Omistajan mukaan tilat voisivat jatkossakin palvella useampaa käyttäjää

Tamperelaisyrittäjä vaihtoi teollisuustontin entisen Lallinmäen ryhmiksen tiloihin

Lallintie 7 on valmistunut vuonna 1975. Maan tasolle suunniteltiin tilat päiväkodille. Näköalat    Vanajan suuntaan paranevat, sillä kaupungin on määrä raivata  järvinäköalan esteenä olevat pensaat.

Vanajan tuntumassa sijaitseva Lallintie 7 on valmistunut vuonna 1975. Maan tasolle suunniteltiin tilat päiväkodille. 

Kun Lallintie 7:n kerrostalo vuonna 1975 valmistui Viialaan, aloitti talossa myös Lallinmäen päiväkoti, joka toimi 1990-luvun alkuun. Sen jälkeen tilat olivat asumiskäytössä, kunnes ne otettiin uudelleen päivähoidon ja tällä kertaa ryhmäperhepäiväkodin käyttöön. Lallinmäen ryhmis lopetti toimintansa keväällä 2012.

Nyt entiset ryhmiksen tilat odottavat uutta käyttöä. Alkuvuodesta pohjakerroksen kaksi vierekkäistä huoneistoa, kaksio ja kolmio, siirtyivät Akaan kaupungilta vaihtokaupalla tamperelaiselle rakennusalan yrittäjä Kauko Leppäselle, joka tekee parhaillaan huoneistoissa pintaremonttia. Leppäsen mukaan tilat voisivat jatkossakin palvella useampaa käyttäjää esimerkiksi vanhusten kerhotilana.

– Huoneistoihin on oma sisäänkäynti, oven eteen pääsee invataksilla ja sisällä pääsee kulkemaan pyörätuolilla. Täältä löytyvät suihkut, invavessat, lepohuoneet, ruokailutila ja keittiö. Samassa tasossa ovat myös talon pesutupa- ja saunatilat, Leppänen luettelee.

Leppäsen mukaan huoneistot voisivat yhdessä toimia myös pienimuotoisena ikäihmisten palvelutalona 3–4 vanhukselle tai perheen ja isovanhempien kotina, jossa mummo ja vaari voisivat asua omassa asunnossa lähellä lapsiaan.

Leppäsen mukaan tiloja voidaan modifioida sen mukaan, mitä tulija haluaa. Tällä hetkellä jatkosuunnitelmat ovat vielä auki.

– Olen valmis myymään, vuokraamaan tai vaihtamaan. Kaikki käy.

Kaupungin kanssa tekemässään vaihtokaupassa Leppänen antoi kaupungille Nahkatehtaantien varrella sijaitsevan 0,452 hehtaarin tontin sekä maksoi välirahana 10 000 euroa.

Leppänen hankki Viialasta tontin 5–6 vuotta sitten tarkoituksenaan rakentaa paikalle halli yritystoimintaansa varten. Teollisuustontti jäi Leppäselle tarpeettomaksi, kun tilat toteutuivatkin Hervantaan. Leppänen tarjosi tonttia kaupungille, joka ennestään omisti samasta korttelista maata.

– Tontti on niin näkyvällä paikalla, että otin kaavoituspäällikköön yhteyttä ja kysyin, olisiko kaupungilla kiinnostusta tonttiin. Nyt kaupunki voi vaikuttaa siihen, että kukaan ei lähde tekemään tontille mitään hallinrähjää.

 

Kauko Leppäsen omistamissa entisissä ryhmiksen tiloissa tehdään parhaillaan remonttia. Muun muassa kosteiden tilojen muovimatot on vaihdettu laattaan. Entisestä käytöstä muistona ovat Akun, Onnin ja Joonaksen nimet pyyhenaulakossa.

Kauko Leppäsen omistamissa entisissä ryhmiksen tiloissa tehdään parhaillaan remonttia. Muun muassa kosteiden tilojen muovimatot on vaihdettu laattaan. Entisestä käytöstä muistona ovat Akun, Onnin ja Joonaksen nimet pyyhenaulakossa.

Säästöt sulkivat Lallinmäen päiväkodin

Lallinmäen päiväkoti aloitti uusissa, sitä varten suunnitelluissa tiloissa Lallintie 7:ssä  vuonna 1975 toisena kunnallisena päiväkotina Viialassa. Ensimmäinen oli 1972 aloittanut Viialan päiväkoti, jossa oli seimeksi kutsuttu alle 3-vuotiaiden ryhmä. Tontilla toimii nykyisin Pajantien päiväkoti.

Päivähoidon aluevastaavana työskentelevä Kaarina KormanoLinnala tuli 21-paikkaisen Lallinmäen päiväkodin johtajaksi vuonna 1977.

– Nykyisin siitä käytettäisiin nimitystä lähipäiväkoti. Päiväkodilla oli oma keittiö ja keittäjä Eeva Korpela haki ruokatarvikkeet paikallisesta Villen marketista, Kormano-Linnala kertoo.

Kormano-Linnalan mukaan päiväkoti suljettiin 1990-luvun alussa säästösyistä. Kormano-Linnala siirtyi Lallinmäestä Nahkalinnan päiväkodin johtajaksi.

– Silloin oli samanlainen aika kuin nyt. Toimintoja keskitettiin ja Lallinmäen päiväkodin toiminta siirtyi Viialan päiväkodin yhteyteen erilliseen rakennukseen, joka on siellä vielä tänäkin päivänä ja josta tuli Lallintalo. Osa vanhasta nimestä siirtyi uuteen paikkaan.

Yrittäjä Kauko Leppäsen mukaan entisen ryhmiksen tilat soveltuisivat monenlaiseen toimintaan.

Yrittäjä Kauko Leppäsen mukaan entisen ryhmiksen tilat soveltuisivat monenlaiseen toimintaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?