Mäntymäen kohdalla puhutaan merkittävistä summista – On todella harmillista nähdä, kuinka pienen joukon oman edun tavoitteluna näyttäytyvä toiminta ajaa yhteisen hyvän edelle

Olemme junien/naisten tuomina aina ihmetelleet, miksi Akaassa kunnallispolitiikka on yhtä riitelyä. Tälläkin hetkellä sanaillaan Mäntymäki-nimisestä vanhustenkodista. Päätimme selvittää miksi. Luimme paikallislehden ja somen lukuisat kirjoitukset aiheesta sekä soitimme muutamille asiasta paremmin tietävälle. Tältä pohjalta meille on muodostunut seuraava käsitys asioiden kulusta:

Jo edellisen valtuuston aikana on tehtyjen selvitysten pohjalta tiedossa ainakin osalla valtuustosta, ettei Mäntymäen tila ole korjauskelpoinen ja että sen purkaminen lisäisi Akaan alijäämää lähes miljoonalla. Onneksi Attendo koettaa ostaa rakennuksen tasearvolla, jos vain saa jatkossa tuottaa kyseessä olevat palvelut. Akaan valtuutetut haistavat tässä kohtaa tilaisuuden ja yksimielinen valtuusto päättää kilpailuttaa Mäntymäen palvelut ja rakennuksen. Rakennus on joko korjattava tai rakennettava uusi.

Attendo laskee tarjouksensa uudestaan eikä enää tarjoakaan. Onneksi muut sote-toimijat ajavat vielä asemiin sote-uudistusta varten. Akaa saakin hyvän tarjouksen: säästöä palvelutuotannossa 300 000 euroa vuodessa. Lisäksi Mäntymäen rakennuksesta saataisiin myyntivoittoa, mutta ennen kaikkea korjauskelvottomasta rakennuksesta päästään eroon. Akaalaiset säästäisivät miljoonia, kaikki riemuitsevat. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Kaupunginhallituksen jäsen Hannu Järvisen perheenjäsen on töissä Mäntymäessä, joten hän aloittaa ”viivytystaistelun”. Hän ei ole mielestään esteellinen yrittäessään kaupunginhallituksessa keskeyttää tai peruuttaa kilpailutuksen. Tästä seuraisi Akaalle miljoonasäästöjen menetyksen lisäksi korvausvelvollisuus kilpailutuksen voittaneelle taholle, mutta ilmeisesti tämä tai mahdollinen esteellisyys ei häntä haittaa. Esitys kuitenkin (onneksi) äänestetään kumoon. Akaa siis hyväksyy saadun tarjouksen ja säästää miljoonia ja pääsee korjauskelvottomasta rakennuksesta eroon. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Hannu Järvisen serkku Timo Saarinen rientää mukaan ”viivytystaistelemaan” ja valittaa yhdessä Jukka Ahosen kanssa kaupunginhallituksen päätöksestä. Valitus todetaan myöhemmin aiheettomaksi ja väärään instanssiin tehdyksi, mutta herrat kertovatkin Vasenkaista-lehdelle (kakkukahvien kera) vain halunneensa viivyttää asioiden etenemistä. He onnistuvat, sillä homma viivästyy pari vuotta ja sote-tilanne muuttuu. Kilpailutuksen voittanut taho ostaa itsensä ulos sille kalliista sopimuksesta, ja akaalaisilta jäävät säästöt saamatta. Lisäksi korjauskelvoton rakennus on yhä Akaan riesana ja vanhukset käyttökelvottomissa tiloissa. Nyt sitten kääritään hihat ja organisoidaan hommat niin, että vanhukset saadaan toimiviin tiloihin. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Talousarviovaltuustossa 2019 viranhaltijat esittävät Mäntymäen tilanteen ratkaisemista. Hannu Järvinen, Timo Saarinen, Jukka Ahonen ja kumppanit kuitenkin päättävät, että Mäntymäki pitää jättää ennalleen. Ahonen varmistaa tämän vielä valtuustoaloitteellaan perusturvalautakunnassa, joka päättää, ettei Mäntymäen ongelmia ratkaista vaan toiminta jatkuu ennallaan. Nyt siis annetaan vanhusten vaan olla noissa huonoissa tiloissa. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Aluehallintovirasto ”pilaa” kaiken ja tarkastaa taas tilat todeten, ettei niissä kuulu vanhuksia hoitaa. Tilojen soveltumattomuus on siis käsittääksemme tiedetty jo useita vuosia, mutta tämä vaikuttaa tulevan yllätyksenä ”viivytystaistelijoille”. Valtuutetut Järvinen ja Saarinen taas arvostelevat valtuuston kokouksessa viranhaltijoita siitä, etteivät nämä ole ratkaisseet tilannetta, vaikka juuri aiemmin ovat omalla toiminnallaan estäneet virkamiesten toimet Mäntymäen suhteen. Ratkaisu Mäntymäen tilanteesta tulisi tehdä yhdessä sote-palveluiden tulevan tuottajan kanssa, jotta tehty ratkaisu kelpaa kaikille, eikä Akaa joudu ottamaan lisää taloudellisia riskejä palvelussa, jonka järjestämisestä kunta ei enää kohta vastaa. Tällaista ratkaisua siis esittää osa valtuutetuista. Mutta kun ei…

Järvinen, Saarinen, Ahonen ja kumppanit haluavat ratkaista asian omalla tavallaan ja vaativat valtuustoaloitteella Viialaan rakennettavaksi uutta kunnallista vanhustenkotia. Ei siis esitetä, että selvitetään yhteistyössä sote-alueen kanssa hyvää, kustannustehokasta tai kaikkia akaalaisia palvelevaa ratkaisua. Edelleenkään Järvinen ei koe olevansa jäävi, vaikka hänen perheenjäsenensä työskentelee Mäntymäessä. Nyt sitten vaan akaalaiset kättä taskuun ja maksamaan muutama miljoona uudesta rakennuksesta ja joka vuosi muutama satatuhatta euroa kalliimmasta hoivasta. Mutta…

Akaa hoitaa näitä asioita yhdessä Urjalan kanssa. Ehkäpä urjalalaiset eivät suostukaan maksamaan näitä järjettömiä lisäkuluja. Ehkäpä Akaa ja Urjala päättävätkin yhteisalueen perusturvalautakunnassa etsiä yhdessä sote-tuottajan kanssa kaikille hyvää ratkaisua. Sehän kuulostaisi perin järkevältä, mutta kun ei…

Valtuutettu Saarinen lähettää kirjeitä urjalalaisille yhteisalueen perusturvalautakunnan jäsenille ja kehottaa näitä pidättäytymään päätöksenteosta, jotta ”viivytystaistelijat” voivat ajaa omaa asiaansa uuden vanhustenkodin rakennuttamisesta Viialaan.

Uskomatonta! On todella harmillista nähdä, kuinka pienen joukon oman edun tavoitteluna näyttäytyvä toiminta ajaa koko Akaan yhteisen hyvän edelle. Hintalapun laskeminen tälle show’lle on hankalaa, mutta kuten tekstistä selviää ja kuten olemme ymmärtäneet, puhumme merkittävistä summista akaalaisille veronmaksajille. Olkaa siis äänestäjät tarkkoina kenen – koko Akaan vai pienen lähipiirin etua ajavia äänestätte valtuustoon ensi keväänä.

Junan tuomat akaalaiset

Samuli Sujamo

Lari Löflund

Tomi Järvinen

Akaan Seutu tarjosi tekstissä mainituille Jukka Ahoselle, Hannu Järviselle ja Timo Saariselle  mahdollisuutta vastata yllä olevaan kirjoitukseen. He eivät halunneet vastata kirjoitukseen.

Kommentointi on suljettu.