Yli 13 000 kilometrin päähän sijoitettu Proxima Centauri havainnollistaa tähtitaivaan valtavia etäisyyksiä

Akaan aurinkokunnan pienoismalli sai naapuritähden Australiaan

Kari-Pekka Arolan tekemä aurinkokunnan pienoismalli sijoitettiin viime syksynä Akaaseen. Aurinko sijaitsee Toijalan yhteiskoulun pihassa. Arolan käsissä oleva selvästi pienempi naapuritähti Proxima Centauri lähti elokuun lopussa 13 360 kilometrin matkalle Australiaan, jossa se pystytettiin Yularan pikkukaupunkiin.

Australiassa järjestettiin syyskuun puolivälissä vuosittainen tähtitiedetapahtuma Uluru Astronomy Weekend. Tapahtuman yhteydessä pieneen Yularan kaupunkiin pystytettiin halkaisijaltaan seitsemänsenttinen Proxima Centaurin pienoismalli. Se liittyy Akaan keskustaan viime syksynä sijoitettuun aurinkokunnan pienoismallin.

– Proxima Centauri on aurinkokunnan lähin naapuritähti avaruudessa, pälkäneläinen tähtitieteen harrastaja Kari-Pekka Arola esittelee punaista kääpiötähteä.

Arola rakensi aurinkokunnan Akaaseen viime syksynä yhdessä Akaan kaupungin kanssa. Planeettoja on Toijalan yhteiskoulun lähellä ja muualla Toijalassa sekä Viialassa.

Australiaan sijoitettu laajennus havainnollistaa tähtienvälisiä valtavia etäisyyksiä. Proxima Centauri sijaitsee reilun neljän valovuoden päässä auringosta.

Naapuritähti mahtui juuri maapallolle

Akaaseen pystytetty aurinkokunnan pienoismalli on toteutettu mittakaavassa yhden suhde kolmeen miljardiin (1:3 000 000 000). Metrin askel vastaa siis kolmea miljoonaa kilometriä.

Kun aurinkokuntamalli vuosi sitten pystytettiin Akaaseen, Kari-Pekka Arola (oik.) esitteli sitä Toijalan yhteiskoulun rehtorille Jorma Ojalalle (vas.), sivistysjohtaja Tero Kuusistolle ja kaupunkikehitysjohgtaja Jyri Sarkkiselle. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Aurinkokunnan laitamilla aurinkoa kiertävä Pluto sijaitsee kahden kilometrin päässä Toijalan yhteiskoulun pihan auringosta.

– Mittakaava oli sattumalta sopiva, sillä lähin naapuritähti mahtui vielä juuri ja juuri maapallolle, Kari-Pekka Arola sanoo.

4,2 valovuotta on pienoismallin mittakaavassa 13 360 kilometriä. Tällä etäisyydellä Toijalan keskustasta sijaitsevat Argentiina ja Australia. Australiassa säteelle sattui maan ehkä kuuluisin maamerkki Ayers Rock eli Uluru. Proxima Centaurin pienoismalli sijoitettiin sen tuntumassa olevaan Yularan pikkukaupunkiin.

– Asiat lähtivät etenemään ripeästi, kun tavoitin sieltä oikean henkilön. Tähtitieteen tapahtuman järjestäjät ottivat pienoismallin pystytyksen osaksi tämänvuotista tapahtumaa.

Kari-Pekka Arola pakkasi Proxima Centaurin pienoismallin elokuun lopulla, ja se ehti perille ennen tähtitieteen harrastajien viikonloppua.

– Myös Argentiinan suunnalta oli paljon kiinnostusta tätä kohtaan, mutta Australia ehti ensin. Ehkä tulevaisuudessa sinnekin pitää lähettää oma tähtensä heidän ihmeteltäväksi. Saadaan samalla Akaa tunnetuksi kohta joka mantereella, Arola sanoo.

Aurinkokunta kiinnostaa Akaassa

Luopioisissa varttunut ja Tampereen kautta Pälkäneelle päätynyt tähtitieteen harrastaja tarjosi rakentamaansa aurinkokunnan pienoismallia alun perin Pälkäneelle, kun kunta remontoi uutta toria. Planeetat olisivat sijoittuneet Onkkaalantien varteen.

Kun pienoismallihanke ei edennyt kotikunnassa, Kari-Pekka Arola oli yhteydessä naapurikuntiin. Lopulta se päätyi Akaaseen.

Toijalan yhteiskoulun oppilaat tutustuivat Kari-Pekka Arolan rakentamaan ja esittelemään aurinkokunnan pienoismalliin heti tuoreltaan vuosi sitten syksyllä. Kuva: Mikko Peltoniemi.

– Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkinen on ollut alusta alkaen aurinkokuntahankkeessa mukana. Hän on markkinoinut ja hyödyntänyt sitä aktiivisesti, Arola kiittelee.

Arola on käynyt Toijalan yhteiskoululla monet kerrat kertomassa aurinkokunnasta ja järjestänyt yleisökierroksia myös Toijalan markkinoiden yhteydessä.

Aurinkokuntaan, sen planeettoihin ja avaruuden mittasuhteisiin voi tutustua myös Arolan laatiman Android-sovelluksen avulla, jonka voi ladata vapaasti älypuhelimeensa. Syventävää tietoa löytyy myös nettiesitteestä.

Ainutlaatuinen pienoismalli koko maailmassa

Nyt Arola täydentää sovellusta ja nettiesitettä Australiaan pystytettävän Proxima Centaurin tiedoilla.

– Se on punainen kääpiötähti, joita suuri osa linnunradan tähdistä on. Kooltaan Proxima Centauri on selvästi aurinkoamme pienempi, vain hieman Jupiteria isompi. Ja se olikin onnekas sattuma, sillä kohtalaisia ongelmia olisi tullut naapuritähden rakentamisessa, jos se olisi ollut vaikkapa jättiläistähti. Ne olisivat olleet tässäkin mittakaavassa jopa satojen metrien kokoisia.

Aurinkokunnan naapuritähti Proxima Centauri on suurin piirtein Saturnuksen kokoinen. Se sijaitsee reilun neljän valovuoden päässä. Kun Akaan aurinkokunnan pienoismallin mittakaava on yhden suhde kolmeen miljardiin, välimatkaa kertyi 13 360 kilometriä.

Australiaan sijoitettu naapuritähti tekee Akaan aurinkokunnasta harvinaisen koko maailmassa.

– Maailmalta löytyy useita muitakin aurinkokunnan pienoismalleja, mutta missään muualla mukaan ei tietääkseni ole otettu tähtien välisiä etäisyyksiä.

Arola odottaa mielenkiinnolla tähtitieteilijöiden tuoreimpia havaintoja ja tietokonesimulaatioita, joiden perusteella aurinkokunnan ulkolaidalta saattaisi löytyä vielä yksi iso planeetta.

– Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, se sijoittuisi mittakaavassa luultavasti Luopioisten paikkeille. Sen pienoismallin jos vielä joskus rakentaisi, niin saataisiin pientä hyvitystä vaikka siitä että oikea Weberin piste on jo siirtynyt Luopioisista pois, Arola naurahtaa.

Suomen väestöllinen keskipiste sijaitsee nykyisin Hauholla Kokkilan kylässä.

Aurinkokunnan pienoismalli tekee Akaata tunnetuksi nyt myös Australiassa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?