Poliisin tutkinnan keskittäminen tehosti tutkijoiden työtä

Rikosylikonstaapeli Kristian Lindbäckin (vas.) ja rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan poliisin tutkinnan keskittämisellä Valkeakoskelle pystytään varmistamaan sekä rikostutkinta että asiakaspalvelu.

Rikosylikonstaapeli Kristian Lindbäckin (vas.) ja rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan poliisin tutkinnan keskittämisellä Valkeakoskelle pystytään varmistamaan sekä rikostutkinta että asiakaspalvelu.

Kun poliisin Akaan palvelupisteen tutkijat reilu vuosi sitten siirtyivät Valkeakosken poliisiasemalle, Akaan palvelupisteen esimiehenä toiminut rikosylikonstaapeli Kristian Lindbäck epäili (Akaan Seutu 27.1.2012) paikallistuntemuksen katoavan, kun tutkinta keskitetään Valkeakoskelle. Huolena oli myös, että kynnys ilmoittaa rikoksista kasvaa, kun poliisi on etäällä.

Nyt vuotta myöhemmin Lindbäck toteaa huolen olleen tältä osin turha. Muutos on sujunut odotettua paremmin.

– Päivittäinen asiakaspalaute ei kuitenkaan ole ollut kauhean negatiivista. Enemmän on tullut palautetta siitä, että Valkeakosken poliisiasemalle on ollut vaikea löytää, Kristian Lindbäck kertoo.

Hajautettu malli heikensi tehokkuutta

Valkeakosken poliisiasemalla toimiva tutkintayksikkö vastaa Valkeakosken, Akaan ja Urjalan alueen rikostutkinnasta. Poliisiaseman päällikön, rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan keskittäminen tehtiin toiminnan tehostamiseksi ja säästösyistä. Akaasta Valkeakoskelle siirtyi kuusi virkaa, joista rahapulan takia oli täytettynä vain neljä. Valkeakosken poliisiasemalla tutkijoita on nyt 12.

– Työtehokkuus kärsi huomattavasti, kun kohtuullisen pieni tutkintayksikkö oli hajautettuna kahteen eri toimipisteeseen vielä näin lyhyen matkan sisällä. Vapaapäivien ja lomien vuoksi monena päivänä Akaassa saattoi olla töissä kaksi tai vain yksi henkilö, ja yksinhän ei poliisi lähde tapahtumapaikoille.

Länsipuron mukaan Akaassa avoinna olevien rikostutkintajuttujen määrä oli viimeisten vuosien aikana kasvanut, koska tutkijoille ei jäänyt riittävästi aikaa tehdä tutkintaa ja asiakaspalvelu sitoi vähäistä joukkoa. Nyt 1–2 rikostutkintapartiota pystyy lähtemään tapahtumapaikalle aina, jokaisena viikonpäivänä ilman, että asiakaspalvelu siitä kärsii.

Länsipuron myöntää kuitenkin, että paikkakunnilla, joissa poliisilla on toimipaikka, paikallistuntemus on parempi.

Tutkinnan tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat poliisin kenttäpartiot. Akaan ja Urjalan alueella on ympäri vuorokauden vähintään yksi partio.

Poliisilla on edelleen vuokratilat Toijalan Myllytiellä. Palvelua sieltä ei saa, mutta se on kenttäpartioiden käytössä ja tutkijat voivat suorittaa siellä kuulusteluja. Myös lupapalvelut ovat olleet suljettuna kesästä lähtien.

Epätavalliset havainnot kiinnostavat

Rikosilmoitukset ovat vähentyneet koko Valkeakosken poliisiaseman alueella hienoisesti. Länsipuro ja Lindbäck arvelevat, että kun matka poliisiasemalle kasvaa, poliisille kuulumattomat ilmoitukset karsiutuvat pois.

– Poliisilla on velvollisuus kirjata ilmoitus, vaikka se olisi niin sanotusti turha. Nyt tällaiset ovat vähentyneet, ja poliisi on pystynyt keskittymään paremmin oikeaan työhön. Ihmiset miettivät tarkemmin, kuuluuko asia poliisille.

Länsipuro toivoo, että ihmisten ilmoituskynnys ei nousisi silti liian korkeaksi.

– Vaikka meillä ei ole Akaassa palvelupistettä, meitä kiinnostavat silti havainnot ja kaipaamme vihjeitä. Jos ihminen näkee jotain epätavallista, kannattaa ilmoittaa siitä poliisille. Silloin ei tarvitse miettiä, liittyykö se johonkin vai ei. Se on poliisin tehtävä.

Eduskunnan käsittelyyn edennyt esitys poliisin hallintorakenneuudistuksesta esittää Pirkanmaan ja Keski-Suomen poliisilaitoksia yhdistettäviksi. Rikoskomisario Joni Länsipuron mukaan uudistus ei karsi poliisin palveluja eteläisellä Pirkanmaalla.

– Koska Pirkanmaa yhdistyy Keski-Suomen kanssa, suurimmat muutospaineet kohdistuvat Pohjois-Pirkanmaahan. Sen sijaan jos olisimme yhdistyneet Kanta-Hämeeseen, olisi se varmasti vaikuttanut myös meihin.

Länsipuron mukaan Akaassa poliisin palvelut paranevat nykyisestä, koska Akaaseen on kaavailtu viranomaisten yhteispalvelupistettä, josta saisi myös poliisin palveluja.

 

 

Akaassa omaisuusrikoksiin syyllistynyt odottaa tuomiota

Akaassa tehtiin viime vuonna yksi henkirikos, kun mies surmasi vaimonsa lokakuussa Kylmäkoskella. Tekijä tuomittiin murhasta. Pahoinpitelyrikoksia Akaassa ja Urjalassa tapahtui asukaslukuun suhteutettuna viime vuonna enemmän kuin esimerkiksi Lempäälässä. Lokakuun loppuun mennessä Akaassa oli 92 pahoinpitelyä, Urjalassa 33 ja Lempäälässä 69. Länsipuron mukaan alue ei silti ole sen väkivaltaisempaa kuin muuallakaan.

– En näkisi sitä silti huolestuttavana. Luvut voivat tulla myös pienistä asioista, esimerkiksi, jos tietty pariskunta tappelee joka viikonloppu, rikoskomisario Joni Länsipuro arvioi pahoinpitelyjen määrää.

Rikoskomisarion mukaan Urjalan pahoinpitelyluvuissa näkyi reilu vuosi sitten nuorison pahoinvointi. Poliisin, sosiaalitoimen ja seurakunnan yhteistyöllä ja toimintaa järjestämällä suunta on saatu muuttumaan. Lisäksi yksi väkivaltarikoksiin Urjalassa syyllistynyt istuu pitkää vankilatuomiota.

Akaassa puolestaan useisiin omaisuusrikoksiin syyllistynyt on parhaillaan vangittuna ja odottaa tuomiota. Viime vuonna Akaassa tehtiin 359 omaisuusrikosta, Urjalassa 103, Valkeakoskella 494.

Viime vuonna Valkeakosken poliisiaseman tutkijoilla oli 1800 juttua tutkinnassa. Omaisuusrikoksista saatiin selvitettyä noin 37 prosenttia ja henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista 84 prosenttia, kun Pirkanmaan keskiarvo viimeksi mainituissa oli noin 78 prosenttia. Rikoskomisario Joni Länsipuro on selvitysprosentteihin tyytyväinen.

– Minun tavoitteeni tutkinnanjohtajana on, että keskitytään henkeen ja terveyteen kohdistuviin rikoksiin ja turvallisuuteen.

Tällä hetkellä Valkeakosken poliisin tutkintayksiköllä on tutkinnassa noin 350 juttua.

Akaaseen tulossa viranomaisten yhteispalvelupiste

Valtiovarainministeriön johdolla valmistellaan parhaillaan hanketta julkisen hallinnon yhteisestä asiakaspalvelusta.  Sen suunnitelmiin kuuluu viranomaisten yhteisen asiakaspalvelupisteen perustaminen muun muassa Akaaseen.  Yhteispalvelupisteet tarjoaisivat ainakin poliisin lupapalveluja sekä työ- ja elinkeinotoimistojen, verohallinnon, maistraatin, ELY-keskusten, työvoiman palvelukeskusten ja kuntien palveluja. Suunnitelmien mukaan vetovastuu yhteispalvelupisteistä on kunnilla.

Pirkanmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikön, lupapalvelulinjan johtajan Antero Rytkölän mukaan poliisin osalta Akaan asiakaspalvelupiste tarjoaisi lupa- ja löytötavarapalveluita. Tällä hetkellä Akaassa ei näitä palveluja saa, vaan lupapalvelu on ollut kiinni viime kesästä lähtien henkilökuntapulan takia.

– Nyt käynnissä olevan Asiakaspalvelu 2014 -hankkeen tarkoituksena on säästää julkisen sektorin toimitila- ja henkilöstömenoja sekä tuoda palveluja sellaisille paikkakunnille, joissa viranomaisten voimavarat eivät yksin riitä. Viranomaisten tarve sijoittaa omaa henkilöstään vähenisi, mutta siitä huolimatta pysyttäisiin tarjoamaan palveluja. Ideana on, että palveluja hoidettaisiin ristiin eikä tehdä vain yhden viranomaisen töitä, Rytkölä selvittää.

Julkisen hallinnon yhteisestä asiakaspalvelusta tullaan säätämään lailla. Tavoitteena on, että eduskunta saa lakiesityksen käsiteltäväkseen ensi syksynä. Antero Rytkölä arvioi, että palvelupisteitä päästään perustamaan vuoden päästä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?