Sähkökatko sulki kaupat ja kaupungintalon Toijalassa

K-supermarket oli kiinni yli kuusi tuntia

Akaan kaupungintalon käytävät pimenivät Suoma-myrskyn aiheuttaman sähkökatkon vuoksi noin tunniksi.

Akaan kaupungintalon käytävät pimenivät Suoma-myrskyn aiheuttaman sähkökatkon vuoksi noin tunnin ajaksi.

Akaassa jouduttiin viime keskiviikon sähkökatkojen takia sulkemaan monia kauppoja ja muita liikkeitä sekä kaupungintalo. Esimerkiksi K-supermarket Akaa oli suljettuna puoli kahdesta iltakahdeksaan.

– Koska kaikki toimii sähköllä, meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin sulkea kauppa, kertoo myymäläpäällikkö Anne Ojanen.

Suljettujen ovien takana kaupan henkilökunta pyrki huolehtimaan siitä, että kylmäketju ei katkea.

– Teimme tarvittavia toimenpiteitä, jotta tavarat pysyvät viileinä. Kylmiön ovet pidettiin kiinni, ja niihin paikkoihin, joissa verhot toimivat sähköllä, laitettiin pahveja eteen, jotta kylmä pysyy sisällä.

Myymäläpäällikkö Ojasen mukaan hävikkiä tuli niin lämpötiskin kuin kylmätiskin tuotteista, mutta hävikin määrää ei vielä tiedetä. Suuremmat tappiot tulee siitä, että kauppa oli kiinni yli kuusi tuntia.

Koko kauppaa varten ei ole varavirtajärjestelmää, joka voitaisiin ottaa käyttöön sähkökatkon aikana.

– Ei tällaiseen ole, mutta joihinkin toimintoihin on pienet varajärjestelmät.

S-marketissa selvittiin vähällä

Toijalan S-marketissa sähköt olivat poikki vain puoli tuntia kahden ja kolmen välillä iltapäivällä. Kauppa oli sen ajan kiinni, mutta katkosta ei aiheutunut mitään vahinkoja.

– Sisällä olleet asiakkaat saatiin rahastettua varavirran turvin. Mitään varsinaista vahinkoa ei tullut, koska siellä on uudet ovelliset ja kannelliset kylmälaitteet, kertoo Pirkanmaan osuuskaupan ryhmäpäällikkö Jyrki Halme.

S-marketissa akuilla pystytään jonkin aikaa turvaamaan virran saanti kassoille ja tietojärjestelmään, ja nyt niiden kapasiteetti riitti.

– Kylmälaitteita varten isoja varalaitteistoja ei ole, koska katkot ovat yleensä pieniä.

Jyrki Halme ei ole kuullut, että Toijalan ABC:tä tai Viialan S-marketia olisi jouduttu sulkemaan sähkökatkojen takia.

Äänestys eteni vanhan liiton mallilla

Akaan kaupungintalolla sähköt olivat viime keskiviikkona poikki tunnin verran iltapäivällä. Ulko-oven sähkölukko meni automaattisesti kiinni, joten katkon aikana kaupungintalolle ei päässyt.

Akaan viestintä- ja markkinointisihteerin Sini Kantolan mukaan katkoksesta ei aiheutunut vahinkoa eivätkä mitkään työt viivästyneet pahasti. Myös ulko-oven viereen postilaatikkoon jätetty posti ehti perille, sillä laatikko tyhjennetään joka työpäivän jälkeen.

Viereisessä Nuorten toimintakeskuksessa eduskuntavaalien ennakkoäänestys eteni myös sähkökatkon aikana. Tietokoneet eivät toimineet, mutta vaalivirkailijat hoitivat hommia kynineen ja papereineen.

– Puolessa tunnissa ehti käydä muutamia ihmisiä äänestämässä, pöydän takaa kerrottiin juuri kun valot olivat taas syttyneet.

Toijalan keskustaa vaivasi tuplavika

Sähköverkkoyhtiö Elenian mukaan pisimmät Suoma-myrskyn aiheuttamat sähkökatkot Akaassa kestivät hieman alle 12 tuntia. Niitä oli kuitenkin vain neljällä asiakkaalla yhden pienverkon alueella.

– Keskimäärin keskeytysajat jäivät reippaasti alle kuuden tunnin. Noin kolmea tuntia ja alle on aika paljon, kertoo käytön suunnittelupäällikkö Heikki Paananen.

Katkot aiheutuivat sähkölangoille kaatuneista puista, joita oli kymmeniä. Runkoverkon keskeytyksiä oli neljä, ja erityisesti koeteltiin Toijalan keskustaa.

– Siellä tuli vika, ja se ehdittiin rajaamaan käyttökeskuksesta käsin ja saamaan sähköjä takaisin. Ennen kuin työryhmä ehti paikalle, tuli uusi vika jo vialliseen verkkoon, ja se jouduttiin hakemaan uudestaan, Heikki Paananen kertoo.

Hänen mukaansa Elenia maksaa automaattisesti vapaaehtoiset hyvitykset kaikille, joiden sähkökatko kesti vähintään kuusi tuntia.

– Hyvitys on kolme prosenttia vuotuisesta verkkopalvelumaksusta eli siirron osuudesta tai maksimissaan 350 euroa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?