Kärkikiertue toi Akaa-Volleylle kosolti oppia ja yhden sarjapisteen

Lentopallon miesten ykkössarjassa runkosarja lähestyy päätöstään. Kärkipaikasta tiukasti taistelevalla Akaa-Volleylla oli edessään erityisen kutkuttava viikonloppu kahden kärkiottelun merkeissä. Lauantaina akaalaiset matkustivat Pielaveden legendaariseen palloiluhalliin, jossa sarjataulukon kolmantena majaileva Maaningan Mahti pelasi tällä kertaa kotipelinsä.

Pitkä bussimatka taisi tehdä kepposensa, sillä Akaa-Volleyn pää ja jalat tuntuivat jääneen matkanvarrelle. Mahti otti komennon heti ensipisteistä alkaen, eikä kahdessa ensimmäisessä erässä jäänyt epäselvyyttä siitä, kumpi joukkueista kuljetti ja kumpi istui kyydissä. Kotijoukkue puolusti hurmiollisesti ja päätti jatkohyökkäykset murhaavasti hakkuri Andrei Ankudovichin johdolla.

Edessä oli pitkä erätauko, joka lentopallossa usein muuttaa taistelun painopistettä. Kun akaalaisten peli onnistuttiin riisumaan mielikuvituksettomaksi raahustamiseksi, oli joukkueen tehtävänä keksiä keinot pumpata happea yhteispeliin.

– Pitkällä erätauolla valmentajat pitivät niin tiukkasävyisen puhuttelun, ettei sen jälkeen yksinkertaisesti enää kehdannut pelata huonosti, kommentoi erinomaisen loppupelin urakoinut keskitorjuja Rami Rekomaa.

Play off -pelien värimaailmaa

Kolmanteen erään kentälle toden totta asteli ryhdistäytynyt joukkue. Erityisesti Akaa-Volleyn syöttö- ja vastaanottopelaaminen parani olennaisesti, mikä osaltaan helpotti myös vastustajaa varten laaditun taktiikan noudattamista.

Kun kolmas ja neljäs erä menivät vierailijoiden hienoisessa komennossa, oli edessä viiteentoista pisteeseen pelattava tie break -erä. Sitä edettiin vuorotahtia kymmeneen pisteeseen saakka, jolloin Mahti onnistui uhrautuvan puolustuksensa ansiosta repäisemään ratkaisevan piste-eron. Ottelun loppulukemiksi kirjattiin 3–2 (25–19, 25–17, 22–25, 18–25, 15–12).

– Olimme läpi pelin vaikeuksissa heikon vastaanoton jälkeisissä hyökkäyksissä. Pystyimme tappamaan niistä vain joka neljännen, kun tavallisesti olemme tottuneet selvästi kovempiin lukemiin. Täytyy yhdessä miettiä, miten meidän kannattaa tähän reagoida, analysoi päävalmentaja Lauri Tihinen ottelun jälkeen.

Akaa-Volleyn konkarivalmentaja Risto Lahti näki ottelun muistuttavan play off -pelien värimaailmaa sen kaikkien kauneuksien ja kaameuksien kirjavuudessaan.

– Nyt on sellainen fiilis, että tässä otettiin ensiaskel kohti kevään pudotuspelejä. Tästä eteenpäin on edessä ainoastaan kovia matseja. Jos keskittyminen herpaantuu vähääkään, vastustaja tulee armottomasti ja kerää potin, Lahti pohdiskeli.

Kyky juhli voittoa kotonaan

Sunnuntaina oli luvassa mielenkiintoinen kärkikamppailu Kyyjärven Kykyä vastaan. Voittajalle oli tarjolla vahva kiinnitys runkosarjan voittoon. Edellisen päivän alkunuhaisuuteen oli löydetty lääkkeet, ja Akaa-Volley ottikin alussa ohjat käsiinsä erityisesti hyvän vastaanottopelin ja hakkuri Dmitri Borichevin väkevien hyökkäysten ansiosta.

Edes Joni Mikkosen tarkka vastaanottopeli ei riittänyt viemään Akaa-Volleyta voittoon Kyyjärvellä. Harri Mattilan arkistokuva.

Armottoman kova kotijoukkue sai toisessa erässä raavittua otteen itselleen eikä päästänyt sitä kirpoamaan enää missään vaiheessa. Kovatasoinen ottelu päättyi lopulta KyKyn voitontanssiin lukemin 3–1 (22–25, 25–22, 25–20, 25–17). Näin kyyjärveläiset betonoivat asemiaan runkosarjan paalupaikalla.

– Hyvää peliä, vaikka pistetili ei nyt karttunutkaan. Tilastojen valossa olimme kaikilla muilla osa-alueilla tasaväkisiä, mutta puolustusten jälkeisissä hyökkäyksissä vastustaja oli selvästi tehokkaampi. Saimme tästä viikonlopusta paljon tietoa ja opittavaa omasta pelistä. Ja mikä parasta, tuntuu siltä, että nämä tappiot hitsasivat joukkuetta entistäkin tiiviimmäksi, tuumaili päävalmentaja Lauri Tihinen ottelun jälkeisessä palaverissa.

Libero Sakari Liehu oli Akaa-Volleyn vastaanottopelin kivijalka nostaen pallot 76 prosentin tarkkuudella passarin hyppysiin. Varsin kelvollisen iltapuhteen urakoi myös joukkueen kapteeni Joni Mikkonen (tehot 19/+13), jonka terävien iskujen ja nokkelien pyöräytysten vuorottelu flirttaili vastustajan puolustuksen kanssa.

Akaa-Volleyn pelit jatkuvat Toijalassa ensi sunnuntaina, kun vastaan asettuu kokoonpanoaan hurjasti vahvistanut Liikunnan Riemu Jyväskylästä.