Akaan skeittiparkilla rullaillaan päivittäin – Hiekka-alueet päällystetään kesällä

Akaan pääkirjaston takana sijaitsevalle skeittiparkille tulee elokuussa täyteen ensimmäinen käyttövuosi. Skeittiparkin avajaisia vietettiin Hunajahulinat-tapahtuman yhteydessä 24. elokuuta 2018, ja jo silloin parkin sijainti ja aloittelijaystävällisyys keräsivät runsaasti kehuja. Skeittiparkki on ollut valmistumisestaan lähtien niin kovassa käytössä, että ensimmäistä käyttövuotta voi jo tässä vaiheessa kutsua menestykseksi.

Tulevat viidesluokkalaiset Konsta Kuoppa, Iisakki Koivuniemi, Rasmus Ilottula ja Matias Matomäki kuuluvat skeittiparkin vakiokävijöihin: joinakin viikkoina he saattavat käydä parkilla jopa joka päivä. Heistä kukaan ei ehtinyt osallistumaan skeittiparkin avajaisiin, mutta he seurasivat skeittiparkin rakennustöitä.

– Kävin silloin aika paljon kirjastossa lainaamassa kirjoja, ja aina samalla tulin tähän taakse katsomaan, miten rakentaminen edistyy, Iisakki muistelee.

Scoottausta eli temppupotkulautailua harrastava joukko vahvistaa, että parkilla on käynyt erittäin paljon väkeä.

– Iltaisin tänne tulee kaikki teinit, Matias täsmentää.

Poikien mukaan skeittiparkilla on ajoittaisesta ruuhkaisuudesta huolimatta aina hyvä henki ja laskuvuoroista sopimalla kaikki halukkaat mahtuvat harrastamaan.

Konsta Kuoppa (vas.), Iisakki Koivuniemi, Rasmus Ilottula ja Matias Matomäki käyttävät Akaan skeittiparkkia tiuhaan tahtiin.

”Voisihan tätä tietenkin tehdä isommaksi”

Vaikka Konsta, Iisakki, Rasmus ja Matias ilmaisevat olevansa hyvin tyytyväisiä skeittiparkkiin, on heillä myös kehitystoiveita. Toiveista keskeisin on parkin laajentaminen.

– Parkki on tosi hyvä, mutta voisihan tätä tietenkin tehdä isommaksi, kun on tilaakin näin paljon, Konsta tuumii.

Keskustelussa nousevat esiin myös valaistuksen tarve sekä mahdollisuus korkeampiin ramppeihin. Lisäksi pojat kaipaavat skeittiparkin reunoilla olevan hiekan päällystämistä, sillä hiekkapinnalla jalat voivat luistaa rampille kiivetessä. Hiekkaa myös kulkeutuu betonille ja eteenpäin potkulautoihin ja muihin välineisiin.

Kaupungin rakennuttajainsinööri Leena Huovisen mukaan reunojen hiekka-alueet päällystetään asfaltilla tai jollakin muulla massalla tämän kesän aikana. Muut parannusehdotukset eivät ole vielä toteutusasteella. Myöskään laajennuksia ei ole kaupungin investointiohjelmassa, mutta kehitysehdotuksia Huovinen ohjeistaa lähettämään kaupungille. Yhteyttä kaupunkiin tulee ottaa myös silloin, jos parkissa tai sen ympäristössä havaitsee jotakin korjattavaa.

Kaupungin rakennuttajainsinööri Leena Huovisen mukaan skeittiparkin hiekka-alueet päällystetään tänä kesänä.

Scootteja ja skeittejä on saatavilla kirjastossa

Vaikka Akaan skeittiparkki onkin virallisesti kaupungin teknisen toimen alainen liikuntapaikka, on sillä keskeinen rooli myös kaupungin nuorisopalveluiden toiminnassa. Vastikään toukokuussa nuorisopalvelut saivat omistamansa scootit eli temppupotkulaudat (kolme kappaletta), skeittilaudat (kaksi kappaletta), kypärät (viisi kappaletta) ja suojukset (viisi settiä) lainattaviksi Akaan pääkirjastoon. Yhteistyö kaupunginkirjaston kanssa mahdollistaa varusteiden lainaamisen helposti kirjastokortilla. Varusteiden laina-aika on kaksi viikkoa, eikä lainaa voi uusia. Varusteita ei ole myöskään mahdollista varata.

Varustelainauksen lisäksi nuorisopalvelut aikovat suunnitella skeittiparkille tapahtumaa alkusyksylle. Nuorisotyöntekijöiden mukaan nuoria ei kuitenkaan tarvitse juurikaan ohjastaa skeittiparkille, vaan nuoret ovat ottaneet parkin todella hyvin omakseen.

– Porukka löysi parkin jo ennen kuin viralliset avajaiset pidettiin, ja väkeä oli tasaisesti sään kylmenemiseen asti. Kun kevät tuli, skeittiparkilla oli paljon ihmisiä jo ennen kuin me edes aloitimme puhumaan parkista, nuorisotyöntekijä Camilla Ahlfors iloitsee.

Nuorisotoimen havaintojen mukaan skeittiparkki on ollut laajasti eri ikäisten harrastajien käytössä. Enimmäkseen parkkia käyttävät paikalliset scoottaajat, mutta paikalla on nähty myös skeittilautailijoita sekä temppupyöräilijöitä. Moottoroiduilla ajoneuvoilla skeittiparkkia ei saa käyttää.

Akaan skeittiparkki on erityisesti scoottaajien eli temppupotkulautailijoiden suosiossa.

Syksyllä kuudennelle luokalle menevä Justus Inkinen pyrkii käymään skeittiparkilla usein.

Konsta Kuoppa (vas.), Justus Inkinen, Iisakki Koivuniemi ja Matias Matomäki ovat kaikki innokkaita scoottaajia.

Betoni kutistuu kuivuessaan, mikä aiheuttaa halkeamia. Isojen halkeamien paikkaus kuuluu parkin rakentajan vastuulle.

Iisakki Koivuniemi (vas.) ja Matias Matomäki kuuluvat skeittiparkin vakiokävijöihin.

Konsta Kuoppa kertoi aloittaneensa scoottauksen ”vasta vähän aikaa sitten”.

Matias Matomäen mielestä skeittiparkilla voisi olla korkeampia ramppeja.

Iisakki Koivuniemi on scootannut hieman yli vuoden.

Skeittiparkin alueelle on toivottu myös lisää roska-astioita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?