Akaa sai oman Aurinkokunnan

Aurinkokunnan Aurinko on Toijalan yhteiskoulun pihalla. Kuva: Aster Kalkela

Toijalaan on pystytetty tällä viikolla Aurinkokunnan pienoismalli. Pienoismalli on mittakaavassa 1:3 000 000 000 eli yhden suhde kolmeen miljardiin.

Pienoismallin lähtöpaikka eli Aurinko sijaitsee Toijalan Yhteiskoulun pihassa ja planeetat jakautuvat ympäri Toijalaa muodostaen yhtenäisen kävelyreitin.

Pienoismallin on rakentanut pälkäneläinen rakennusmestari ja tähtitieteen harrastaja KariPekka Arola, joka on harrastanut tähtitiedettä ja pienoismallien rakentamista pienestä pitäen.

– Ajatus aurinkokunnan pienoismallin rakentamisesta on kytenyt mielessäni jo pidemmän aikaa, mutta muutama vuosi sitten aloin tosissani ajatella hankkeen toteuttamista. Mittakaava pienoismallille valikoitui lopulta sen mukaisesti, että saisin pienoismallin mahtumaan kokonaisuudessaan järkevän kävelymatkan etäisyydelle, mutta että toisaalta myös pienimmät planeetat olisivat vielä riittävän kokoisia silminnähtäviksi. Nyt valittu mittakaava tuntui järkevimmältä kompromissilta, Arola kertoo.

Suunnitelmien hahmotuttua Arola teetti metalliosat ja niiden hitsaustyöt tutullaan, ylöjärveläisellä metallialan yrittäjällä Jari Björklingillä. Betoniosat hän teki itse ja samoin muun viimeistelyn. Lopuksi hän työsti pienoismallia varten oheismateriaalit, eli nettiesitteen sekä android-sovelluksen puhelimeen ladattavaksi.

– Pystytyspaikaksi ajattelin ensin kotikuntaani Pälkänettä tai läheistä Valkeakoskea, mutta täällä suunnalla kun ei suurempaa mielenkiintoa projektiani kohtaan ollut, aloin seuraavaksi etsiä pystytyspaikkaa muista lähikunnista. Akaan kaupunki oli heti ensimmäisten joukossa ilmaisemassa mielenkiintonsa hanketta kohtaan ja asiat etenivät sen jälkeen heidän päässään ripeästi. Suuri kiitos tästä kuuluu Akaan kaupunkikehitysjohtaja Jyri Sarkkiselle, joka otti ideani innolla vastaan ja lähti ajamaan eteenpäin sen toteutusta Toijalan keskustaan, Arola toteaa.

Arolan mukaan pienoismalli on tarkoitettu kaikille akaalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille tutustumisretkeksi tähtitieteen pariin.

Jupiter sijaitsee Veteraanipuistossa Akaan pääkirjaston vieressä. Kuva: Aster Kalkela

– Tavoitteeni on ollut tehdä tästä helppotajuinen ja käytännönläheinen esimerkki, jota esimerkiksi opettajat voisivat hyödyntää opetuksessaan oppilaille. Itse ainakin muistan omasta lapsuudestani, että tähtitiedettä ei juurikaan opetettu tai käyty läpi peruskoulussa fysiikan tai muiden luonnontieteiden tunneilla. Akaan kaupunki halusikin panostaa pienoismallin opetukselliseen näkökulmaan valitsemalla pienoismallin pilarien sijaintipaikat Toijalan yhteiskoulun välittömään läheisyyteen.

Kauimmainen pilareista sijaitsee Viialassa saakka, joka edustaa pienoismallissa Aurinkokunnan äärilaitoja.

Arola toivoo teoksen välttyvän ilkivallalta. Hän suunnittelee järjestävänsä myös opastettuja kävelykierroksia pienoismallilla sekä käyvänsä mahdollisesti paikallisilla kouluilla kertomassa siitä.

Akaan aurinkokuntamalliin liittyen lisätietoa on saatavissa Akaan kaupungin kotisivuilta ladattavasta pienoismallin pdf-esitteestä. Lisäksi Google Play –sovelluskaupassa on android-puhelimiin ladattavissa maksuton Akaan aurinkokuntamalli -opastusohjelma, josta löytyy vielä lisää syventävää tietoa pienoismallista, sekä aurinkokunnastamme ja sen planeetoista.

Pienoismallin viralliset avajaiset järjestetään loppusyksyn aikana.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.