Paikalliset sotainvalidiosastot purkautuvat pikkuhiljaa väljemmiksi toimintajaostoiksi

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Mira Kulmala kiinnittää Sotainvalidien hopeisen ansiomerkin tukijäsen Sinikka Sirolan rintapieleen. Kunniakirjan kanssa halausvuoroaan odottaa Toijalan osaston puheenjohtaja Juha Vuorinen.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirissä on tällä hetkellä 45 sotainvalidijäsentä ja lähes 200 puolisojäsentä. Koko maassa on vielä elossa 1500 sotainvalidia ja lähes 6000 sotainvalidin puolisoa. Aika on korjannut viljaa ja sotainvalidien yhdistystoiminta hakee uusia muotojaan.

Kanta-Hämeen piirin toiminnanjohtaja Mira Kulmala kertoi Toijalan seudun Sotainvalidien vuosikokouksessa viime viikon torstaina, että itsenäisen osaston toiminnan loppuminen ei ole maailmanloppu, vaan osaston jäsenet tulevat piirin henkilöjäseniksi ja osasto voi jatkaa voimiensa mukaan jaostona.

Sotainvalidien Kanta-Hämeen piirin veljespappi, rovasti Matias Roto piti Toijalan kokouksen aluhartauden.

­– Jokioisten osasto purkautui vuoden vaihteessa, Hauhon osasto purkautui viime viikolla vuosikokouksessaan ja Urjalan osasto sanoi vuosikokouksessaan toimivansa enää tämän vuoden. Janakkala myös uhkaili hiukan, että saattaa olla heilläkin viimeinen toimintavuosi, kertoi Mira Kulmala.

Lopettamisella ei ole kiire

Ypäjän, Luopioista ja Kalvolan sotainvalidiosastot ovat purkaantuneet jo aikaisemmin. Piirin toiminnanjohtaja Kulmala toivoi, että aktiivisesti toimiva Toijalan osasto ei kiirehtisi lopettamistaan. Vuoden vaihteessa Toijalan osastossa oli 6 sotainvalidijäsentä, 20 puolisojäsentä ja 39 tukijäsentä.

– Hauhon osastolla on vielä rahaa ja he luonnollisesti käyttävät sen niin kuin itse haluavat. Aikaisemmin jaostoiksi purkautuneet osastot ovat jo piirin lompakolla ja olen sanonut, että jos jaostoissa halutaan retkiä tai muuta virkistystä järjestää, piiri maksaa sen. Piirin henkilö- ja puolisojäsenet saavat myös kaksi jalkahoitoa vuodessa, joten hunningolle ei jätetä, sanoi Kulmala.

Jaosto ei ole enää rekisteröity yhdistys, eikä sen tarvitse pyörittää yhdistysorganisaatiotakaan hallituksineen, vuosikokouksineen ja tilintarkastuksineen. Kanta-Hämeen piirin ja Toijalan osaston puheenjohtaja Juha Vuorinen korosti varsinaisen toiminnan – yhdessä olon ja veljesavun – jatkuvan jaostossakin, vaikka muodollisuudet jäävät.

Juha Vuorinen jatkaa puheenjohtajana

Toijalan osaston vuosikokous valitsi osaston puheenjohtajaksi edelleen Juha Vuorisen. Hallituksessa toimivat Eino Koskinen, Alpo Tuominen, Ainikki Koskinen, Hannu Lana, Anja Suomi ja Eila Arvonen. Varajäseniä ovat Risto Suojanen ja uutena Helvi Jokinen.

Osasto toimii kuluvan vuoden noin 3000 euron talousarvion turvin. Rahaa käytetään eniten kuntoutukseen, retkiin ja muuhun virkistystoimintaan. Tuottoja odotetaan eniten osaston julkaiseman Yhdessä jaksamme -kirjan myynnistä. Kirjaa on myynnissä muun muassa Akaan Seudun konttorissa.

Toijalan osaston kunniapuheenjohtaja Erkki Kitunen kiitti osaston vetäjiä aktiivisesta toimintavuodesta. Pöydässä istuvat myös Matias Roto (vas.) ja Risto Suojanen.

Vuosikokouksessa osaston kunniapuheenjohtaja ja Sotainvalidien Veljesliiton Oltermanni Erkki Kitunen kertoi osaston toiminnan olevan virkeää, läheistä ja monipuolista. Lämmin yhdessä olo ja toisista huolehtiminen on toiminnalle ominaista, mikä on Kitusen mielestä puheenjohtajapariskunta Minna ja Juha Vuorisen ansiota. Kokouksessa Erkki Kitunen muisteli myös aloittaneensa tänään 76-vuotiaan Toijalan osaston puheenjohtajana tasan 50 vuotta sitten. Erkki Kitunen johti Toijalan osastoa 32 vuotta.

Toijalan seudun Sotainvalidit julkaisivat 2017 kirjan osaston 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kirja on myynnissä Akaan Seudussa.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.