Työryhmä valmistelee Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailua

Kun valtuusto joulukuussa päätti määrärahan myöntämisestä  arkkitehtuurikilpailuun, valtuutettu Henna Rantanen vertasi Toijalan keskustaa  entisen Neuvostoliiton lähiörakentamiseen. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Kun valtuusto joulukuussa päätti määrärahan myöntämisestä arkkitehtuurikilpailuun, valtuutettu Henna Rantanen vertasi Toijalan keskustaa entisen Neuvostoliiton lähiörakentamiseen. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Toijalan keskustan arkkitehtikilpailua valmistelee työryhmä, johon kuuluvat luottamushenkilöistä kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Henna Rantanen, varapuheenjohtaja Mika Pajasmaa sekä viranhaltijoista kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen ja kaavasuunnittelija Johanna Fingerroos.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen mukaan valmistelutyöryhmä miettii kilpailumuotoa ja suunnittelualueen rajausta. Se raportoi työstään kaupunkisuunnittelulautakunnalle.

Akaan valtuusto hyväksyi joulukuun talousarviokokouksessaan 50 000 euroa käytettäväksi Toijalan keskustan arkkitehtuurikilpailuun.

– Kilpailun tärkein tavoite on saada hyviä, toteuttamiskelpoisia ideoita, joita voidaan hyödyntää jatkotyöskentelyssä. Uskoisin, että kilpailulla saadaan sellaisia ajatuksia, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen. Uusia ideoita voi tulla esimerkiksi liikenteellisesti. Tulevatko kadut olemaan juuri niin kuin ne ovat nyt, tuleeko mahdollisia kävelyreittejä kortteleiden läpi ja saadaanko pääkadun varren rakennuskantaan ajatusta ja vähän kerroskorkeuksia, kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen kertoo.

Kaavoituspäällikön oma näkemys kilpailualueesta sijoittuu Valtatien ympäristöön, rautatieaseman ja torin väliin. Hän toivoo, että suunnittelussa huomioidaan Leskirouvan talo ja Aarne Ervin suunnittelema pankkikiinteistö.

– Toivoisin, että tällaiset arvokkaat kiinteistöt saataisiin sidottua ratkaisuun niin hyvin, että niiden purkamisesta ei tarvitse enää jatkossa keskustella. Ne ovat osia Toijalan kulttuurihistoriaa oman aikakautensa rakennuksina.

Sarkkisen mukaan myös Valtatien toisella puolella olevat matalat liiketalot ovat oman aikakautensa rakennuksia, jotka muodostavat selkeän ja yhtenäisen rakenteen.

– Nyt pääkadun puolet ovat keskenään epätasapainossa. Toisella puolella ei ole niin selkeää rakennetta kuin on toisella puolella. Se on haasteellinen kohta, johon toivottavasti saataisiin uutta ajatusta.

Sarkkinen kertoo itse miettineensä kävelyreittiä torilta asemalle.

– Kävelyreitti lähtee hienosti torilta virastotalolle, mutta sitten se jysähtää parkkipaikalle. Sen voisi pystyä ratkaisemaan tyylikkäämmin.

Palkitut ehdotukset selvillä vielä tänä vuonna

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen arvioi, että kilpailuohjelman pitää olla julkaisuvalmiina alkukesästä, ehdotukset sisässä loppusyksystä ja palkitut ehdotukset selvillä vuoden loppuun mennessä. Palkintosummia ja jakoperiaatteita ei ole vielä päätetty.

Jos Suomen Arkkitehtiliitto Safa on mukana kilpailussa, palkintoraadissa voisi kaavoituspäällikön mukaan olla edustettuna arkkitehtiliiton ja kaupungin edustajien lisäksi asiantuntijoita sen mukaan, mihin asioihin suunnittelussa haluaan kiinnittää erityishuomiota.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?