Korvausrajoituksien poistamisella kiire

Juha Vuorinen sotainvalidipiirin puheenjohtajaksi

Valtiotieteiden tohtori, Toijalan seudun Sotainvalidien puheenjohtaja Juha Vuorinen on valittu Sotainvalidien Veljesliiton Kanta-Hämeen piirin uudeksi puheenjohtajaksi. Yksimielinen valinta tehtiin piirin vuosikokouksessa Päivölän kansanopistolla keskiviikkona 20. maaliskuuta. Vuorinen seuraa tehtävän jättänyttä Heikki Kilpeläistä.

Sotainvalidien Veljesliiton pääsihteeri Markku Honkalsalo ja Kanta-Hämeen piirin tuore puheenjohtaja Juha Vuorinen ovat kumpikin tukijäseniä, jotka pitävät sotainvalidityötä tärkeänä.

Sotainvalidien Veljesliiton pääsihteeri Markku Honkalsalo (vas.) ja Kanta-Hämeen piirin tuore puheenjohtaja Juha Vuorinen ovat kumpikin tukijäseniä, jotka pitävät sotainvalidityötä tärkeänä.

Hallitukseen valittiin Irja Hirstiö Hämeenlinnasta, Erkki Ylöstalo Janakkalasta, Heikki Kärri Somerolta, Hannu Reko Forssasta ja Pekka Vaittinen Akaasta. Heidän varahenkilöinään toimivat Keijo Virtanen Tammelasta, Eino Kajava Urjalasta ja Antero Rättö Hämeenlinnasta.

Sotainvalideja elossa vielä 6000

Sotainvalidien Veljesliiton tervehdyksen vuosikokoukselle toi liiton pääsihteeri Markku Honkasalo. Hän korosti puheessaan yhdistyksien ja piirien varojen käytön etupainotteisuutta. Varsinaisia sotainvalideja on elossa vielä 6 000, heidän keski-ikänsä on 90 vuotta ja lähes 80 prosenttia heistä asuu vielä kotona joko tuen turvin tai omin avuin. Tuen ja kuntoutuksen saamisessa on kuitenkin vieläkin ongelmia.

– Hallitusohjelmassa viitataan sotainvalidien osalta sosiaali- ja terveysministeriön veteraanipoliittiseen ohjelmaan, joka pitää sisällään prosenttirajojen poistamisen avo- ja laitoshoidosta. Suunnitelma on vuosille 2010–2015, joten aikaa sen toteuttamiseen on enää kaksi vuotta. Pieniprosenttiset sotainvalidit, joka jäävät sotavammalain nojalla korvattavien avopalvelujen ulkopuolelle eivät myöskään pääse kuntien varoilla toteutettavien veteraanien kotiin vietävien palvelujen piiriin. Tämä lainsäädäntöön ikään kuin vahingossa tullut epätasa-arvo pitää myös välittömästi poistaa, sanoo Honkasalo.

Haitta-asteeltaan 30–100 prosentin sotainvalideja oli Kanta-Hämeen piirissä viime vuoden lopussa 76. Pieniprosenttisia eli haitta-asteeltaan 0–25 prosentin sotainvalideja oli 184.

Vuosikokouksessa muistettiin viime vuonna pois nukkuneita 49 veljeä ja 52 puolisoa sytyttämällä osastokohtaiset kynttilät.

Kaarina Saarela (oik.) ja Ainikki Koskinen sytyttivät kynttilät poisnukkuneiden sotainvalidiveljien ja puolisoiden muistolle.

Kaarina Saarela (oik.) ja Ainikki Koskinen sytyttivät kynttilät poisnukkuneiden sotainvalidiveljien ja puolisoiden muistolle.

 

Vuosikokouksen veti rutiinilla Toijalan seudun Sotainvalidien kunniapuheenjohtaja Erkki Kitunen, joka 16. huhtikuuta täyttää 90 vuotta.

Erkki Kituselta ja Sotainvalidien Kanta-Hämeen pirrin toiminnanjohtaja Mira Kulmalalta kokousrutiinit sujuivat vaivatta.

Erkki Kituselta ja Sotainvalidien Kanta-Hämeen pirrin toiminnanjohtaja Mira Kulmalalta kokousrutiinit sujuivat vaivatta.

 

IMG_8576IMG_8578IMG_8582IMG_8587IMG_8592IMG_8574 IMG_8575

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?