Akaa-päivänä avataan Toijalan kulttuuriympäristöreitti – Anna Hanski konsertoi tapahtumailtana

Ensimmäistä Akaa-päivää vietettiin Veturimuseolla Toijalassa vuonna 2017. Kuva: Oona Eskeli.

Akaa-päivää vietetään lauantaina 18. toukokuuta, jolloin on luvassa ilmaisristeilyjä, musiikkia, kulttuuria ja tonttiesittelyitä. Akaa-päivänä julkistetaan ja avataan Toijalan kulttuuriympäristöreitti.

Päivän ohjelma on maksutonta ja kaikille avointa sekä eri-ikäisille suunnattua. Akaa-päivää juhlitaan vuosittain Maailman mehiläispäivän (20.5.) aikoihin. Akaa-päivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017, kun Suomen hunajapääkaupunki Akaa täytti 10 vuotta. Siitä lähtien tapahtumaa on vietetty vuosittain korona-aikaa lukuun ottamatta. Tänä vuonna Akaa-päivä uudistuu ja laajenee.

Tonttiesittelyitä Uudessakylässä

Päivä alkaa asumisen teemalla, kun Uudenkylän alueella järjestetään tonttiesittelyitä kello 10–13. Akaan kaupunki on esittelemässä vapaita omakotitontteja, ja mukana on myös paikallisia rakennusliikkeitä. Tapahtumassa tarjoillaan lettuja, kahvia ja mehua. Viialan taajamassa Akaan vuokra-asunnot pitää avoimet ovet toimistollaan kello 10–13. Tuolloin esittelyssä on Viialan ja Kylmäkosken taajamien vuokra-asuntotarjontaa.

Kulttuuritalo Laaksolassa vietetään kello 10–14 Akaan kuvataiteilijoiden kevätnäyttelyn ”Uutta kohti” -päättäjäisviikonloppua. Taiteilijat esittelevät teoksiaan tasatunnein kello 11, 12 ja 13. Näyttely on auki vielä sunnuntaina 19.5.

Pappilan koulun vanhempainyhdistys järjestää Pappilan markkinat koulun pihapiirissä kello 10–13.30. Luvassa on ohjelmaa lapsille, peräkonttikirppis ja paikalliset yhdistykset esittelevät harrastustarjontaansa. Paikalla on myös hurmaavia alpakoita.

Vuoden 1998 tangokuningas Jouni Keronen esiintyy Kylmäkosken Wanhalla Myllyllä. Arkistokuva: Tarja Antola

Neljä ilmaisristeilyä Toijalan Satamasta

Kaupunki tarjoaa asukkaille ilmaisristeilyjä Vanajavedellä koko päivän ajan. Pirkka Linesin M/S Helenan tunnin mittaiset risteilyt lähtevät Toijalan Satamasta kello 11, kello 13, kello 14.30 ja kello 16. Risteilyjen aikana kuullaan Akaan historiaa ja mielenkiintoisia paikallistarinoita Pasi Kylmälän johdolla. Risteilyille ei ole ennakkoilmoittautumista.

Kylmäkosken Wanhalla Myllyllä esiintyy tangokuningas ja laulaja Jouni Keronen kello 12. Puolituntisen konsertin teemana on ”Helismaan helmiä kosken kuohuissa”.

Viialan kirjastossa nähdään kello 13 Onneli, Anneli ja nukutuskello –lukuteatteriesitys. Marjatta Kurenniemen teos täyttää 40 vuotta, ja Akaa-päivän kunniaksi luvassa on pätkä Kurenniemen kirjasta roolihahmoineen, joihin kuuluu myös kertoja. Monille ennestään tuttu Vaaksanheimon perhe on mukana nukkehahmoina.

Iltapäivällä kello 14.30 vietetään Toijalan kulttuuriympäristöreitin avajaisia ja infotilaisuutta Toijalan rautatieasemalla. Kulttuuriympäristöreittiin voi tämän jälkeen tutustua omatoimisesti kävellen tai vaikka pyöräillen. Reittiin kuuluu kymmenen kohdetta, ja se kulkee asemalta Nahkialanjärvelle ja takaisin. Jokaisella kohteella on opastekyltti, joka kertoo paikan historiasta, ja kylteissä olevista qr-koodeista voi kuunnella kohteen ääniopastuksen. Ääniopastukset ovat tarinoita, jotka muodostavat dramaturgisen kokonaisuuden.

Akaa-päivän iltana Seurantalo Sampolassa kello 18 on Anna Hanskin konsertti.

Akaan oman Mehiläisliven kesäkausi käynnistyy Akaa-päivänä: K-Supermarketin kattomehiläisten elämää voi seurata suorana 24/7 osoitteessa www.akaanmehilaislive.fi.

Tapahtumat järjestää Akaan kaupunki lukuun ottamatta Pappilan markkinoita, jotka järjestää Pappilan koulun vanhempainyhdistys.