Noora Toivo otti aikalisän kilpaurheiluun

29Noora Toivo 2

Noora Toivo aloittaa treenit syksyn tullen.

Noora Toivo viettää kesäänsä ilman kilpaurheilua ensimmäistä kertaa 12 vuoteen. Ikäisekseen pitkän uran aita- ja pikajuoksijana tehnyt nuori nainen totesi viime vuoden lopulla, että jotain täytyy tehdä.

Toijalan Vauhtia edustava Noora oli treenannut muutaman vuoden ahkerasti ja asettanut urheilun kaiken muun edelle. Silti tulokset eivät olleet sellaisia, kuin hän oli toivonut. Hänestä tuntui, että vähemmälläkin treenaamisella olisi tullut samanlaista kehittymistä.

Urheilun ohella Noora opiskeli Tampereen ammattikorkeakoulussa yrittäjyyden yksikössä valmistuakseen tradenomiksi.

– Oli raskasta opiskella samassa tahdissa kuin muut ja treenata samalla. Olen tunnollinen luonne ja pyrin tekemään kaiken mahdollisimman hyvin. Tuli jatkuva stressi siitä, miten saan kaikki asiat hoidettua, Noora Toivo muistelee.

Urheilusta oli tullut hänelle pakko, josta ei enää nauttinut. Lopullinen niitti oli, kun hän palasi Yhdysvalloista siskopuolensa luota viime marraskuussa. Aikaeron rasitus aiheutti lumipalloefektin, ja treenit alkoivat mennä miten sattuu, vaikka sisäkisakausi olisi ollut juuri alkamassa.

– Tuntui, että minun on pakko pitää tauko kilpaurheilusta, jotta pääni kestää.

Liikuntaa omassa tahdissa

Aluksi paussin pitäminen tuntui oudolta ja huolettikin. Ajattelevatko muut, että hän on surkea luuseri?

– Olen ollut liian suorituskeskeinen. Vieläkin tuntuu oudolta, että en treenaa. Mutta aion hoitaa nyt pääni kuntoon, sillä haluan kilpailla vielä tosissani kuuden–seitsemän vuoden ajan, kunhan tämä paussi on ohi.

Missään vaiheessa Noora ei ajatellut, että hän lopettaisi kilpaurheilun. Joulukuussa alkanut treenitauko päättyy syksyn tullen.

Vaikka nainen ei treenaa tällä hetkellä, hän liikkuu silti kolmesta kahdeksaan tuntia viikossa. Olennainen ero on siinä, että nyt urheilu ei ole suorituskeskeistä, vaan Noora saa liikkua juuri kuten haluaa.

Myös tehot ovat aivan eri luokkaa nyt kuin treenatessa.

– Nyt urheilun jälkeen ei tarvitse ottaa särkylääkettä, jotta pystyy liikkumaan taas seuraavana päivänä. Treenikaudella oli usein toisin. Harvassa olivat päivät, jolloin mihinkään paikkaan ei sattunut.

Sosiaalisen median taitaja

Nooralla on takana kolme vuotta tradenomiopintoja. Tällä hetkellä hän pyörittää muutaman opiskelukaverinsa kanssa yritystä nimeltä Tuuma Creative Osk. Se tekee yrityksille markkinoinnin parissa projekteja, jotka kerryttävät opintopisteitä.

Liiketalouden tradenomin opintojen pitäisi olla päättötyötä vaille valmiit ensi joulukuussa.

– Uudistan tällä hetkellä blogiani ja etsin itselleni koko ajan yhteistyökumppaneita eli sponsoreita. Tavoitteeni on, että kun opintoni ovat valmiit, pystyn sponsoreiden turvin keskittymään pelkästään kilpaurheiluun. Olisi mukavaa, että pystyisin urallani muutaman vuoden treenaamaan täysillä.

Noora Toivon blogilla on paljon lukijoita. Hän toivookin, että sosiaalisen median taitaminen auttaa sponsoreiden etsimisessä.

– Olen ollut pienestä asti kiinnostunut yrittäjyydestä. Toivon, että voisin jatkossa auttaa muita urheilijoita hyödyntämään sosiaalista mediaa. Haluan myös kertoa ihmisille, millaista urheilijan arki on. Etenkin yksilölajeissa kilpaurheilija on todella yksin, vaikka valmentajasta on toki paljon apua.

Aitajuoksussa suurin potentiaali

Syksyn tullen Noora aikoo aloittaa treenaamisen pikkuhiljaa valmentajansa Robin Millardin ohjauksessa. Kuviot muuttuvat entisestä.

Treenimäärät ja -tahti muokataan paremmin Nooralle sopiviksi. Viikossa tulee olemaan maksimissaan 15 treenituntia, kun aikaisemmin niitä oli tuon verran keskimäärin.

– Haluan vielä löytää rakkauden ja ilon kilpaurheiluun, mutta minun pitää tehdä töitä sen eteen. Tavoitteeni on edelleen olla Suomen mestari, mutta treenaamisen pitää olla kivaa, jotta se onnistuisi.

Kilpaurheilun tärkeydestä Nooran elämässä kertoo se, että tunteiden skaala on treenitauon aikana vaihdellut paljon. Välillä hänen tekee mieli kisaamaan muiden mukana, välillä hän ei halua kuullakaan kilpaurheilusta.

Urheilija myöntää, että syksy ja treenien alkaminen jännittävät hiukan. Kuinka hänet otetaan tauon jälkeen vastaan piireihin, ja kuinka treenit alkavat sujua?

– En halua vielä ajatella tavoitetta, koska osallistuisin taas kilpailuihin. Otan rauhallisesti ja katson, miten asiat lähtevät sujumaan. Neljänsadan metrin aidoissa on suurin potentiaalini, ja niihin aion keskittyä jatkossakin.

 

 

Noora Toivo

– Syntynyt 29.6.1989

– Kotoisin Akaan Toijalasta, edustaa Toijalan Vauhtia

– Aitajuoksija ja pikajuoksija

– Voittanut 45 SM-mitalia, joista 7 aikuisten sarjoista

– Myös kaksoissisko Nelli Toivo ja siskopuoli Emma Millard kilpaurheilevat

– Valmentaja Robin Millard

– Asuu nykyään Koivistonkylässä Tampereella

– Blogi: http://nooratoivo.blogspot.fi

29Noora Toivo 3

Kissanpäiviä Tähti-kissan kanssa.

29Noora Toivo 1

Noora Toivo liikkuu treenitaukoakin pitäessään enemmän kuin keskivertokansalainen.

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?