"On älyttömän vaikeaa toimia kuvataiteilijana ilman koulutusta"

Kymmenellä taideopiskelijalla näyttely Iittalan puukoululla

Sunnuntaina 10. syyskuuta avautui yleisölle kymmenen kuvataiteen opiskelijan näyttely Iittalan vanhalle puukoululla, joka tunnetaan myös Naivistit Iittalassa-näyttelystään. Akaasta mukana ovat Orietta Marconi ja Anneli Vainonen. Töitä on myös Maria Järveliniltä, Leila Kailamäeltä, Riitta Kuismalta, Tarja Lammelalta, Marjatta Mattilalta, Sami Nousiaiselta, Kaarina Valkamalta ja Vuokko Virtaselta.

Opettaja Antti Oikarinen keskustelee opiskelija Orietta Marconin kanssa, kuinka  Orietan työ ripustettaisiin niin, että molemmat ovat tyytyväisiä.

Näyttelyn avajaisia vietetaan illalla lauantaina 9. syyskuuta, mutta töitä voi katsella kell0 11 alkaen

Kyseessä on Lapin yliopiston kuvataiteen aineopintojen lopputyönäyttely, johon liittyy myös kirjallinen essee. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja installaatioita. Ryhmää on ohjannut vuoden verran kuvataiteilija Antti Oikarinen.

– Olen hyvin tyytyväinen. Näyttää todella hyvältä. Kaikki ovat pystyneet viemään projektiaan eteenpäin onnistuneesti. Kehittymistä on minun mielestäni tapahtunut todella paljon. On pystytty tekemään oma järkevä kokonaisuus, ideasta on päästy aika pitkälle, sanoo Oikarinen.

Näyttelyllä ei ole teemaa, jokainen opiskelija on työskennellyt omista lähtökohdistaan.

– Tässä on pystyttävä tuottamaan oma, itsenäinen, harkittu ja pienehkö näyttelykokonaisuus. Töitä on koko puukoulu täynnä.

Arvioivaa opiskelua

Opetuksen Lapin yliopiston kanssa yhteistyössä ovat järjestäneet Hämeen kesäyliopisto ja Vanajaveden Opisto. Kurssi (vanha cum laude) on ensimmäinen Suomessa Rovaniemen ulkopuolella järjestetty. Aineopintojen tavoitteena on syventää opiskelijan valmiuksia kuvataiteen osa-alueilla muun muassa piirustuksessa, maalauksessa ja taidegrafiikassa sekä antaa valmiuksia itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn. Lopputyöhön johtava kurssi on alkanut vuoden 2016 keväällä.

Akaalainen Anneli Vainonen kokosi Iittalan näyttelyyn istallaation Lasillinen.

–  Tämä koostuu suurelta osin itsenäisestä työskentelystä. Lisäksi meillä on ollut seminaareja, joissa yhdessä keskustellaan vuorollaan toisten töistä pienen esittelyn jälkeen. Kaikki osallistuvat keskusteluun ja tavoitteena onkin, että opiskelija paitsi arvioi itse, tottuu toisten arviointiin – kritiikkiinkin. On hyvin opettavasta olla keskustelemassa toisten töistä, sanoo Oikarinen.

Koulutus tarvitsee kuvataitelijaa

Ryhmää on sparrannut kerran myös kuvataitelija Kirsi Jokelainen. Kurssiin on kuulunut myös yksilöohjausta, jolloin Oikarainen on tavannut opiskelijat kahden kesken. Voiko kuvataidetta opettaa?

–  Kyllä voi. Toki se on erilaista kuin esimerkiksi matematiikan ja biologian opetus. Kuvataiteen opetus ei koostu ehdottomista faktoista, ellei sitten puhuta pelkistä tekniikoista. Asiat ovat suhteellisia. Sanoisin jopa niin, että on älyttömän vaikea toimia kuvataiteilijana ilman koulutusta. Se, miten asioista puhutaan tai miten ne ymmärretään tai miten idea kasvaa, on opittavissa, miettii Oikarinen.

Antti Oikarinen sanoo pystyvänsä opettamaan niin, ettei hänen ideansa siirry suoraan opiskelijoiden töihin. – Opetuksen pohjaksi on katsottava hyvin monenlaista taidetta, ei vain sellaista mistä itse pitää.

Googlaamalla ehkä saa tietoa tekniikoista, mutta ei Oikaraisen mielestä pääse sisälle prosessiin.

– Opiskelemalla saa aseita analysoida omaa työskentelyään ja viedä tekemistään eteenpäin. Ja tietysti kuvataiteen opetuksessa on paljon tekniikkaakin väriopista sommitteluun. Tekniikka on osattava. Taiteen tekemisessä on myös älyttömän tärkeää, että pääse yli umpikujasta, joka väistämättä joskus tulee. Se pitää oppia hoitamaan ja siihen saa keinoja opiskelemalla ja toisten tekijöiden vuorovaikutuksessa, sanoo Oikarinen.

Näyttely on avoinna 9.-17.9. kello 11­–18.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?