100-vuotiskunnostus tuli kreivin aikaan

Leskirouvan yläkerta on jo työn alla

Keskelle yläkertaa, Valtatien puolelle, tulee 32-neliöinen yksiö.

Keskelle yläkertaa, Valtatien puolelle, tulee 32-neliöinen yksiö.

Ravintola Leskirouvan rakennuksen yläkerran uudistustyöt keskellä Toijalaa ovat hyvässä vauhdissa. Purkutöiden jälkeen on päästy uusimaan viemärit ja välipohjan eristeet. Kaikki vanha sahanpuru ja sammal on imetty pois ja korvattu mineraalivillalla, ja koolauksien päällä on uudet vanerit. Niiden päälle tulee seuraavaksi lattialämmityksen vesiputket ja kipsivalu, jolla eristetään yläkerta alakerran äänistä.

Satavuotiaan talon yläkerrassa oli ennenkin asuin- ja toimistotiloja. Nyt sinne tulee kaksi kaksiota ja yksi yksiö. Ullakkohuoneistojakin suunniteltiin, mutta vintille on päätetty tehdä vain varastotiloja ja ilmanvaihtokonehuone.

Rakennuksen ja tontin viime syksynä ostaneen akaalaisen Sami Hyötyläisen mukaan talon runko on hyvässä kunnossa.

Torin puoleiseen päätyyn tulee 55-neliöinen kaksio. Sami Hyötyläinen yllättyi siitä, kuinka hyvin vanhat tiliseinät pitävät lämpöä kovillakin pakkasilla.

Torin puoleiseen päätyyn tulee 55-neliöinen kaksio. Sami Hyötyläinen yllättyi siitä, kuinka hyvin vanhat tiliseinät pitävät lämpöä kovillakin pakkasilla.

– Vanhat ikkunat ja yläpuoli ovat päästäneet lämpöä mutta seinät eivät. Oli metkaa, miten lämmin puolimetrinen tiiliseinä oli kolmenkymmenen asteen pakkasillakin. Kevään aikana myös ikkunat uusitaan, ja yläpohjan vanhat eristeet imetään pois ja vaihdetaan uusiin, Hyötyläinen kertoo.

Puolen metrin seinä pitää lämmön

Työt Leskirouvan rakennuksessa aloitettiin joulukuussa laajennusosan pohjaviemäreiden purkamisella. Myös talon etupuolella ollut sakokaivo poistettiin. Nyt tilalla on uudet viemärit ja pumppaamo.

Seuraavaksi korjataan ravintolan vessat, jotta myös niiden viemärit saadaan uusittua. Vessaremontissa menee Sami Hyötyläisen mukaan kahdesta neljään viikkoa.

Hyötyläinen sanoo, että vanhan rakennuksen peruskorjaus aloitettiin kreivin aikaan.

– Kyllä tämä rakennus oli tiensä päässä. Pohjaviemärit olivat ihan loppu ja menivät koko ajan tukkoon. Kovin kauan ei olisi mennyt, kun kattokin olisi alkanut vuotaa kunnolla.

Yläkerran asunnot valmistuvat kesään mennessä. Sen jälkeen alkaa laajennusosan remontti ja korottaminen toisella kerroksella. Toiseen kerrokseen tulee asuntoja ja alakertaan ravintolan laajennusosa ja kaksi muuta liiketilaa.

Kun nykyinen rakennus on saatu korjattua ja korotettua, alkavat työt niiden takana samalla tontilla. Siihen nousee 3–4-kerroksinen muurattu kerrostalo. Sekä korjaustyöt että uuden talon rakennustyöt tontille tekee Sami Hyötyläisen yritys Akaan Muuraus ja Laatoitus.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?