Elämää elämään – Uusilla ylioppilailla voi olla arvokas oppi annettavanaan

Akaan Seutu julkaisee uusien akaalaisten ylioppilaiden nimiä tämän viikon painetussa lehdessä. Akaan Seutu julkaisee myös muista lukioista valmistuvien akaalaisten ylioppilaiden nimiä. Tiedot voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen toimitus@akaanseutu.fi.

Ylioppilaslakki tai mikä tahansa muu tutkinto on hieno saavutus. Samoin uusi ylioppilas on mainio kevään vertauskuva. Samoin kuin luonto herää pitkän talven jälkeen ja täyttyy nopeasti uudella elämällä, ylioppilastutkinnon suorittava nuori ihminen on lähdössä kohti omaa elämäänsä, kasvamaan aikuisuuteen. Ylioppilastutkintoa edeltävät opinnot voivat olla vertauskuva pitkälle ja kylmälle talvelle.

Kevääseen heränneellä luonnolla on edessään toivottavasti pitkä ja sopivan lämmin kesä. Sadettakin kuitenkin tarvitaan. Millainen elämä nyt ylioppilaaksi saakka selviytyneillä nuorilla sitten on edessään? Vaikka elämme yltäkylläisyyden keskellä, on tämän päivän nuorilla edessään haastavammalta näyttävä tulevaisuus kuin vaikkapa 20 vuotta sitten ylioppilaaksi päässeillä nuorilla.

Ensimmäinen vastus on talous. Inflaatio on tyhjentänyt monen itsenäistä elämää suunnittelevan nuoren kirstun jo ennen kuin tärkeitä hankintoja päästiin edes suunnittelemaan. Oman kodin varustelu tulee olemaan nyt kovempi vastus kuin vielä kaksi tai kolme vuotta sitten osattiin ajatella. Ruokakassin hinta ja velan korot pitää miettiä entistä tarkemmin, jos suunnitelmissa on suurempia hankintoja. Kestää aikansa, ennen kuin nuoret pääsevät nauttimaan vastaavasta huolettomuudesta kuin vain muutamia vuosia heitä aiemmin ylioppilaiksi valmistuneet ja pesästä lentäneet.

Turvallisuustilanteen heikentyminen on toinen asia, johon monet uudet ylioppilaat tulevat törmäämään. Asepalvelukseen seuraavaksi siirtyvät nuoret miehet ja naiset saavat varmasti edessä olevilla oppitunneilla rautaisannoksen tietoa siitä, millä tolalla maan turvallisuus makaa. Näiden oppituntien sisältö on oletettavasti nyt melko erilainen kuin vielä runsaat kaksi vuotta sitten. Toisaalta paljon muutakin on muuttunut. Kesällä asepalveluksensa aloittavat saavat kuulla myös, miten sotilasliittoon liittyminen on muuttanut Suomen ja suomalaisten turvallisuustilannetta.

Olipa uusien ylioppilaiden tai ammattiin valmistuneiden edessä olevan elämän kevään ja kesän yllä minkälaisia tummia pilviä tahansa, nuoret niitä tuskin liikaa miettivät. Sillä vaikka maailmamme on nyt erilainen kuin muutama vuosi sitten, nuoret ovat onneksi hyvin samanlaisia kuin kaksi tai kaksikymmentäkin vuotta sitten. Juuri toisen asteen opinnot päättänyt nuori selviää olankohautuksella monesta sellaisesta tilanteesta, joka kurtistaa vanhempien kulmat. Heillä on kiire elää eikä miettiä, mikä estäisi elämästä. Olisiko siinä yksi asia, jonka vastavalmistuneet voisivat opettaa pidempään eläneille?