Ekotempaus kerää kodin vaaralliset jätteet maksutta ensi viikolla Akaassa

Kodin vaarallista jätettä ovat muun muassa käytöstä poistetut maalit, lakat ja akut.

Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy järjestää Ekotempauksen 13–30. toukokuuta. Tempauksen aikana keräysautot kiertävät haja-asutusalueilla vastaanottamassa pieniä eriä kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta.

– Viime vuosista poiketen järjestämme Ekotempauksen nyt kokonaisuudessaan keväällä. Kierrämme kolmen viikon aikana kaikilla toimialueemme paikkakunnilla, joten nyt on hyvä hetki tutkia, löytyykö omista varastoista pois joutavia vaarallisia jätteitä, kertoo Loimi-Hämeen Jätehuollon työnjohtaja Tommi Savo tiedotteessa.

Ekotempauksessa kerättävät vaaralliset jätteet ovat nimensä mukaisesti käytöstä poistettuja aineita, jotka voivat väärään paikkaan päätyessään aiheuttaa haittaa ihmisten terveydelle tai ympäristölle.

– Keräykseen voi tuoda esimerkiksi käytöstä poistettuja maaleja, liimoja, lakkoja, paristoja, akkuja, aerosoleja, öljyjä ja torjunta-aineita. Toimitamme keräykseen tuodut jätteet turvalliseen loppukäsittelyyn.

Tempauksessa ei kuitenkaan vastaanoteta tai tyhjennetä öljytynnyreitä. Loimi-Hämeen Jätehuolto vastaanottaa öljytynnyreitä ainoastaan Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa ja Hallavaaran jätekeskuksessa Sastamalassa.

– Isommista eristä on hyvä ilmoittaa jätekeskukselle aina etukäteen. On myös olemassa toimijoita, jotka noutavat isoja määriä jäteöljyä maksutta suoraan kotoa.

Käsittele varoen

Tarkemmat tempauspysäkit, aikataulut ja ohjeet vaarallisten jätteiden tuomiseen löytyvät LHJ:n kotisivuilta ja asiakaslehdestä. Akaassa Ekotempaus pysähtyy ensi viikon keskiviikkona 15. toukokuuta. Kierros alkaa kello 16.30-17.00 Kylmäkosken liikekeskuksen parkkipaikalta jatkuen kello 17.30-18.00 Viialan Keskustan koulun parkkipaikalle. Kierros jatkaa tästä kello 18.30-19.00 Toijalan torille ja päättyy kello 19.30-20.00 Sotkian nuorisoseurantalolle.

– Kannattaa myös muistaa, että kaikki jäteasemamme ja Ekotekopisteemme vastaanottavat vaarallisia jätteitä maksutta ympäri vuoden, Savo sanoo.

Loimi-Hämeen Jätehuollolta toivotaan, että Ekotempaukseen osallistuvat ihmiset kiinnittävät huomiota turvallisuuteen tuodessaan vaarallisia jätteitä tempauspysäkeille.

– Koska vaarallisia jätteitä kerätään esimerkiksi koulujen ja kauppojen parkkipaikoilla, jätteitä ei saa tuoda pysäkeille etukäteen virallisen keräysajan ulkopuolella tai jättää niitä valvomatta.

Vaaralliset jätteet suositellaan myös pakattavaksi alkuperäiseen pakkaukseen aina kun se on mahdollista tai merkitsemään pakkauksen sisältö esimerkiksi tussilla.

– Puolityhjien pullojen ja kanisterien sisältöjä ei saa sekoittaa keskenään, sillä eri aineiden yhdistäminen voi aiheuttaa haitallisen reaktion. Käsittelemällä vaarallisia jätteitä oikeaoppisesti vältät vaaratilanteita ja pidät huolta ympäristöstä.