Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja juhlivan TP-49 Killan vieraaksi

Toijalan Pallo -49:n entisistä pelaajista, valmentajista, huoltajista ja ystävistä koostuva TP-49 Kilta juhlii huomenna 10-vuotista taivaltaan. Toijalan Sampolassa järjestettävään juhlaan osallistuu myös Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja, jonka isä Martti Alaja toimi vuosina 1977­–79 Akaan kirkkoherrana. Perheellä oli pitkään myös kesäpaikka Matinlahdella.

Ajatus TP-49 Killasta sai alkunsa, kun vanhat pelaajakaverit kymmenen vuotta sitten kokoontuivat 40-vuotisjuhlaotteluun ja sen jälkeen jälkipeleihin Ellilän Kievariin. Vuonna 1962 Toijalan yhteislyseo oli oppikoulu-cupissa lyönyt kaikkien hämmästykseksi Valkeakosken yhteiskoulun, kun edellisvuonna toijalalaiset olivat hävinneet valkeakoskelaisille 11-0. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin pelattiin Matinpuistossa uusintaottelu, joka päättyi tasapeliin.

Kiltaidean isänä toimi Aamulehden toimittaja, pakinoitsija Matti Pitko, joka toimi 70-luvulla Toijalan Pallossa valmentajana.

– Kaipasimme yhteisöä, jossa voisi pitää hauskaa, muistella menneitä ja henkisesti ja taloudellisesti mahdollisuuksien mukaan avustaa emoseura Toijalan Pallo -49:ää, kertovat killan perustajajäseniin kuuluvat, puheenjohtaja Tapio Pajuoja ja Lasse Niemi, jotka pelasivat seurassa 1960–70-luvuilla.

Maalit eletään uudelleen

TP-49 Kiltaan kuuluu 80–100 jäsentä. Killan kivijalka on Toijalassa, mutta yli puolet jäsenistä on muualta Suomesta. Jalkapallon ohella killassa ovat edustettuina myös seuran alkuaikojen lajit jääkiekko ja jääpallo.

– Killan perustamisen ansiosta vanhat kaverit ovat vuosien jälkeen palanneet yhteen. Ja kyllähän tapaamisissa on nostalgiaakin mukana. Maaleja tehdään moneen kertaan uudelleen, kun ollaan kahvilla, Tapio Pajuoja ja Lasse Niemi tuumaavat.

Kiltalaiset ovat yhdessä käyneet katsomassa jalkapalloa Hannoverissa ja Bremenissä sekä maaotteluita Suomessa sekä tehneet yritysvierailuja toistensa työpaikoille. Käyntiä Olkiluodon ydinvoimalassa isännöi kiltalaisista Rauno Mokka, Veikkauksen pääkonttorissa Jarmo Kuusisto ja Aamulehdessä Matti Pitko.

Killan ideasta on syntynyt myös huomenna lauantaina Toijalan urheilukentällä kello 12 alkava G-mieskisa, joka on tekniikkakilpailu jalkapallojunioreille. Tapahtuma on saanut nimensä Toijalan Pallo -49:n perustajiin kuuluneesta ja Toijalassa varavankilan johtajana toimineesta Gunnar Valtosesta. Kilta lahjoittaa tapahtuman palkinnot ja avustaa sen järjestämisessä.

Eeles Landström mukana juhlassa

Tunnetuista kiltalaisista 10-vuotisjuhlaan osallistuu myös 81-vuotias, seiväshypyn olympiamitalisti, viialalaissyntyinen Eeles Landström, joka on pelannut aikanaan muun muassa jääpalloa Toijalan Pallossa. Juhlaan tulevat myös entinen jääkiekkoilija ja maajoukkuekapteeni Juuso Wahlsten sekä Saksan Bundesliigaan ensimmäisenä suomalaisena jalkapalloilijana päässyt Juhani Peltonen. Wahlsten pelasi jalkapalloa Toijalan Pallossa ollessaan kesätöissä Toijalassa. Peltonen on puolestaan toiminut seurassa valmentajana.

64TPKilta3

TP-49 Killan puheenjohtaja Tapio Pajuoja (vas.) ja Lasse Niemi ovat killan perustajajäseniä. Kaiken kaikkiaan jäseniä on 80–100.
TP-49 Killan puheenjohtaja Tapio Pajuoja (vas.) ja Lasse Niemi ovat killan perustajajäseniä. Kaiken kaikkiaan jäseniä on 80–100.
TP-49 Kilta on ideoinut jalkapallojunioreille tekniikkakilpailun, G-mieskisan, joka järjestetään huomenna lauantaina Toijalan urheilukentällä. Kuva on viime vuoden tapahtumasta.
TP-49 Kilta on ideoinut jalkapallojunioreille tekniikkakilpailun, G-mieskisan, joka järjestetään huomenna lauantaina Toijalan urheilukentällä. Kuva on viime vuoden tapahtumasta.