”Akaa saa rahoille hyvää vastinetta”

Arkkitehtuurikilpailu ratkeaa 16. tammikuuta

Kun valtuusto joulukuussa 2013 päätti määrärahan myöntämisestä  arkkitehtuurikilpailuun, valtuutettu Henna Rantanen vertasi Toijalan keskustaa  entisen Neuvostoliiton lähiörakentamiseen. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Kun valtuusto joulukuussa 2013 päätti määrärahan myöntämisestä arkkitehtuurikilpailuun, valtuutettu Henna Rantanen vertasi Toijalan keskustaa entisen Neuvostoliiton lähiörakentamiseen. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen kertoo, että Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailuun saapuneet 86 ehdotusta on jo alustavasti luokiteltu.  Sarkkinen sanoo kilpailuun saapuneen mielenkiintoisia ehdotuksia, vaikka suureen määrään sisältyy myös sellaisia töitä, joihin ei ole niin paljon panostettu. Kilpailutyöt on jätetty nimettöminä, joten kilpailuehdotusten arvioinnin suorittava palkintolautakunta ei tiedä töiden suunnittelijoita etukäteen.

Palkintolautakunta, johon kuuluvat kaavoituspäällikön lisäksi Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen, kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Henna Rantanen, kaupunginjohtaja Aki Viitasaari, vastaava rakennustarkastaja Anu Hytönen, sekä Suomen arkkitehtiliiton edustajat, arkkitehti Anri Linden ja kaavoitusarkkitehti Markku Lahtinen, kokoontuu vielä muutaman kerran.

Virallinen palkintojenjako suoritetaan perjantaina 16. tammikuuta. Kilpailun voittajille jaetaan palkintoina 50 000 euroa siten, että voittajan palkinto on 18 000 euroa, toiseksi tulleen 13 000 euroa, ja kolmannen 9000 euroa. Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta, joiden suuruus on 5000 euroa. Palkintolautakunta voi yksimielisellä päätöksellä jakaa palkintosumman toisinkin Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kilpailusääntöjen edellyttämällä tavalla.

Monia hyviä oivalluksia

Sarkkinen paljastaa löytäneensä ehdotuksista myös omia suosikki-ideoitaan, ja useammassa työssä toistuu hänen mukaansa samoja, hyviä oivalluksia.

– Palkintolautakunnan punnittavana on nyt, päädytäänkö kilpailussa palkitsemaan mahdollisimman erilaisia töitä. Sitten saattaa käydä niin, ettei toiseksi paras ehdotus tule valituksi toiseksi, jos se on voittajan kanssa hyvin samantyyppinen, Sarkkinen kuvailee.

Kaiken kaikkiaan Sarkkinen on hyvin tyytyväinen kilpailun suunnitelmiin.

– Näin kaupunkisuunnittelijan näkökulmasta rahat eivät ainakaan mene hukkaan, sillä palkintosummalla ei normaalisti irtoaisi yhtään näin hyviä suunnitelmia.

Sarkkisen mielestä kustannuksille löytyy vastinetta myös kilpailun Akaalle tuomasta imagoedusta.

Akaan kaupunki järjesti arkkitehtuurikilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) kanssa. Akaan tarkoituksena on jatkaa Toijalan keskustan kehittämistä tulevina vuosina. Kaupunkikuvaan toivotaan modernia, valoisaa ja vehreää ilmettä, joka on houkutteleva ja raikas kaikkina vuorokauden- ja vuodenaikoina. Kilpailulla haettiin ideoita Toijalan keskustakorttelien eli aseman seudun ja torin väliin jäävän ydinkeskustan alueen rakenteisiin, katutiloihin, näkymiin ja liikenneratkaisuihin.

Akaan kaupunginvaltuusto päätti arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä kokouksessaan joulukuussa 2013.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?