Toijalan Näyttämö juhlii Housut pois -musikaalilla

Housut pois -musikaalin duunareina nähdään Jere Hakala (vas.), Paul Brown, Jukka Peräkivi, Teppo Klemetti, Petja Kopperoinen ja Jarno Einola. Kuva: Arto Mantela.

Housut pois -musikaalin duunareina nähdään Jere Hakala (vas.), Paul Brown, Jukka Peräkivi, Teppo Klemetti, Petja Kopperoinen ja Jarno Einola. Kuva: Arto Mantela.

Toijalan Näyttämö esittää ensi kesänä Toijalan Satamassa musikaalin Housut pois. Kesäteatteriesitys juhlistaa samalla harrastajateatterin 60-vuotista taivalta.

Musikaalin ohjaa Akaan teatteriväelle tuttu Arto Mantela. Kun Näyttämö lähestyi Mantelaa kutsulla ohjaajaksi, oli tämä matkaoppaan tehtävissä Tanskassa. Asiasta innostuneena hän riensi saman tien paikalliseen musiikkiteatteriin, jonka ohjelmistossa Housut pois oli ollut keväällä.

– Sain sieltä puhuttua englanninkielisen tekstin lukulainaan. Saman tien ryhdyin lukemaan sitä ja kuuntelemaan musiikkia, Mantela kertoo.

Housut pois pohjautuu brittiläiseen elokuvaan The Full Monty, jonka ideasta amerikkalaiset, näytelmäkirjailija Terence McNally ja säveltäjä David Yazbek tekivät musikaalin. Tarina kertoo duunareista, jotka jäävät terästehtaan lopettaessa työttömiksi. Ahdingossaan miehet päättävät hankkia rahaa omalla striptease-esityksellä, vaikka tanssitaidossa ei ole kehumista.

Ohjaaja Arto Mantela painottaa, että nimestään huolimatta paljas pinta ei ole musikaalissa pääasia.

– Viimeiset kaksi minuuttia on mahdollisesti sitä, hän pyörittelee.

Sen sijaan isompi teema on työttömyys.

– Se käsittelee paljon työttömyyttä, sen vaikutuksia ja miesten itsetuntoa – sitä kaikkea, mitä voi tapahtua, kun on työtön. Musikaalissa on monta tasoa ja käytössä ovat tunneskaalan molemmat ääripäät. Joukossa on hyvin koskettaviakin kohtauksia. Samalla tämä on kuvaus siitä, kuinka elämässä voi yrittää keksiä jotain sen sijaan, että jäisi makailemaan.

Mantelan mukaan samanlaisia tuntoja on eletty yhtä hyvin ohjaajan kotikulmilla Viialassa, kun nahkatehdas ja UPM lopettivat toimintansa.

Päärooleissa nähdään akalaaiset Jukka Peräkivi, Teppo Klemetti, Paul Brown, Jere Hakala ja Petja Kopperoinen sekä Jarno Einola Sastamalasta.

– Yksi kriteeri valinnoille oli, että löydämme rooleihin laulavat näyttelijät, ohjaaja perustelee.

Taustanauhat korvaavat orkesterin

Alun perin Toijalan Näyttämön ajatuksena oli saada esityksiin säestäjäksi elävä orkesteri. Mutta koska soittajien sitoutuminen näytäntöihin osoittautui haastavaksi, orkesterin korvaavat taustanauhat, joita tekee muusikko Harri Salminen.

Vaikka elävää orkesteria ei kuullakaan, ohjaajan mukaan esitys on musiikiltaan monipuolinen ja näyttelijöiden lauluvoima vahvaa.

– Musiikkia on laidasta laitaan, on menevää, hidasta balladia ja bluesia. Kirjo on laaja.

Kun alkuperäisessä käsikirjoituksessa on liki 30 tapahtumapaikkaa, on ohjaaja Mantela ratkaissut runsaudenpulman keskittämällä tapahtumat kaupungin keskustaan kävelykadulle.

Ohjaajan mielestä haastavinta musikaalissa on musiikin, puheosuuksien ja liikkumisen yhdistäminen sulavaksi kokonaisuudeksi.

– Roolihahmojen pitää säilyä ehjinä, ettei käy niin, että näyttelijästä tuleekin laulaja, kun hän alkaa laulaa.

Toijalan Näyttämön musikaaliharjoitukset siirtyivät viime viikolla Kulttuuritalo Laaksolasta Sampolan saliin sen remontin valmistuttua. Satamaan tekijät toivovat pääsevänsä kuukauden kuluttua. Maan kuivumisen vauhdittamiseksi on teatterialueelta kolattu lumet pois. Musikaalin ensi-ilta on lauantaina 8.6. ja näytökset jatkuvat 20.7. asti.

Housut pois Toijalan Satamassa

Rooleissa: Jukka Peräkivi, Teppo Klemetti, Paul Brown, Jere Hakala, Petja Kopperoinen, Jarno Einola, Sami Koljonen, Kari Lankinen, Anne Myllymäki, Susanna Nieminen, Jesse Ojala, Tuulia Passila, Tanja Raitio, Pasi Rantanen, Anita Ruuskanen, Jaana Saarela, Pirkko Taskila.

Katsomo suojaan sateelta

Toijalan Näyttämön puheenjohtajan Tuulia Passilan mukaan viime kesä oli sään suhteen Sataman kesäteatterissa pohjanoteeraus.

– Tuntui olevan sääntö, että kun näytös alkoi, tuli vettä, hän muistelee.

Tulevana kesänä Näyttämö aikoo hankkia katsomoon pressutyyppisen kevytkatteen.

– Alun perin meidän kunnianhimoinen tavoitteemme oli laajentaa katsomoa ja kattaa se, mutta se ei ollut taloudellisesti ja ajallisesti mahdollista. Nyt selvitämme, onko katsomolle mahdollista saada kevyt kate ainakin täksi kesäksi, Passila kertoo.

Toijalan Näyttämö järjestää tänä vuonna myös Sataman juhannusjuhlan sekä on mukana veteraanipäivässä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?