12-vuotiaat kalamiehet saivat Haihunkoskesta komeat vonkaleet

Janne Laukkanen (vas.) ja Joonatan Pörsti jättisaaliinsa kanssa. Jannen kala painoi kuusi ja Joonatanin seitsemän kiloa. Kuva: Mikko Pörsti

Innokkaat kalastuksen harrastajat, 12-vuotiaat Joonatan Pörsti ja Janne Laukkanen saivat Haihunkoskesta saaliiksi kaksi isoa toutainta lauantaina 4. toukokuuta. Toisen kala painoi seitsemän ja toisen kuusi kiloa. Pojat saivat saaliinsa virveleillä.

Ennätyskala-nettisivun mukaan suurin Suomessa 2000-luvulla saatu toutain on painanut 8,3 kiloa. Ennätyskala saatiin verkolla Vanajanselällä Valkeakoskella helmikuussa 2023.

Virvelit mukaan leirikouluun

Toijalassa asuvat Joonatan ja Janne ovat paitsi kalakavereita myös koulukavereita. Pojat käyvät Pappilan koulun kuudetta luokkaa.

– Aika pitkälti pojat kalastavat kaiken vapaa-ajan, kunhan joku kerkeää vain heitä viemään, kertoo Joonatanin isä Mikko Pörsti.

Pojat ovat parhaillaan leirikoulussa, jonne he saivat opettajaltaan luvan ottaa mukaan myös virvelit.

Haihunkosken lisäksi pojille tuttuja kalastuspaikkoja Akaassa ovat myös Kylmäkoski ja Toijalan satama.

– Pojat ovat ennenkin saaneet isoja kaloja. Toijalan satamassa he ovat vetäneet syksyisin valtavia haukia, Pörsti kertoo.

Mikko Pörsti on opettanut pojille, että kalaa nostetaan vain sen verran kuin syödään. Haihunkoskesta saadut toutaimet perattiin ja fileoitiin Joonatanin kotona.

– Kalat olivat niin isoja, ettei poikien omat voimat riittäneet fileointiin. Muuten he kyllä perkaavat itse omat kalansa. Meikäläistä ei tarvita kuin isompien kalojen perkaamiseen.