Kim Lingmanilla selkeä resepti menestykseen – ”Tavoitteena on tehdä Topasta uskottava futsaljoukkue”

Kim Lingman hyppäsi talven alussa pelaajasta päävalmentajaksi. Kuvassa Lingman Topa-PJK-harjoituspelissä 29.9.2022. Kuva: Essi Salonen

Miesten Futsal-Ykkösen sarjatoiminta kaudella 2023–24 saatiin päätökseen sunnuntaina 31. maaliskuuta. Tällöin sarjan kakkonen, TP-Kaarle Kokkolasta, karsi toisessa karsintaottelussaan liigaan noususta espoolaista Golden Futsal Teamia vastaan. Entinen mahtiseura GFT säilytti liigapaikkansa otteluvoitoin 2–0. Ykkösen mestari Pirkkalan Jalkapallo Klubi nousi suoraan liigaan. Toista kauttaan tällä sarjatasolla pelannut Toijalan Pallo-49 paransi sijoitustaan edelliskaudesta.

Päävalmentaja Kim Lingman kertoo, että alkukauden tapahtumat näyttivät suuntaa loppukaudelle.

– Kausi sai omalta osaltani käänteen marraskuussa kauden neljännessä pelissä Raahessa, kun väänsin jälleen kerran vasemman polveni. Nopeasti selvisi, että minun osaltani pelit olivat tältä kaudelta pelattu. Sen jälkeen tehtiin päätös, että Jesse Järvi siirtyy päävalmentajan tontilta pelaajaksi, ja minä hyppään Jessen paikalle, Lingman kertaa.

Lingmanin mukaan Järvellä on iso ”Topasydän”. Järvi oli sitä mieltä, että tämä ratkaisu oli joukkueelle paras.

Pelit sujuivat hyvin

– Päätimme joukkueen kesken hieman vaikean alkukauden jälkeen, että Topa pelaa voitosta jokaisessa pelissä. Näin myös kävi, ainoastaan yhdessä pelissä hieman romahdettiin. Rehellisesti voidaan sanoa, että meillä oli kaksi asiaa sarjan eliittiä – maalivahtipeli ja huolto, Lingman linjaa.

Ne luovat Lingmanin mukaan sellaiset lähtökohdat, joista on hyvä lähteä rakentamaan kaikkea muuta.

– Toinen meidän vahvuutemme läpi kauden oli oikealla tunnetasolla pelaaminen. Siihen kuuluu joukkuekaverin kannustaminen ja auttaminen tietyissä tilanteissa.

Tämä Lingmanin esiintuoma joukkueen vahva osa-alue näkyi myös katsomoon.

– Maalivahtien lisäksi koko joukkue voi olla tyytyväinen kauteen, eteenpäin mentiin viime kaudesta.

Erityismainintoja kahdelle pelaajalle

– Yksi käänteentekevä pelaaja oli Juho Pirttijoki, hän toi pukuhuoneeseen positiivista johtajuutta. Väitän, että Pirttijoki on kaikki pallopelit mukaan lukien yksi Suomen parhaista koppipelaajista, Lingman analysoi.

Kiitosta saa myös Alejandro De San Bernabe Clemente.

– Hänellä on aivan valtava palo futsaliin. Hän on todella ammattitaitoinen, ja se, millä tavalla hän tuo sitä esiin, on esimerkillistä, Lingman kehuu.

Katseet käännettiin jo loppukaudesta tulevaan.

– Tavoitteena on tehdä seuraavina kausina Topasta uskottava futsaljoukkue, Lingman kiteyttää.

Se tapahtuu Lingmanin mukaan tiivistämällä yhteistyötä Akaa Futsalin kanssa sekä nostamalla paikallisia nuoria joukkueeseen.

– Siitä saatiin jo esimakua muutamissa peleissä ja tulevaisuudessa vielä enemmän.