Akaalainen harmonikkataiteilija Markku Lepistö sai taiteilijaeläkkeen – Ura jatkuu levyjen ja konserttien merkeissä

Markku Lepistö on muuttamassa Toijalasta Haihunkosken maisemiin. Lepistön perheen uusi koti sijaitsee Haihunkosken saunan naapurissa. Kuva: Jarno Keskinen

Pitkän uran muusikkona tehneelle akaalaiselle Markku Lepistölle myönnettiin helmikuussa taiteilijaeläke. Samalla kertaa eläkkeen sai 53 eri alojen taiteilijaa. Musiikin alalta eläkkeen sai 16 hakijaa. Kaikkiaan eläkkeitä myönnettiin 60, hakijoita oli 686.

– Täytyy olla tosi tyytyväinen ja iloinen että sain eläkkeen heti ensimmäisellä hakukerralla. Iänkään puolesta en olisi voinut eläkettä ennen hakea, viime vuonna 60 vuotta täyttänyt ja hakemuksen viime syksynä tehnyt Lepistö kertoo.

Taiteilijaeläke ei rajoita saajansa toimintaa työelämässä. Lepistö jatkaa taiteellista työtään, tänä vuonna hän julkaisee kaksi levyä ja lähtee konserttikiertueelle.

– Tunnustuksena eläke on hieno, kun tätä hommaa on vuosikymmeniä tehnyt. Eikä se pieni perustoimeentulo yhtään haittaa, kun koko elämäni olen käytännössä ollut freelancer, Valkeakosken tanssi- ja musiikkiopiston sivutoimisen harmonikansoiton tuntiopettajan työstä tämän ja ensi vuoden työvapaalla oleva Lepistö kertoo.

Perusteena työ kansanmusiikin parissa

Taiteilijoiden eläketurva on perinteisesti ollut heikko. Esimerkiksi vuosien mittaisista apurahajaksoista ei aiemmin kertynyt minkäänlaista työeläkettä. Lepistö näkeekin taiteilijaeläkejärjestelmän edelleen erittäin tarpeellisena.

– Että myös taiteilijoilla olisi eläketurva.

Ylimääräisen taiteilijaeläkkeen myöntää Taiteen edistämiskeskus. Päätöksiään varten Taike pyytää hakemuksista lausunnon valtion taidetoimikunnilta. Taiteilijaeläkehakemuksessa pitää esittää perusteet eläkkeen myöntämiselle. Lepistö korosti perusteissaan toimintaansa kansanmusiikin parissa.

– Olen enimmäkseen esittänyt kansanmusiikkia. Lisäksi olen myös säveltänyt paljon uutta musiikkia ja soittanut hyvin erilaisissa kokoonpanoissa. Olen erikoistunut klezmer-musiikkiin ja julkaissut paljon levyjä, Lepistö avaa hakemusperusteitaan.

Lepistö uskoo paitsi taiteellisen uran sisällön, myös sen vaikutuksen olevan eläkepäätöksen taustalla.

– Vaikka olisi soittanut koko elämänsä, ei välttämättä ole vienyt omaa taiteenalaansa eteenpäin.

Kesän kiertue käynnistyy Visavuoresta

Lepistö piti uusimman levynsä julkistamiskonsertin Hakasalmen huvilalla Helsingissä keskiviikkona 8. toukokuuta. Silloin julkaistiin Lepistön ja Eva Jacobin levy Passages. Levy edustaa klezmer-musiikkia.

– Maanantaina sain tietää, että levy oli valmistunut painosta. Virtaa riittää muutenkin, syksyllä tulee aivan toisenlaista musiikkia sisältävä levy, jota on äänitetty Italiassa, Portugalissa ja Bilbaossa, Lepistö kertoo.

Konserttikiertueelle Lepistö lähtee kesällä. Hänellä on käynnissä Koneen säätiön rahoittama, kolmivuotinen konserttikiertue kulttuuriympäristöjen puolesta. Viime kesänä alkanut kiertue jatkuu tänä kesänä Visavuoresta perjantaina 7. kesäkuuta kello 17.

– Halusin ehdottomasti aloittaa omilta kotikonnuilta. Haluan herättää ihmiset huomaamaan ne itseään lähellä olevat kulttuuriympäristöt, kuten esimerkiksi tämä ympäristö, jossa nyt olemme, Lepistö kertoo Haihunkosken partaalla.