Pilvi Hämäläinen paljasti Viialan torilla Putouksen tunnelilavasteen veikeän lempinimen – Vuoden Vasenkätiseksi valittu näyttelijä viihdytti hersyvillä jutuillaan

– Wuhuu, tältä se näyttää! Näyttelijä Pilvi Hämäläinen sai vuodeksi haltuunsa Vuoden Vasenkätisen kiertopalkinnon. Kuva: Pekka Mustonen

Minne näyttelijä Pilvi Hämäläisen isä vei vieraansa aina ensimmäiseksi? Kuka oli esikuvana Putous-sketsisarjan voittoisassa hahmossa Aina Inkeri Ankeisessa? Millä lempinimellä kutsutaan Putous-ohjelman tunnelia, josta näyttelijät juoksevat lavalle?

Vastaukset kuultiin lauantaina Viialan torilla, kun Vuoden Vasenkätiseksi valittu Pilvi Hämäläinen tuli hakemaan kiertopalkintonsa.

Vuoden Vasenkätisen valitsi totuttuun tapaan Akaan elävän musiikin yhdistys Almu. Torilla järjestetty Vasenkätisten Vestivaalin ilmaistilaisuus keräsi ison yleisön. Hämäläistä haastatteli aurinkoisessa iltapäivän säässä toimittaja Arto Nyberg.

Pilvi Hämäläinen muisteli vasenkätisyydestä olleen eniten harmia koulun käsityötunneilla.

– Neulontaurastani tuli huono. Tein yhden sukan siinä ajassa, kun muut kaksi. Jätin muistaakseni sukan kesken sanomalla, että se on nukenhattu.

Myös nuoruuden jääkiekkoharrastukselle kävi kalpaten vasenkätisyyden takia.

– Olin maalivahti, mutta joukkueella ei ollut antaa vasenkätisten pelivarusteita. Lopulta ostin ne omalla rahalla, olivat kyllä helkkarin kalliit. Intoni kuitenkin loppui ja lahjoitin pelivarusteet Lieksan Hurtille. Olen siis tavallaan vasenkätisten hyväntekijä, Hämäläinen venkoili.

Hän muisteli sarkastisesti, että ”lapsuus Lieksassa oli yhtä unelmaa”.

– Lieksahan on Venäjän rajalla. Minulle selvisi vasta myöhemmin, että ei ole mikään yleinen tapa, että vieraat viedään ensimmäiseksi katsomaan viime sotien taistelupaikkoja. Niin meillä kuitenkin tehtiin. Isä ehdotti sitä vieraille joka kerran.

– Miksiköhän minä tämänkin kerroin? kyseli rennosti vastaillut näyttelijä Pilvi Hämäläinen itseltään. Haastattelijana toimineella Arto Nybergilla oli hauskaa. Kuva: Pekka Mustonen

”Liveyleisö on mittari”

Arto Nyberg pyysi Pilvi Hämäläistä muistelemaan kaikkia Putous-sarjan sketsihahmojaan. Hahmojen sanonnat ja tapa puhua muistuivat näyttelijän mieleen salamannopeasti, vaikka esimerkiksi voittoisa Aina Inkeri Ankeinen on jo kuuden vuoden takaa.

Hämäläinen kertoi, että Aina Inkerissä on aineksia sekä näyttelijän omasta äidistä että mummosta. Pönttö-koiralla puolestaan oli Hämäläisen itsensä tekemä puku.

– Pönttö-koiran esittäminen oli fyysisesti todella raskasta, Hämäläinen kertoi.

Putous-sarjan tekemistä hän valotti sen verran, että jokaista livelähetystä edeltää ankara viiden päivän harjoittelu. Lähetyksen jälkeen näyttelijät saattavat vain huokaista toisilleen, että ”selvittiin hengissä tälläkin kertaa”.

– Liveyleisö on hyvä mittari. Kun huomaa, että jokin naurattaa, niin sitä lisätään. Ja toisinpäin, jos yleisöä ei jokin naurata, juttua ei kannata viedä enää siihen suuntaan.

– Suuria juttuja tulossa, en vain voi kertoa, että mitä, venkoili näyttelijä Pilvi Hämäläinen, kun Arto Nyberg kysyi tulevaisuudesta. Kuva: Pekka Mustonen

”En ole palaamassa”

Näyttelijöillä on Putouksessa paljon sisäpiirin huumoria. Esimerkiksi lavasteille annetaan ihan omia nimiä. Niinpä sisääntulotunnelia, jota pitkin näyttelijät juoksevat takahuoneesta lavalle, kutsutaan yksinkertaisesti peräreiäksi.

Kysymykseen siitä, onko hän palaamassa Putoukseen, Pilvi Hämäläinen vastasi, että ”en ole ihan palaamassa”.

Näyttelijää hieman huvitti se, kuinka esiintyjät aina vastaavat kysymykseen tulevaisuudensuunnitelmista samalla kaavalla.

– Tähän kysymykseen pitää aina vastata, että isoja juttuja on tulossa, en vain voi paljastaa yhtään. Niin sanotaan, vaikka olisi tulossa ihan vain pikku juttuja. No, minäkin sanon, että isoja juttuja tulossa, en vain voi kertoa niistä vielä, Hämäläinen nauroi.

Toijalalaiset Eha ja Jorma Voittonen olivat tulleet kuuntelemaan, mitä näyttelijä Pilvi Hämäläisellä oli kerrottavana. – Kyllähän se kiinnostaa nähdä tällainen julkisuuden henkilö, Eha Voittonen sanoi. Kuva: Pekka Mustonen
Myös kaupunginjohtaja Antti Peltola oli tullut seuraamaan Pilvi Hämäläisen haastattelua. Kuva: Pekka Mustonen
Myös akaalainen TT Mäkinen esiintyi torilla Vasenkätisten Vestivaalin yleisölle. Kuva: Pekka Mustonen
Vasenkätisten Vestivaalin iltapäiväohjelma Viialan torilla keräsi ison yleisön. Kuva: Pekka Mustonen
Sää suosi Vasenkätisten Vestivaalin yleisöä lauantaina iltapäivällä. Kuva: Pekka Mustonen
Kuva: Pekka Mustonen