Jyrki Siraisen kappale soi Yhdysvalloissa jo 40 radiokanavalla – Sanoitukset saivat inspiraatiota Viialasta

Basistina eri bändeistä tunnettu Jyrki Sirainen harjoittaa nykyisin laulutaitoaan Battle Beastin laulaja Noora Louhimon opeissa. Kuva: Milla Mäkipää

Viialasta kotoisin oleva 53-vuotias Jyrki Sirainen, taiteilijanimeltään JYKÄ, on kiireinen mies. Päivätyönsä ohella Sirainen on pitkän linjan muusikko, joka on pyörinyt musiikkipiireissä jo teinivuosista lähtien. Nyt Siraisen kantrisingle Crack a Cold One on vienyt soolouran uudelle tasolle – kappale soi Yhdysvalloissa parhaimmillaan kymmeniä kertoja päivässä noin 40 eri radiokanavalla.

Muutama viikko sitten Nashvillesta palannut Sirainen tuntee kiitollisuutta yhtäkkistä suosiota kohtaan.

– Onhan tämä ollut upeaa. Kaikki striimit ja radiosoitot otetaan ilolla vastaan, Sirainen kiittelee.

Yhdysvaltalaisessa musiikin striimauspalvelu Pandorassa kuunteluita kappaleelle kertyy Siraisen mukaan päivittäin keskimäärin noin 4 000–5 000.

Spotifyssa kappale lähti orgaanisesti liikkeelle nopeasti julkaisun jälkeen. Sirainen tiedusteli viikon jälkeen, mitkä luvut ovat hyviä Spotifyssa.

– Sain vastaukseksi, että huippulukemat uudella artistilla ensimmäisen viikon jälkeen on noin tuhat kuuntelukertaa.

Crack a Cold One oli kerännyt kuuntelukertoja kyseisessä ajassa jo lähes 4 000.

Kappale huokuu maalaisromantiikkaa

Crack a Cold One syntyi pitkälti Siraisen kotona Ylöjärven Takamaalla. Nashvillessä hoitui viimeiset silaukset yhdessä suositun kantribändi Blackhawkin entisen jäsenen Dale Oliverin ja urallaan muun muassa Billboardin Hot Country Songs -listaykkösen Somethin’ about a truck kirjoittaneen Dan Couchin kanssa.

– Toin studiolle valmistelemani tekstin, Dan Couch teki ”dancouchit” ja sai puristettua minusta tekstiin henkilökohtaisempaa kulmaa.

Crack a Cold One sisältää Siraisen mukaan monia kerroksia. Hänen mielestään biisi voidaan helposti mieltää nimensä vuoksi juomalauluksi, mutta lyriikat avaavat sille päinvastaisia merkityksiä.

–  Sanoitukset ovat monitasoisia ja ne voidaan linkittää sinne, missä koti on. Biisin perimmäinen teema on se tunne, kun ajaa kotiin ja kääntyy sille viimeiselle hiekkatien pätkälle. Hyväntuulinen biisi, jota kuunnellessa kannattaa unohtaa rajoittuneisuutensa kantrin suhteen, Sirainen kannustaa.

Biisissä on myös viitteitä Viialasta.

– Viiala on aina kotini ja moni biisini kertoo siitä. Mainitsemani hiekkatie sijaitsee Viialan kotini lähellä. Se on jäänyt sieltä tärkeäksi asiaksi sanoituksiini.

Sirainen esitti biisin tänä vuonna Nashvillen keikallaan. Se sai Siraisen mukaan yleisöltä hienon vastaanoton.

– Ikinä ei ole niin paljon jännittänyt, kuin silloin. Muistikuvat lavalle menosta ovat lähes olemattomat, Sirainen muistelee.

Suomalainen kantrilaulaja herättää mielenkiintoa

Kantrimusiikissa eletään mielenkiintoisia aikoja. Genre on ollut suosiossa jo pitkään Yhdysvalloissa, mutta on saanut tänä vuonna myös popin supertähdet kuten Beyoncén julkaisemaan jopa kokonaisen kantrilevyn. Sirainen kertoo myös, että kantrimusiikki on muissa Pohjoismaissa hyvillä kantimilla.

Siraisen mielestä kuka tahansa voi levyttää kantria.

– Totuus on, että Yhdysvalloissa on paljon kantriartisteja täysin erilaisista olosuhteista eivätkä kuuntelijat siitä välitä. Ihmiset kuuntelevat kantria musiikin ja tarinan kerronnan takia, eikä sen, onko jollain aidompi kantrielämäntyyli kuin toisella, Sirainen kuvailee.

Siraisen oma kantri-identiteetti nojaa vahvasti suomalaisuuteen ja työläisperheessä vietettyyn lapsuuteen.

– Jos puhutaan kantrista elämäntapana, niin ei se ole sen kummallisempaa. Se on periaatteessa tavallisen amerikkalaisen elämää – käydään töissä, ajetaan lava-autolla ja grillataan. Sitä itsekin teen, mutta Suomessa.

Suomalaisuus kiinnostaa ja aiheuttaa kunnioitusta maapallon toisella puolella huomattavan paljon. Sirainen haluaa kantaa Suomen lippua korkealla ja levittää positiivista Suomikuvaa.

Seuraavaksi Sirainen lähtee kappaleen radiokiertueelle kevään loppupuolella.

– Soitan radioasemilla akustisesti kappaleen tai kaksi, ja annan siihen päälle vielä haastattelun, Sirainen kertoo.

Radiokiertue alkaa Kentuckystä jatkuen Illinoisin kautta Tennesseehen. Myöhempi radiokiertue keskittyy Teksasiin.