Akaalaisten kaivaukset paljastivat viikinkilaivan

Akaalaisten taiteilijoiden ryhmän, Syvalta Allianssin Näkymän teos Valta.

Syvalta Allianssi: Valta.

Suomesta ei ole löydetty yhtään viikinkilaivaa, mutta akaalaisten taiteilijoiden näkemyksen mukaan sellainen olisi hyvin voinut putkahtaa esiin Toijalan Nahkialanjärven rannasta.

– Jos viikingit tekivät ryöstöretkiään pitkin maailmaa, miksi heiltä olisi jäänyt naapurimaa kokematta? Kristiina Maijala esittää.

Akaalaisten taiteilijoiden vision mukaan viikingit olisivat hyvin voineet eksyä Akaaseen Hämeenlinnan suunnasta väärää joenuomaa pitkin.

– Vesihän on ennen yltänyt tuonne saakka, joten laiva olisi hyvinkin voinut upota tähän, akaalainen kuvataiteilija Tuula Vuokola viittilöi Nahkialanjärven rannalla.

Vuokola ja Maijala ovat osa kuuden akaalaisen taiteilijan ryhmää, joka osallistuu tämänvuotiseen Näkymään Syvalta Allianssi -nimellä. Yhteinen teos ei kuitenkaan ollut taiteilijoiden oma valinta, vaan kuraattori, taiteen tohtori Mika Karhun idea.

Näkymässä joka vuosi mukana ollut Tuula Vuokola tiivistää kymmenen hengen kuudeksi kutistuneen ryhmän tunnot toteamalla ykskantaan, että tulevina vuosina tämän mittakaavan ryhmätyötä ei Näkymässä tulla näkemään. Anarkiaa sisältyy myös sekä ryhmän että teoksen nimeen.

– Tähän tarvittiin aika monta kompromissia, kompromissin kompromissia ja paljon huumoria tietysti, maaliskuussa työnsä suunnittelun aloittaneet allianssilaiset toteavat yhdestä suusta.

Pirkko Vakkilan (vas.), Anneli Vainosen, Hilkka Salon, Teijo Kokom, Tuula Vuokolan ja Kristiina Maijalan yhteisteos Valta  hallitsee suvereenisti Nahkialanjärven toista rantaa.

Pirkko Vakkilan (vas.), Anneli Vainosen, Hilkka Salon, Teijo Kokon, Tuula Vuokolan ja Kristiina Maijalan yhteisteos Valta hallitsee suvereenisti Nahkialanjärven toista rantaa.

Kierrätysmateriaaleja ja kertautumista

Akaan Kuvataiteilijoiden puheenjohtajan Anneli Vainosen mielestä merkittävää akaalaisten työssä on myös se, että lähes kaikki sen osat ovat jollain tapaa kierrätettyjä. Viikinkilaivan lohikäärmeen muotoinen keula syntyi Anneli Vainosen, Hilkka Salon ja Kristiina Maijalan toissavuoden Näkymä teoksesta Maailmankaikkeus.

Teijo Kokon mielestä tässäkin piilee Näkymän pitkän perinteen hienous.

– Joka vuosi teoskierroksella asiat kertaantuvat, ja päästään muistelemaan aikaisempien vuosien töitä. Silloin viimeistään huomataan, miten vakiintunut näyttely jo on, taideinnovaattorina Näkymää hallinnoivassa TaideAkaa ry:ssä toimiva Kokko painottaa.

Valta-nimeä kantavan teoksen muina osina toimivat muun muassa Toijalan Satamasta rahdatut lahonneet puuveneen kappaleet ja sanomalehtipaperista valmistetut keihäänkärjet ja pääkallot.

Näkymän avajaisviikonlopun kuraattorinkierroksella Näkymän kuraattori, taiteen tohtori Mika Karhu jätti akaalaisten teoksen kokonaan esittelemättä.

– Ehkä teoksemme oli hänelle liian esittävä. Toisaalta on ollut hieno havaita, että lapset ovat olleet teoksesta todella innostuneita. Ympäristötaidehan on hyvin usein osallistavaa, Anneli Vainonen painottaa.

Viikinkilaivan keulaa esittävä ohiokäärme syntyi parinvuodentakaisesta Näkymä-teoksesta.

Viikinkilaivan keulan lohiokäärme syntyi parinvuodentakaisesta Näkymä-teoksesta.

28näkymä valta5

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?