Nuorisopalveluissa mietitään mopotallin perustamista

Akaan nuoret kaipaavat skeittipuistoa ja bänditiloja

Akaan nuoriso-ohjaajat tunnistaa neonvihreistä huppareista. Vastaavien nuoriso-ohjaajien Milla Huovisen (vas.) ja Johanna Ala-Pappilan mukaan yksi työn suola on erityisnuorisotyö. Johannan työhön kuuluu myös nuorisovaltuuston ohjaus, mitä hän pitää mukavana lisänä. Yksi osa työtä on hallita pelilaitteet.

Akaan nuoriso-ohjaajat tunnistaa neonvihreistä huppareista. Vastaavien nuoriso-ohjaajien Milla Huovisen (vas.) ja Johanna Ala-Pappilan mukaan yksi työn suola on erityisnuorisotyö. Johannan työhön kuuluu myös nuorisovaltuuston ohjaus, mitä hän pitää mukavana lisänä. Yksi osa työtä on hallita pelilaitteet.

Vastaavien nuoriso-ohjaajien Johanna AlaPappilan ja Milla Huovisen mukaan akaalaiset nuoret haluavat kaupunkiin skeittipuiston, joka olisi enemmän kuin koliseva vaneriramppi. Nuoret haaveilevat puistosta, jossa voisi kokoontua ja taiteilla skeittilautojen lisäksi BMX- ja muilla erikoispyörillä.

– Nuoret haluavat kovasti paikan, jossa he oikeasti voisivat olla häiritsemättä ketään. Nuorilla on myös paljon ideoita sen sijainnista. Nuorten mielestä hyviä paikkoja olisivat Toijalan ABC-aseman lähellä sijaitsevan Itellan varaston alue tai Kurisjärven koulun piha, jossa asfaltti on jo valmiina.

Vastaavat nuoriso-ohjaajat aikovat viedä nuorten toiveen ensin nuorisovaltuuston pohdittavaksi.

– Virallisesti asiassa ei ole vielä edetty, mutta olemme vieneet nuorten viestiä eteenpäin. Hankkeeseen tarvitaan paljon myös yhteistyötahoja. Siitä olisi kiva tehdä koko kylän homma, jota nuorten kanssa lähtisivät toteuttamaan myös vanhemmat ja yhdistykset, Johanna Ala-Pappila ja Milla Huovinen toteavat.

Pulaa on myös nuorten bänditiloista, joita kaupungilla ei ole tarjota nuorille tällä hetkellä lainkaan.

– Olisi hyvä jos nuorisotoimi voisi tarjota bänditiloja. On paljon nuoria, jotka ovat itse opetelleet soittamaan, mutta joilla ei ole paikkaa eikä välttämättä välineitäkään. Bänditilan pitäisi olla sellainen, joka ei häiritsisi muita, mutta joka ei olisi kauhean syrjässäkään. Mikä tahansa koppi maakellarissa ei käy, vaan sen pitää olla turvallinen ja terveellinen tila, vastaavat nuoriso-ohjaajat määrittelevät.

Vaikka tarvetta on, kaupunki ei tällä hetkellä ole hankkimassa bänditiloja. Sen sijaan vastaavat nuorisotyöntekijät toivovat, että suunnitelma mopotallista toteutuu.

– Mopotallissa nuoret pääsisivät fiksaamaan mopoja ja pyöriä. Siellä olisi välineitä ja aikuinen ohjaaja, joka voisi auttaa nuoria. Nyt kaavaillaan, miten se olisi mahdollista, Johanna Ala-Pappila ja Milla Huovinen kertovat.

Huonosti tunnettu nuorisotyö

Nuorisotyön viikkoa vietetään 29.9.–5.10. Johanna Ala-Pappila, 27, toimii Viialan alueen vastaavana nuoriso-ohjaajana ja Milla Huovinen, 32, Toijalan. Kylmäkosken alueen ohjaajat hoitavat yhteisvastuullisesti.

Yhteisöpedagogiksi (amk) kouluttautunut Johanna ja ohjaustoiminnan artenomiksi (amk) valmistunut Milla ovat ainoat kaupungin vakituiset nuoriso-ohjaajat. Pilvi Hokkanen on määräaikaisessa pestissä ja Sari Laaki on määrä- ja osa-aikainen. Yksi nuoriso-ohjaajan paikka on jäädytetty, eikä nuorisopalvelut ole saanut siihen täyttölupaa. Lisäksi nuorisopalveluilta on otettu pois yksi osa-aikainen ohjaajanpesti. Kylmäkosken nuorisotilan toisen ohjaajan panoksen kaupunki ostaa 4H-yhdistykseltä.

Vastaavat nuoriso-ohjaajat törmäävät välillä käsityksiin, että nuorisotyö on leikkiä, pelailua ja television katselua nuorten kanssa.

– On se välillä sitäkin, mutta ei pelkästään sitä. Pelaamiset ja leikit ovat välineitä nuorten kohtaamiselle, nuorten asioihin perehtymiseen ja aikuisena olemiseen heidän elämässään.

Milla Huovisen mukaan jotkut mieltävät työn olevan nuorisotilojen ovien aukaisemista ja sulkemista. Moni asia on muuttunut niistäkin ajoista, kun Milla itse on ollut nuorisotilaikäinen.

– Silloin ohjaajat saattoivat olla tupakalla nuorten kanssa, mikä tuntuu nyt ihan käsittämättömältä. Sellainen ei tulisi kuuloonkaan. Asiat, tilanteet ja laitkin ovat muuttuneet.

Tietämättömyyttä on myös päättäjillä.

– Vaikka kaupungintalo on vieressä, kaikki eivät tiedä, missä on Toijalan nuorisotila tai kaupungin nuorisotoimisto.

Akaa mukana nuorten kulttuuriviikoilla

Vastaavien nuoriso-ohjaajien mukaan nuorisotyötä ei voi mitata nuorisotilojen aukioloajoilla. Vakiintuneita työmuotoja on myös muita. Nuorisopalvelut on aloittanut yhteistyössä Toijalan yhteiskoulun joustavan perusopetuksen eli Jopo-luokan kanssa kokkailuklubin yläkouluikäisille. Akaan seurakunnan ja vanhempien verkoston kanssa nuorisopalvelut järjestää koulutuspäivän vapaaehtoisille 4. lokakuuta.

– Teemme nuorisotyötä myös verkossa ja käytämme hyväksi sosiaalisia medioita. Verkossa kohtaamme paljon nuoria, jotka eivät käy nuorisotiloilla, Johanna Ala-Pappila ja Milla Huovinen muistuttavat.

Marraskuussa Akaa on mukana toteuttamassa Pirkanmaan nuorten kulttuuriviikkoja eli Kult Tour -tapahtumia. Toijalan nuorisotilalla järjestetään maskeerauspaja sekä musiikki-ilta nuorille ja Kulttuuritalo Laaksolaan pystytetään nuorten taidenäyttely.

41nuorisotyö2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?