Ilmaston tila on noussut monelle nuorelle sydämen asiaksi – Poliitikot halutaan Youtubeen selittämään asioita

Toijalan yhteiskoulun auditoriossa pidetyssä EU-poliittisessa paneelikeskustelussa Jemina Kurki (vas.), Camilla Ahlfors, Ida Weltzien, Kati Kuusisto ja Sari Laaki pohtivat muun muassa EU:n vaikutuksia.

Akaan Nuorkauppakamari ja Akaan kaupungin nuorisopalvelut järjestivät Toijalan yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaisille EU-poliittisen paneelikeskustelun aivan europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen kynnyksellä tiistaina 14. toukokuuta. Suunnilleen samansisältöinen paneeli järjestettiin myös Akaan lukion opiskelijoille myöhemmin samana päivänä. Jälkimmäinen paneeli taltioitiin Akaan Nuorkauppakamarin Facebookiin.

Yhdeksäsluokkalaisille järjestetyn paneelin läpileikkaavia teemoja olivat EU:n ja sen harjoittaman politiikan vaikutukset sekä nuorten suhtautuminen politiikkaan. Aiheista keskustelivat paikalliset nuoret Jemina Kurki ja Ida Weltzien, nuorisotyöntekijät Camilla Ahlfors ja Sari Laaki sekä yrittäjä ja kunnallispoliitikko Kati Kuusisto. Molemmat paneelit juonsi Tuuli-Elina Ruuskanen.

Ida Weltzien (vas.) ja Jemina Kurki toivat paneelikeskusteluun yläaste- ja lukioikäisen nuoren näkökulmaa. Ida ja Jemina ovat monien muiden nuorten tapaan huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ida on jopa aloittanut aktiiviryhmän, joka siivoaa roskia Akaan alueelta. Jemina puolestaan kuuluu Akaan uuteen nuorisovaltuustoon, jonka toimikausi alkaa kesäkuussa.

EU määrittelee tulevaisuutta

Paneelin avauksessa Akaan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Jaana Koivuniemi totesi, ettei Suomessa olla kovin innostuneita EU-politiikasta. Koska kiinnostus on nuorten keskuudessa kaikkein heikointa, tuotiin paneelikeskustelussa esille syitä sille, miksi EU-asioita kannattaisi ryhtyä seuraamaan.

Kati Kuusisto kuvaili EU-politiikan olevan päättämistä siitä, mitä Euroopan unioniin maksetuilla rahoilla tehdään. Lisäksi Kuusisto huomautti, että EU:sta tuleva lainsäädäntö ohjaa merkittävästi jäsenmaiden päätöksentekoa. Mikäli nuoret eivät seuraa EU-politiikkaa ja vaikuta siihen esimerkiksi eurovaaleissa äänestämällä tai ehdokkaaksi asettumalla, ollaan tilanteessa, jossa päätäntävalta on muilla kuin nuorilla.

Ilmaston tila on noussut viime aikoina monelle nuorelle sydämen asiaksi, ja myös suurin osa paneelia seuranneista yhdeksäsluokkalaisista ilmaisi olevansa huolissaan ilmastosta. Ida Weltzienin mielestä Akaassa näkee suoranaista välinpitämättömyyttä.

– Olen nähnyt, kuinka ihmiset auttavat ilmastonmuutosta tapahtumaan. Roskia on joka puolella, ja se välittää kuvan, etteivät ihmiset välitä luonnosta, Weltzien kertoi.

Panelistien viesti ilmastoahdistusta poteville nuorille oli se, että yhtenäinen unioni on parhaimpia mahdollisuuksia tehdä tulevaisuuden kannalta tärkeitä päätöksiä. Kati Kuusiston mukaan kaikki asiat, joista EU:ssa päätetään, määrittelevät myös nuorten tulevaisuutta.

Toijalan yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaisten mielestä yhteiskunnallisista asioista pitäisi kertoa sosiaalisen median kanavissa.

Poliitikot YouTubeen?

Paneelitilaisuudessa ilmeni, ettei yhteiskunnallinen viestintä tavoita nuoria tarpeeksi hyvin. Politiikkaa puidaan paljon lehdissä, mutta lehdet saattavat jäädä useilta nuorilta täysin lukematta. Esimerkiksi paikallislehteä ilmaisi lukevansa ainoastaan kaksi paneelia seurannutta nuorta.

Paikalla olleet nuoret haluaisivat tietoa lehtien sijaan erilaisista sosiaalisen median palveluista. Jemina Kurki kertoi lukevansa uutisia usein Facebookista, eikä hän ohita muissakaan somepalveluissa jaettuja yhteiskunnallisia asioita.

Videopalvelu YouTube oli paneeliyleisön suuressa suosiossa. Nuoret ehdottivatkin, että poliitikot voisivat selittää asioita auki videomuodossa tai hyödyntää jotakuta kaikkien tuntemaa julkisuuden henkilöä viestien välittämisessä.

Akaan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Jaana Koivuniemi avasi paneelitilaisuuden. Puheenvuorossaan Koivuniemi kertoi, että paneeli on osa Nuorkauppakamarien Euroopan kattojärjestön Step up for Europe -hanketta, joka pyrkii erilaisin tempauksin kannustamaan nuoria eurooppalaisia EU:n kehittämistyöhön.

Nuorisotyöntekijä Camilla Ahlfors (oik.) kertoi huomanneensa, että nuoria huolestuttaa ilmaston tila enemmän kuin aiemmin. Kuvassa myös tilaisuuden juontanut Tuuli-Elina Ruuskanen (vas.) sekä Akaan lukiossa opiskeleva Jemina Kurki.

Sari Laaki (oik.) kannusti nuoria ideoimaan. Laakin näkemyksen mukaan pieniäkin asioita kuullaan ja viedään eteenpäin, mutta vain silloin, kun ne tuodaan asioista päättävien tahojen tietoon. Kati Kuusisto korosti EU:n tekevän tulevaisuutta koskevia päätöksiä.

Paneelikeskustelutilaisuudessa oli mahdollista saada tietoa vaihto-opiskelusta.

EU-poliittinen paneelikeskustelu mahdollistui Akaan Nuorkauppakamarin ja kaupungin nuorisopalveluiden yhteistyönä. Kuvassa Akaan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Jaana Koivuniemi (vas.) ja nuorisotyöntekijä Sari Laaki.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.