Akaa miettii vielä elinkeinopalveluorganisaationsa rakennetta

Akaan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan viime tiistaina jatkaa elinkeino- ja työllisyyspalvelujen organisoinnin valmistelua, vaikka kaupunginjohtaja Aki Viitasaari valmiin esityksen päätettäväksi toikin. Viitasaari haluaisi kaupunkiin elinkeinopäällikön sekä yritysasiamiehen. Suoraan kaupunginhallituksen alaisuudessa toimivaan organisaatioon siirrettäisiin myös kaupungin muusta organisaatiosta viestintä- ja markkinointisihteeri sekä työllisyyssuunnittelija.

Uudet tehtävät julistettaisiin Viitasaaren kertoman mukaan avoimeen hakuun, mutta Akaan Seudun saamien tietojen mukaan elinkeinopäälliköksi kaavaillaan Vasken nykyistä Akaan ja Urjalan elinkeinoasiamiestä Vesa Leppästä. Vesa Leppänen on muiden Vasken työntekijöiden tavoin irtisanottu seudullisen kehitysyhtiön toiminnan loppumisen vuoksi.

Kaupunginhallitukselle kaupunginjohtaja Viitasaaren esitys ei kelvannut. Se haluaa selvittää elinkeino-organisaation ns. laajimman kokoonpanon, jossa elinkeino- ja työllisyysasiat saisivat kaupunginhallituksen alaisen jaoston tai jopa oman lautakuntansa.

Niin ikään oman elinkeinoasioita hoitavan yhtiön tarpeellisuus selvitetään. Tämä hämmentää muun muassa lakkautettavan kehitysyhtiön työntekijöitä, koska moneen kertaan palkittua ja laajasti kansallistakin arvostusta nauttivaa seudullista kehitysyhtitötä ollaan ajamassa alas.

Vaske light ei kelvannut

Valkeakosken Seudun Kehitys Oy:n toiminta päättyy 31. heinäkuuta mennessä. Tällöin päättyy näillä näkymien kuntien välinen yhteistyö elinkeinoasioissa. Akaa, Urjala ja Valkeakoski perustavat omat organisaationsa. Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että Akaa en lähde mukaan Valkeakosken ehdottamaan yhteiseen uusyritysneuvojan tehtävään.

Kehitysyhtiön työntekijät tekivät omistajakunnille ehdotuksen kehitysyhtiön toiminnan jatkamisesta kevennettynä. Omaa toimitusjohtaja ei olisi palkattu, yhtiön nimi olisi muutettu ja tiedonkulkua omistaja kuntiin olisi tehostettu. Työntekijät näkevät myös seudullisen yhteistyön erittäin tärkeäksi.

Vaske light -esitys ei omistajille kelvannut, vaan nyt aloitetaan organisaatioiden luominen alusta. Nyt jo irtisanotut työntekijät pelkäävät, että kesällä 2015 käynnistyvä uusi EU:n rakennerahastokausi jää Etelä-Pirkanmaalla hyödyntämättä tai hoidetaan puutteellisesti.

– On tiedossa iso neuvontakysyntä ja patoutunut tarve purkautuu elinkeinopalvelujen kautta laadukkaina hakemuksina ELY-keskukseen. On tärkeää kaikista sähköisistä välineistä huolimatta, että paikallinen yritysneuvonta on tuolloin täydessä valmiudessa ja mielellään henkilöt, jotka ovat asioissa valmiiksi sisällä, hoitamassa tätä ruuhkaa, kirjoittavat kehitysyhtiön työntekijät Vaske light –esityksessään.

Yksityiskohtainen 8-sivuinen Vaske lihgt -esitys toimitettiin liitteineen Akaan ja Valkeakosken kaupunginhallitukselle ja se on luettavissa kokonaisuudessaan Akaan kaupungin kotisivuilla kohdassa: kaupunki ja hallinto/listat ja pöytäkirjat/kaupunginhallituksen 20.1. kokouksen liitteet.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?