Toinen kausi irtosi ennätystuloksella

Pauli Kiuru on Etelä-Pirkanmaan kansanedustaja

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru uusi paikkansa eduskuntaan kirkkaasti, saaden Pirkanmaalta 5 725 ääntä. Vuonna 2011 Kiuru sai 5 342 ääntä. Nyt sunnuntaina hän löi omassa puolueessaan entisen puoluesihteerin Harri Jaskarin (5 465 ääntä) ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Arto Satosen (5 339 ääntä). Paikkansa menetti kokoomuksen veteraanikansanedustaja ja entinen ministeri Kimmo Sasi (5 216). Kokoomuksen tulosta Pirkanmaalla voidaan pitää torjuntavoittona, sillä villeimpien viimeisten ennusteiden mukaan lähdössä oli jopa kaksi paikkaa.

Pauli ja Tarja Kiuru jännittävät äänten laskennan edistymistä. Välillä näytti todella pahalta.

Pauli ja Tarja Kiuru jännittävät äänten laskennan edistymistä. Välillä näytti todella pahalta.

– Vastaanotto kentällä on ollut nyt aivan toinen, ja sehän on selvää. Sieltä on tullut vastaan arjen asiat. Ihmiset ovat huolissaan terveydenhuolto- ja vanhuspalveluista. Ne ei kaikkialla toimi. Myös yleinen turvallisuus, yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat puhuttaneet, sanoo Kiuru.

Etelä-Pirkanmaa nosti

Pauli Kiuru sai Tampereelta 1 763 ääntä ja Valkeakoskelta 1721 ääntä. Muuten äänet tulivat ympäri maakuntaa, painottuen Etelä-Pirkanmaalle. Akaasta Kiuru sai 435 ääntä, eniten kokoomuksesta, Pälkäneeltä tuli 387 ääntä, Kangasalta 351 ääntä ja Lempäälästä 226 ääntä sekä Urjalastakin 78 ääntä. Hyvin Kiurulla meni myös Pirkkalassa, josta tuli 221 ääntä ja Ylöjärvellä, josta hän keräsi 160 äänen potin. Nokialtakin Pauli Kiurua äänesti 160 kaupunkilaista.

Kansanedustaja Kiurua halutaan edelleen pitää urheilu-uran siivittämänä poliitikkona, vaikka trialthon-ajoista on kohta parikymmentä vuotta. Julkisuutta Kiuru on saanut vastustamalla tiukasi Tavase-tekopohjahanketta, mutta päättynyt kausi kouli hänet kuitenkin luotettavaksi, asioihin perehtyväksi ja työteliääksi yleisedustajaksi, jolle muun muassa yrittäjien asiat ovat tärkeitä.

Tunnelmasta toiseen

Kokoomuksen kannatusluvut viime kesänä ennustivat puolueelle jopa viittä kansanedustajaa Pirkanmaalta. Näistä luvuista on tultu alas roimasti. Samalla tavalla ovat heilahdelleen ehdokkaiden mielialat, Pauli Kiuru jännitti omaa tulostaan vaalivalvojaisissaan Valkeakoskella viimeisen asti.

– Kesällä näytti, että viisi on varma – puhuttiin jopa kuudesta kansanedustajasta. Kyllähän tämä tulos vakavaksi vetää, vaikka minä menestyin. Tällaista tämä on, kestävyyslaji, sanoo Kiuru.

Viimeiset viisi viikkoa Pauli Kiuru on kampanjoinut turuilla ja toreilla, omien sanojensa mukaan äärirajoillakin.

– Olen toki miettinyt, olisiko voinut tehdä jotakin enemmänkin, mutta ei sitä olisi oikein voinut. Osaksi vielä pyöritellään samoja asioita joka paikassa. Ovatko kampanjan painotukset tai näkyvyys mediassa osunut oikeaan, näitä voi aina miettiä. Nyt kävi näin.

Kiuru sanoo rakentaneensa kampanjan Etelä-Pirkanmaalle ja se tuotti tulosta. Valkeakoskelta ja Tampereelta tuli perusta, joka täydentyi etelän äänillä. Pohjois-Pirkanmaalla juhlivat toiset.

– Ja rahaa paloi, ei 50 000 euroa riitä. Tähän oli totta kai varauduttu, mutta kun tässä tämänkin illan aikana tilanne on vaihdellut moneen kertaan, niin kyllähän se vakavaksi vetää, sanoo Kiuru.

Hämmentävää

Kaikesta näkee, että kampanja otti entiselle kestävyysurheilijallekin koville. Pauli Kiuru kertoo muun muassa viettäneensä vaalibussissa, osallistuneensa kymmeniin paneeleihin ja vastanneensa 15:sta vaalikoneeseen. Yksin ehdokkaan ei ole tarvinnut työtä tehdä. Valkeakoskelta töitä teki kampanjatiimi, jota Akaasta täydensivät Eero Eskola ja Lasse Kiiskinen.

– Aivan hämmentävää. Teimme monta asiaa paremmin kuin viime vaaleissa. Porukka on kiertänyt todella paljon, mikä tekee minut hyvin nöyräksi. Jos itsestä on joskus tuntunut, että väsyttää, niin heti kohta ajattelen, että minulla ei ole oikeutta olla väsynyt. Nyt väännettiin tappiin asti, sanoo Pauli Kiuru.

Valtakirjansa uusinut Pauli Kiuru kiitti vaalivalvojaisissaan äänestäjiään Etelä-Pirkanmaalla.

Valkeakosken valtuuston puheenjohtaja, Pauli Kiurun kampanjan päällikkö Marja Heikkinen onnittelee paikkansa uusinutta Kiurua. Marja Heikkisen mielestä oma kansanedustaja on Etelä-Pirkanmaalle tärkeä asia.

Valkeakosken valtuuston puheenjohtaja, Pauli Kiurun kampanjan päällikkö Marja Heikkinen onnittelee paikkansa uusinutta Kiurua. Marja Heikkisen mielestä oma kansanedustaja on Etelä-Pirkanmaalle tärkeä asia.

– Ilman teitä en olisi kansanedustaja. Tamperelaista minusta ei tule.

Tulevasta vaalikaudesta Pauli Kiuru ei lupaa helppoa. Uuden hallituksen päydällä ovat kaikki edeltäjältään kesken jääneet tai karille menneet hankkeet, joista sote-uudistus ei ole helpoin.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?