Loud Crowd palaa lavoille vielä viimeisen kerran Vasureilla

Vuonna 1986 perustettu Loud Crowd päättää uransa 40-vuotiaana Vasenkätisten Vestivaalilla. Bändi halusi esiintyä vielä kerran kunnioittaakseen keväällä edesmenneen Petteri Saarisen muistoa.

Vuonna 1986 perustettu Loud Crowd päättää uransa Vasenkätisten Vestivaalilla. Bändi halusi esiintyä vielä kerran kunnioittaakseen keväällä edesmenneen Petteri Saarisen muistoa.

Ainoan albuminsa vuonna 1988 julkaissut viialalaisyhtye Loud Crowd soittaa viimeisen keikkansa Vasenkätisten Vestivaalilla 13. elokuuta. Viialan Seurahuoneella tapahtuman avausesiintyjänä soittava bändi kokoontuu lavalle vielä tämän kerran kunnioittaakseen porukan lähipiiriin kuuluneen Petteri Saarisen muistoa.

Vuonna 1986 perustettu Loud Crowd kuuluu suomalaisen heavyn pioneereihin, sillä tuohon aikaan maassa ei toiminut montaa metalliyhtyettä. Loud Crowd syntyi, kun Oulusta muuttanut kitaristi Pekka Siltala yhytti Viialassa asuneet jäsenet.

– Pekka ja laulaja Jari Parikka olivat kasassapitävä voima, koska he olivat meitä muita vanhempia. Me muut olimme aloittaessa 14–15-vuotiaita, muistelee basisti Jyrki Sirainen bändin alkuvaiheita.

Oma aktiivisuus palkitsi

Nuori yhtye julkaisi jo vuosi perustamisestaan omakustannesinglen, joka myöhemmin auttoi saamaan levytyssopimuksen Poko Rekordsilla. Sirainen ja kitaristi Jami Katajisto muistelevat, kuinka he liimailivat treenikämpällään vinyylisinglen kansia porukalla kasaan. Nyt pienipainoksinen julkaisu on keräilyharvinaisuus.

– Olimme etuoikeutetussa asemassa moniin muihin verrattuna. Meillä oli mahdollisuus tehdä keikkoja ja levy, Sirainen sanoo ja korostaa bändin työläismentaliteettia.

Siltala kykeni näppäränä miehenä korjaamaan bussia ja kunnan avustamana yhtye kunnosti myöhemmin puretun Westerholmin talon Nahkatehtaan lähistöllä treenikämpäkseen.

Bändi osti oman bussin sekä valo- ja äänentoistolaitteet. Panostus ei ollut pieni. Glamour oli tosin rokkitouhuista kaukana.

– Keikkabussi oli vanha kauppa-auto. Kun soitimme Mietaan nuorisoseurantalolla, oli paluumatkalla niin kylmä, että jouduimme raappaamaan ikkunoita sisältäpäin. Silloisen lainsäädännön mukaan busseihin ei saanut tehdä kunnon penkkejä. Oli pelkät laverit seinällä 90 asteen kulmassa, jossa sitten istuttiin. Nukuin sen laverin alla lattialla makuupussissa umpijäässä. Sillä reissulla sain keuhkokuumeen, muistelee Sirainen.

Työväentalolta isoille estradeille

Loud Crowd aloitti keikkailun kotikonnuilla, ja muusikoiden mieleen ovat jääneet niin ensikeikat Viialan työväentalolla kuin myöhemmät Luttusrockitkin. Tahti oli kuitenkin sen verran huima, että jo vuonna 1987 Loud Crowd soitti ensimmäistä kertaa järjestetyillä Giants Of Rock -festivaaleilla Hämeenlinnan Ahvenistolla. Yhtyeen juniorit olivat tuolloin yläasteiässä.

– Kun oli tottunut soittamaan työväentalon koivukulisseissa, niin menepä siitä Giantsin lavalle, Sirainen puistelee päätään.

– Hyvä kun edes näin Jamia 40 metriä leveän lavan toisella puolella.

Loud Crowdin elinkaari kesti viitisen vuotta. 90-luvun alussa bändi ehti jo aloitella toisen albuminsa nauhoituksia, kunnes linjariidat hajottivat yhtyeen. Sirainen huomauttaa, että jälkikäteen ajatellen he pääsivät seuraamaan suomalaisen musiikkikentän kehitystä mielenkiintoisessa vaiheessa. Tuolloin aloitelleista muusikoista muutamista on myöhemmin tullut jopa maailmantähtiä, kuten kuopiolaisen Tarotin riveistä ponnistaneesta Nightwish-basisti Marco Hietalasta.

Osattomiksi eivät jääneet Loud Crowdinkaan jäsenet. Parhaiten tunnetaan rumpali Mirka Rantasen vaiheet. Rantanen on suomalaisen metallimusiikin yksi aktiivisimpia rumpaleita. Monissa kokoonpanoissa soittamisen lisäksi hän oli lastenheviyhtye Hevisauruksen perustajajäsen.

Sirainen siirtyi hard rock -yhtye Horsepowerin riveihin, ja Siltalaa lukuun ottamatta kaikki ovat jatkaneet soittohommissa. Katajisto on keskittynyt mainos- ja elokuvamusiikin tekoon.

Loud Crowd soitti ensimmäisen paluukeikkansa niin ikään Vasureilla vuonna 2003, mutta tuleva esiintyminen tulee jäämään bändin viimeiseksi. Sitäkään ei olisi tehty ilman Saarisen poismenoa. Bändin ystävä ja roudari kun jaksoi sinnikkäästi kysellä, koska bändi vielä palaa lavoille.

– Tarkoitus olisi, että sekä bändille että yleisölle jäisi hyvä fiilis, Katajisto sanoo.

– Ei tarvitse olla surumielinen, vaikka syy onkin nyt tämä.

– Ja sitä Pete olisi halunnut, että häntä kunnioitetaan enemmän naurun kuin itkun merkeissä, Sirainen jatkaa.

– Se olisi muutenkin sopinut hänen elämänasenteeseen.

Antti Luukkanen

 

 

Saimaa vyöryy Seurahuoneelle

Viialan heviylpeyden Loud Crowdin lisäksi Vasenkätisten Vestivaalin illassa esiintyvät tänä vuonna Tuomari Nurmio, Jukka Nousiainen ja Saimaa.

Vasenkätisten Vestivalille sapuva Saimaa valloitti tänä eksännä muun muassa Pori Jazzin päälavan.

Vasenkätisten Vestivaalille saapuva Saimaa valloitti tänä kesänä muun muassa Pori Jazzin päälavan.

Nurmio saapuu Viialan Seurahuoneelle Dumari & Spuget-kokoonpanolla ja Nousiainen niin ikään bändin kera. Nousiaisen tapaan vasenkätisen Matti Mikkolan johtama Saimaa puolestaan vyöryy lavalle yhdeksän miehen voimin eli samankokoisella porukalla kuin kaksi edellistä esiintyjää yhteensä.

Pitkiä, polveilevia ja mahtipontisia versioita kotimaisista rock- ja pop-klassikoista esittävä ja yhteistyötä muun muassa Pepe Willbergin kanssa tehnyt Saimaa on tänä kesänä esiintynyt niin Provinssissa, Ruisrockissa, Ilosaarirockissa kuin Pori Jazzeillakin. Vasenkätisten Vestivaali on yksi bändin kesäkiertueen viimeisistä vedoista.

Dumari & Spuget on aktiivisin Tuomari Nurmion bändikokoonpanoista.

Dumari & Spuget on aktiivisin Tuomari Nurmion bändikokoonpanoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?