Talvi- ja jatkosodassa ilmavalvontalottana toiminut Eila Pennanen edusti veteraanijuhlassa harvenevaa joukkoa – Erkki Kitunen muisteli Sauli Niinistön kokemuksia Toijalan poliisiasemasta

Eila Pennanen nautti juhlan tunnelmasta.

Sekä talvisodassa että jatkosodassa ilmavalvontalottana palvelleen Eila Pennasen mielestä parasta Akaan kaupungin ja Akaan seurakunnan järjestämässä veteraanijuhlassa on tunnelma ja yhdessäolo.

– Meidän porukka vähenee kovasti. Monikaan ei jaksa enää tulla näihin juhliin. Tulin tänne siksi, että kun juhlat kerran järjestetään, täytyy jonkun täällä edustaa, Pennanen toteaa.

Toijalan ja Ympäristön Sotaveteraanien kunniapuheenjohtajalle Kauko Alamäelle veteraanijuhlat ovat perinne. Alamäen mukaan juhlia ei pitäisi kuitenkaan suunnata pelkästään veteraaneille.

– Näiden juhlien pitäisi olla koko kansan tilaisuuksia. Se antaisi niille oikean arvon ja asettaisi ne oikeaan kohtaan. Veteraanijuhlat ovat tilaisuuksia, joissa kannustetaan kansaa aatteellisessa ja isänmaallisessa mielessä, Alamäki miettii.

Kauko Alamäen mielestä veteraanijuhlien pitäisi olla koko kansan tilaisuuksia.

Rouva Haukio haastatteli Erkki Kitusta

Sotainvalidi Erkki Kitunen on käynyt läpi monet veteraanijuhlat. Eräs Kitusen mieleenpainuvimmista juhlamuistoista liittyy Sotainvalidien veljesliiton 75-vuotisjuhlaan, jossa hänet ohjattiin kahvitilaisuudessa presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion viereen istumaan. Keskusteluakin Kitusen ja presidenttiparin välille syntyi.

– Rouva Haukio ikään kuin haastatteli minua. Kun presidentti kuuli, että minä olen Toijalasta, hän kertoi olleensa aikoinaan Urjalassa vt. nimismiehenä. Hän oli käynyt monta kertaa Toijalan poliisiasemalla, Kitunen kertoo.

Ennen Akaan veteraanijuhlan alkua Kitunen kertoi odottavansa erityisesti Toijalan mieskuoron esitystä. Kitunen arvosti myös kaupunginjohtaja Antti Peltolan saapumista juhlaan puhujaksi.

– Hänen puheensa on varmasti juhlan kohokohta, Kitunen tuumii.

Juhlapuheessaan kaupunginjohtaja Antti Peltola pohti sitä, kuinka nuorempien sukupolvien on varmasti mahdotonta ymmärtää niitä uhrauksia, tilanteita ja olosuhteita, joita sotaveteraanit ovat joutuneet sodassa kohtaamaan. Hän myös kertoi Akaaseen tutustuessaan törmänneensä mielenkiintoiseen historialliseen yksityiskohtaan.

– Suomi-konepistooli on suunniteltu Viialassa Aimo Lahden toimesta. Maanpuolustustahdon ja taitavien sotilaiden lisäksi tällä aseella oli vaikutuksensa yksittäisten taisteluiden lopputulokseen, Peltola toteaa.

Akaan kaupungin ja Akaan seurakunnan yhteinen veteraanijuhla järjestettiin 26.4. Akaan seurakuntasalissa. Juhlassa kuultiin puheita, musiikkiesityksiä ja runonlausuntaa. Tilaisuuden juonsi Akaan kaupungin kulttuurikoordinaattori Milla Huovinen.

Erkki Kitunen odotti erityisesti Toijalan mieskuoron esitystä ja kaupunginjohtaja Antti Peltolan puhetta.
Kaupunginjohtaja Antti Peltola piti tilaisuudessa juhlapuheen.
Elias Leskinen avasi juhlan soittamalla Vanhojen marssin.

 

Juhlassa esiintyi Kylmäkosken lapsikuoron lapsia.

 

Toijalan mieskuoro esitti muun muassa Veteraanin iltahuudon.

 

Jenny Mustikka soitti sellolla kappaleet Notturno ja Consolation.

 

Margit Vähävuori esitti itse kirjoittamansa ruonon Neiti nuori.

 

Tyylikkäästi pukeutunut yleisö loi juhlaan arvokkaan tunnelman.