30-vuotias VREL:n Toijalan osasto muisti ansioituneita jäseniään

Arja Raiski ja Seet Saarinen palkittiin VR:n Eläkeläisten Liiton ansiomerkeillä ja historiikin kirjoittanut osaston perustajajäsen Erkki Kitunen ruusulla.

Arja Raiski ja Seet Saarinen (vas.)  palkittiin VR:n Eläkeläisten Liiton ansiomerkeillä ja historiikin kirjoittanut osaston perustajajäsen Erkki Kitunen ruusulla.

VR:n eläkeläisten Toijalan osasto juhlisti 30-vuotista toimintaansa pikkujoulujen merkeissä tiistaina 15.11. Ravintola Kruunassa & Klaavassa. Ohjelmaan kuului ruokailun ohella puheita, runoja, lauluja, kisailua, sketsejä sekä huomionosoituksia.

Osaston puheenjohtaja Seet Saarinen palkittiin VR Eläkeläisten Liiton myöntämällä kultaisella ansiomerkillä ja sihteeri Arja Raiski hopeisella ansiomerkillä tunnustuksena erittäin ansiokkaasta toiminnasta liiton hyväksi. Osaston perustajajäsentä Erkki Kitusta muistettiin ruusulla. Kitunen ja Eila Palonen ovat ainoita elossa olevia osaston perustajajäseniä. Erkki Kitunen on myös osaston kunniajäsen yhdessä Uuno Lehtisen kanssa.

VREL:n Toijalan osaston perustamiskokous pidettiin 28.10.1986 Toijalan rautatieaseman kerhohuoneella, joka toimi vuoteen 2002 osaston kokoontumispaikkana. Sen jälkeen on kokoonnuttu Sampolassa.

– Toiminta alkoi vilkkaana ja jäsenistö kävi runsaasti kuukausikokouksissa. Toiminta vaati myös varoja ja sen takia tilaisuuksissa ryhdyttiin heti järjestämään arpajaisia. Arpajaiset ovat jatkuneet koko 30-vuotisen toiminnan ajan, kertoi historiikin kirjoittanut 93-vuotias Erkki Kitunen.

VR:n eläkeläiset tapasivat kesäisin kymmenen vuoden ajan Toijalan Sataman asema-alueella. Virkistyksen ohella jäsenet huolehtivat alueen siisteydestä ja turvallisuudesta.

–  Kun VR myi alueen kaupungille, menetimme muistorikkaan paikan, mitä puheenjohtaja harmitteli vuoden 1999 toimintakertomuksessa. Mutta tulihan siitä mainio kulissi Toijalan Näyttämölle, Erkki Kitunen totesi.

VR:n eläkeläiset ovat vuosien saatossa myös muun muassa retkeilleet, pelanneet bingoa ja ottaneet kantaa hallituksen eläkepäätöksiin. Tämän päivän toimintaa ovat kuukausikokoukset, retket yhdessä Toijalan Eläkkeensaajien kanssa sekä osallistuminen kaupungin liikuntaryhmiin. Osaston lauluryhmä vierailee vanhainkodeissa.

Suurimmillaan osasto oli vuonna 2004, jolloin jäseniä oli 104. Tällä hetkellä jäseniä on nelisenkymmentä. Myös osastojen määrä koko maassa on vähentynyt. Tällä hetkellä niitä on noin 14.

– Jäsenmäärän laskuun on monta syytä. Kuolema on niittänyt viljaa ja uudet VR:n eläkeläiset eivät innostu enää järjestötoiminnasta. Asia on sama joka puolella Suomea, arvioi Erkki Kitunen.

VREL:n Toijalan osaston lauluryhmään kuuluvat Kerttu Koskela, Ritva Lehtinen, Eila Elijoki, Irma Luoma, Arja Raiski sekä kuvasta puuttuva Marja-Liisa Korpilaakso.

VREL:n Toijalan osaston lauluryhmään kuuluvat Kerttu Koskela (vas.), Ritva Lehtinen, Eila Elijoki, Irma Luoma, Arja Raiski sekä kuvasta puuttuva Marja-Leena Korpilaakso.

Yhteislaulu Porsaita äidin oomme kaikki sai juhlaväen jumppaamaan ja nauramaan. Lauluja säesti haitarilla Eero Harju.

Yhteislaulu Porsaita äidin oomme kaikki sai juhlaväen jumppaamaan ja nauramaan. Lauluja säesti haitarilla Eero Harju.

Eläkeläissisarukset Tyyne ja Martta Juupajoelta (Arja Raiski ja Irma Luoma) luottavat Tummeliin ryppyvoiteena.

Eläkeläissisarukset Martta ja Tyyne Juupajoelta (Arja Raiski ja Irma Luoma) luottavat Tummeliin ryppyvoiteena.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?