Yhdistyminen Oma Säästöpankin kanssa tapahtuu ensi vuonna

Kantapankki haluaa kilpailussa Osuuspankin rinnalle

Pasi Sydänlammista (vas.) tulee uuden pankin toimitusjohtajaja ja Tarmo Laineesta varatoimitusjohtaja.

Pasi Sydänlammista (vas.) tulee uuden pankin toimitusjohtajaja ja Tarmo Laineesta varatoimitusjohtaja.

Akaassakin toimiva Kantasäästöpankki Oy ja Pohjanmaan Oma Säästöpankki Oy yhdistyvät suurpankiksi, jonka nimeksi tulee Oma Säästöpankki Oy. Siitä tulee säästöpankkiryhmän toiseksi suurin pankki ja toimialueeltaan Suomen suurin Säästöpankki. Kun kiinteistönvälityspisteet luetaan mukaan, uusi pankki toimii Hyvinkäältä Seinäjoelle ulottuvalla alueella.

Uudella pankilla on noin 60 000 asiakasta, työntekijöitä on 150, konttoreita 24 ja kiinteistövälityspisteitä 13.

Uuden pankin emopaikaksi tulee Parkano, joka on nyt yhdistyvien alueiden taitekohdassa. Nykyisen Oma Säästöpankin toimitusjohtajasta, seinäjokelaisesta Pasi Sydänlammista tulee uuden pankin toimitusjohtaja. Kantapankin toimitusjohtajasta Tarmo Laineesta tulee varatoimitusjohtaja.

Laine johtaa pankin eteläistä aluetta Hämeenlinnasta ja on yksi johtoryhmän jäsenistä. Hän perustelee fuusiota kilpailun kovenemisella.

– Syy sille, miksi haluamme yhdistyä, on pankkialan rakennemuutos, jossa vauhtia sanelee pääkilpailijamme Osuuspankki. Haluamme päästä sen muodostamien maakuntapankkien taseluokkaan.

Laineen mukaan Osuuspankilla on vahvat pankit sekä Hämeenlinnassa että Tampereella. Asiakkaita halutaan niistä siinä missä muistakin pankeista.

– Kaikkia semmoisia asiakkaita, jotka kokevat meidän toimintamallimme hyväksi. Emme ole määritelleet, mistä pankista asiakkaita tulisi. Koetamme kasvaa hieman markkinoita nopeammin ja painottaa toimintaa sinne, missä on kysyntää.

Osa Säästöpankeista toiseen kimppaan

Mittelyä käydään myös säästöpankkiryhmän sisällä. Osa säästöpankeista on lähdössä mukaan Säästöpankkien yhteenliittymään, mutta uuden Oma Säästöpankin johtajat pitävät sen huonoina puolina yhteistakausta ja uhkaa liian pääkaupunkikeskeisestä ohjauksesta.

– Fuusiomme on paras ratkaisu tässäkin suhteessa. Jos lähdemme yhteenliittymään, uskomme, että meidän äänemme kuuluu siellä paremmin näin yhdistyneenä, uutena pankkina, arvioi Tarmo Laine.

Kantapankin pääkonttori on Hämeenlinnassa, mutta Tampere vetää puoleensa.

– Tampereen alue on erittäin mielenkiintoinen. Siellä Säästöpankkien läsnäolo on alueen potentiaalin nähden ohutta. Tätä ennenhän meillä on jo konttorit Lempäälässä, Akaassa ja Vesilahdella, Laine kertoo.

Hänen mukaansa Akaan-konttorissa tuskin tulee näkymään mitään ulkoisia muutoksia. Ainakin toistaiseksi katolla lukee edelleen Kantapankki.

Uuden Oma Säästöpankin tase tulee olemaan noin 930 miljoonaa euroa. Eteläisen alueen aputoiminimenä on Kantapankki. Esimerkiksi Hämeenlinnan pankkimme säilyy Kantapankkina.

Pankkien hallitukset ja omistajasäätiöt ovat kokouksissaan hyväksyneet yhdistymisen. Yhtiökokouksissa asia käsitellään syyskuussa, ja tekninen yhdistyminen ajoittunee alkuvuoteen 2014.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?