta sitten, että tässä oltaisiin – mahtavaa. Tämä on täysin Toijalan Vauhdin aktiivisten vapaaehtoisten ansiota. Tässäkin tapahtumassa näkee, kuinka paljon urheiluseuratoiminnassa tarvitaan vapaaehtoisia itse urheilijoiden lisäksi. Akaa Liikkuu -tapahtumassa näkee myös sen, kuinka laajaa joukkoa liikunta ja urheilu koskettaa. Ikä ei ole edes hidaste, sanoo Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen.

– Muuten tuon kickbike-pyöräkisan voisi ottaa yritys- ja yhdistyskisana ensi vuonna takaisin. Mistähän pyöriä saisi lainaan? Vuosi 2016 on Akaan Seudun 100-vuotisjuhlavuosi ja juhlavuoden ohjelma tehdään parasta aikaa. Sopisi kuvioihin hyvin, miettii Kosonen.

Akaan Seudun ja Toijalan Vauhdin järjestämä tapahtuma on koonnut vuosittain 150-200 kilpailijaa ympäri Pirkanmaata, ja runsasta osallistujajoukkoa odotetaan myös tällä kertaa. Myös kesäasukkaat ovat tervetulleita tapahtumaan. Viime vuonna osallistujia oli noin 170.

Viialassa useimminkin

Kisat pidetään tällä kertaa poikkeuksellisesti Viialan urheilukentällä. Toijalan urheilukentällä on parhaillaan menossa peruskorjaus.

– Tapahtuma sopii hyvin Viialaan. Jatkossa voisi ajatella, että Akaa Liikkuu järjestetäänkin vuorovuosin Toijalassa ja Viialassa. Kentillä vuorottelu lisää akaalaisuutta ja Akaa-tuntemusta. Harmi että Kylmäkoski ei saanut omaa lähiurheilukenttää, mikä sinne kuuluisi ja luvattiinkin. Asia vain jäi jonnekin, miettii päätoimittaja Kosonen.

Itsenäinen Viialan kunta korjasi Viialan urheilukentän lähes viimeisinä töinään. Kentän korjaamista ajettiin monta vuotta. Yksi aktiivisimmista kentän korjaamista ajaneista oli Viiala-Lehden ja Akaan Seudun tuotteliaana avustajana toiminut legendaarinen jalkapallomies Antero Suokas.

– Ystävälleni Antsulle kentän kuntoon saaminen oli henki ja elämä. Hän nimesikin kentän Viialan Wimbledoniksi, jossa palloa potkittiin nurmikkotupsujen välistä. Nyt kenttä on hyvässä kunnossa ja palvelee käyttäjiään. Joka kerta kun katson tuota kenttää, muistan edesmenneen Antsun, sanoo päätoimittaja Kosonen.

Akaan liikuntapakkojen kunto huolestuttaa päätoimittaja Juha Kososta, vaikka hän itse ei niillä juuri liiku.

– Minulle riittävät hiihtoladut ja lenkkipolut. Mutta eihän siitä mitään tule, jos liikuntapaikkojen hoitaminen jää seuroille ja ehkä mitättömän korvauksen varaan. Kukin sutii miten ehtii, varsinkin kun vapaaehtoisten aika menee jo seuran pyörittämiseen. Kyllä kaupungin on pidettävä julkiset paikat, puistot sekä kiinteistöt hyvässä kunnossa, koska ne ovat meidän käyntikorttejakin, sanoo Kosonen.

–Liikuntapaikkojen kunnosta näkee heti, kuinka paljon kunnallispoliitikot kaupungissa urheilu- ja liikuntaseurojen työtä arvotavat. Eihän karsimisia ehdottavat konsultit koskaan tiedä, miten mahtavaa työtä seurat ruohonjuuritasolla tekevät. Vastuu on aina valtuustolla. Heidän on tiedettävä, jatkaa Kosonen.

Lehtikeihäs lentää

Kaikille avoin, huumorihenkinen mestaruuskilpailu käydään miesten ja naisten sarjoissa, mutta kisaan voivat osallistua lapsetkin. Heittoväline rakennetaan paikan päällä Akaan Seudun sivuista. Ohjeet heittovälineen tekoon annetaan kilpailupaikalla.

Yleisurheilukisoissa on sarjoja ja lajeja alle kolmivuotiaista 15-vuotiaisiin. Tarkemmat tiedot niistä löytyvät Akaan Seudussa julkaistuista ilmoituksista sekä Toijalan Vauhdin kotisivuilta.

Kaikissa sarjoissa palkitaan kolme parasta, ja kaikki alle 3- ja 5-vuotiaiden sarjoissa kilpailevat saavat osallistumispalkinnon. Osallistuminen on heille ilmaista.

Ketkä ovat vuoden 2015 lehtikeihäsmestarit?

Lehtikeihäänheiton mestaruuskilpailuun toivotaan mahdollisimman runsasta osanottoa, sillä laji sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Mukaan voi siis lähteä vaikkapa perheittäin.

Miesten sarjan voiton on napannut peräti viidesti Valkeakosken Hakan Sami Koskinen, ja hänen hallussaan on myös lehtikeihään kisaennätys 30,03 metriä vuodelta 2010. Naisten kisaennätyksen haltija on Riitta Tikka Pälkäneen Luja-Lukosta tuloksella 23,33. Ennätys on vuodelta 2011.

Itse tehtyä lehtikeihästä heitetään tosissaan kieli poskessa.

Itse tehtyä lehtikeihästä heitetään tosissaan kieli poskessa.

Viime vuoden mestari miehissä oli Sauli Saunamäki tuloksella 23,31, ja naisissa voiton vei Kerttu Niinimäki tuloksella 18,33.

Yleisurheilukisat pyörähtävät käyntiin klo 12. Lehtikeihäs alkaa klo 14.15.

Kisoihin voi ilmoittautua ennakkoon perjantaihin 10.7. mennessä Vauhdin kotisivuilla olevalla sähköisellä lomakkeella; jälki-ilmoittautumiset paikan päällä mielellään tuntia ennen oman lajin alkua. Yleisurheilulisenssin omistavat ilmoittautuvat osoitteessa www.kilpailukalenteri.fi.

Tiedustelut: Tuulikki Moisio, puh. 040 821 0346. Tapahtumassa toimii kisakioski.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?