Päiväkeskus Päivikin asiakkaat toimittivat kaupungille adressin toiminnan jatkamisen puolesta

Päivikki on säästänyt määrärahojaan – toiminta lakkautetaan

Laila Joronen (vas.) ja Maire Virevesi veivät Harri Rantalalle adressin päiväkeskus Päivikin toiminnan jatkamisen puolesta.

Laila Joronen (vas.) ja Maire Virevesi veivät Harri Rantalalle adressin päiväkeskus Päivikin toiminnan jatkamisen puolesta.

Akaan valtuuston kesäkuussa hyväksymässä säästöpaketissa Viialan päiväkeskus Päivikin kohdalle on kirjattu säästötavoitteeksi 93 000 euroa vuodessa aikajaksolla 2016-2019. Käytännössä summa tarkoittaa päiväkeskuksen toiminnan alasajoa. Yhteensä säästöpaketilla tavoitellaan 5,5 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä.

Päiväkeskus Päivikin asiakkaat Laila Joronen ja Maire Virevesi toimittivat keskiviikkona perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantalalle (sd) adressin Päivikin toiminnan jatkamisen puolesta. Adressiin kerättiin noin kahden viikon aikana 240 nimeä Viialan apteekissa ja kirjastossa. Joronen ja Virevesi toimittivat adressin myös Akaan valtuustolle.

– Toivomme, että adressimme käsitellään asiallisesti, ja että sitä ei laiteta suoraan ö-mappiin, Joronen sanoi.

Adressin luovutustilaisuudessa Harri Rantala ei juuri antanut Joroselle ja Virevedelle toivoa päiväkeskuksen toiminnan jatkumisesta ainakaan ennallaan.

Laila Jorosen (vas.) ja Maire Vireveden harras toive oli, että Päivikin toiminta jatkuisi ennallaan. Harri Rantala ei juuri antanut asiasta toivoa.

Laila Jorosen (vas.) ja Maire Vireveden harras toive oli, että Päivikin toiminta jatkuisi ennallaan. Harri Rantala ei juuri antanut asiasta toivoa.

– Tästä on olemassa valtuuston päätös. Kun Päivikki pyörii noin 100 000 eurolla vuosittain, tarkoittaa se sitä, että toiminta on ajettava alas, jos ihan kaikki säästetään mitä tavoitellaan. Siellä on lakisääteisiäkin toimintoja ja se tarkoittaa, että Päivikin tehtävät on uudelleen organisoitava. Kaikkea toimintaa ei voida lopettaa, mutta päätös tarkoittaa nykymuotoisen toiminnan päättymistä, Rantala totesi.

Rantalan mainitsemiin lakisääteisiin toimintoihin kuuluu esimerkiksi viiden Päivikin asiakkaan omaishoitajien vapaapäivien järjestäminen. Minkälaisia kuluja Päivikin toiminnan lopettamisesta koituisi?

– En tiedä yhtään. Säästöpäätökset on tehty ennen viranhaltijoiden lomia kesäkuussa. Nyt alkaa koko 5,5 miljoonan euron säästöpotentiaalin toteuttaminen. Se tarkoittaa, että jokainen toiminto pitää perata erikseen, Rantala kertoi.

Laitosasuminen ei ole kunnan etu

Harri Rantala totesi Akaan Seudulle 22. heinäkuuta, että päiväkeskus Päivikin toiminta on hiipunut parina edellisenä vuotena merkittävästi. Päivikin henkilökunta ja asiakkaat kuitenkin kertoivat Akaan Seudussa 5. elokuuta, että käyttäjämäärät eivät suinkaan ole vähenemään päin, pikemminkin päinvastoin.

Harri Rantalan mukaan käsitys Päivikin käyttäjämäärien vähenemisestä on peräisin tilinpäätösluvuista. Päivikki ei ole käyttänyt sille varattua noin 100 000 euron määrärahaa kokonaan, vaan tullut toimeen yli 20 000 euroa pienemmällä summalla.

– Tiedän, että Päivikistä ollaan eläköidytty, ja kuvittelin, että säästö on tullut sitä kautta. Laskin, että Päivikin toiminta on vähentynyt eläköitymisten myötä, mutta siitähän ei ole kyse. Määrärahan käyttö on vähentynyt, ja Päivikin toimintaa on jollakin tapaa organisoitu uudelleen ja järkeistetty, Rantala totesi.

Jos toimintaa on pystytty järkeistämään ja rahaa säästämään, kuulostaa rangaistukselta lopettaa nykymuotoinen toiminta kokonaan.

– Varmaan se voi siltä kuulostaa, mutta ne toimet, jotka eivät ole lakisääteisiä, ovat kohteena. Rahat on pakko raapia jostakin. Ei voida vaan velkaantua jatkuvasti, Rantala totesi.

Laila Jorosen mukaan päiväkeskus Päivikin toiminta on siellä asioiville vanhuksille tärkeää, sillä monet Päivikin asiakkaista asuvat yksin, ja päiväkeskus on heille ainoa paikka, jossa he pystyvät esimerkiksi peseytymään. Mikäli Päivikin toiminta ajetaan alas, on monilla sen asiakkailla edessä laitospaikan hakeminen.

– Se ei ole kunnan etu, että te menette laitokseen, Rantala myönsi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?