Kaupungista puuttuu innostus, Suomelta myönteinen mieliala

Akaan kauppakamariosasto haluaa keskustelukerhosta toimijaksi

52kauppakamari-1 52kauppakamari-2 52kauppakamari-3 52kauppakamari-4 52kauppakamari-5-pääkuva

Tampereen kauppakamari kiertää Pirkanmaan kuntia kysymässä, mitä kunnan elinkeinoelämälle kuuluu ja mitä kauppakamarin toivotaan tekevän. Nimestään huolimatta Tampereen kauppakamari haluaa toimia koko Pirkanmaalla ja sen toiminnan ydintä on muun muassa vaikuttaminen Helsinki-Hämeenlinna-Tampere-vyöhykkeellä, johon Akaa kuuluu. Myös yritysten kaupan ja myyntityön kehittäminen on tällä hetkellä agendalla.

Keskustelua Akaan tapaamisessa viritteli kauppakamarin yhteispäällikkö Akira Ropo.

– Tällaiset tapaamiset ovat luonnollinen osa toimintaamme. Saamme näin hyvää tietoa maakunnan elinkeinoelämän toiminnasta ja toiveista.

Tampereen kauppakamari ja sen toimitusjohtaja Matti Hokkanen ja paikallistoimikunnan silloinen puheenjohtaja Martti Nykänen tekivät yhdessä ja erikseen voimakkaasti töitä, että 3-moottoritie linjattiin 1990-luvulla kulkemaan.

– Nythän tie on itsestäänselvyys ja lähes kaiken toiminnan moottori. Sitä se ei ollut todellakaan vielä edes 1990-luvulla, sanoo Nykänen.

Kauppakamarin merkitys verkostojen luojana ja elinkeinoelämän äänitorvena tunnustetaan Akaassa edelleen. Täällä on jäseninä yrityksiä, jotka osallistuvat kauppakamarin toimintaan hyvinkin aktiivisesti.

Asiakkaat maailmalla

Akaan asioista puhutaan, mutta pörssiyhtiö Elecsterin toimitusjohtaja Jarmo Halonen vei keskustelun maailmalle.

– Meidän maailmamme on Akaasta kaukana. Nyt jos koskaan tuntuu hyvältä, että lähdimme 45 vuotta sitten voimakkaasti kansainvälistymään ja kauas. Olemme investoineet ja kysyntä on kasvanut. Markkinatilanteemme on todella hyvä, mutta sitä ei voi kiistää, ettei tällainen maailmantilanne sisältäisi myös paljon riskejä.

– Venäjä on riski ja olosuhteet heilahtelevat. Onneksi olemme omilla tuotantolaitoksillamme Venäjällä sisämarkkinoilla, sanoo Halonen.

Jarmo Halonen iloitsee yrityksensä työntekijöiden pitkistä työsopimuksista. Hän kiittelee Akaan seutua hyväksi alueeksi saada työvoimaa ja sellaisena se pitää pitääkin.

– Toistaiseksi olemme saaneet sitoutunutta työvoimaa hyvin. Meille on tärkeää, että työntekijämme asuvat täällä ja viihtyvät täällä.

Toimitusjohtaja Halosta huolestuttaa Akaan asioita enemmän maan yleinen ilmapiiri.

– Mieliala Suomessa on maassa ja se pitäisi nyt keinolla millä hyvänsä saada nousemaan.

Halli nopeasti pystyyn

Kirjekuoripalvelu Minfill Ky:n Pekka Nevalainen kertoo, että vuosi kului lokakuuhun asti odotetusti. Sitten tapahtui jotakin kummallista, mutta joulukuussa tilauksia tulee taas.

– Meidän asiakkaathan ovat ympäri Suomea, ja vähän rajojen ulkopuolellakin. Täällä Akaassa pitäisi passiivisesta odottamisesta ja kyräilemisestä päästä pikkuhiljaa toimimaan, tehtävää on. Kauppakamariosasto voi olla keskustelun avaaja, sanoo Nevalainen.

Elematicin johtaja Eero Virtanen kiittelee Akaan kaupungin nopeutta yrityksen uuden hallin rakentamisessa. Viime viikolla muurattiin peruskivi ja juhlittiin harjannostajaisia.

– Hyvä, että kauppakamari nostaa myyntityön esille. Kansainvälinen tilanne on todella hankala ja kyllä tässä todella toivoisi, että investoinnit lähellä ja kaukaa lähtisivät jo liikkeelle, pohtii Virtanen.

Maksuohjelmia muutetaan

Akaan Seudun Osuuspankin pankinjohtaja Jere Hakala kertoo pankilla olevan hyvän näköalapaikka paikalliseen toimintaan.

– Taloustilanne näkyy siinä, että maksuohjelmia muutetaan, eikä investoida suuremmin. Toisaalta yrittäjissä on uskoa tulevaisuuteenkin ja olemme saaneet olla mukana parissa merkittävässä investointihankkeessa täällä.

Sähköinsinööritoimisto Radon Auli Seppänen sanoo hiljaista olevan, koska Eurooppa ei vedä. Laman loppuminen on todella toivottavaa.

Asusteliike Toijatarta muutaman vuoden pyörittänyt ja Toijalan Yrittäjien puheenjohtajana toimiva Sirkka Koivuniemi kertoo vaihtaneensa alaa ja on nyt verkostomarkkinointibisneksessä.

– Kyllähän Suomessa uidaan nyt syvissä vesissä. Paikalliset yritykset ovat nyt hyvin huolissaan, kuinka työväki saadaan nyt pidettyä. Yrittäjäyhdistys kantaa suurta huolta Akaan elinkeinopalvelujen tulevaisuudesta. Toivottavasti kaupungissa tehdään viisaita päätöksiä.

Ihmiset tekevät paikkakunnan

Eläkkeellä yrityselämästä oleva Jaakko Sjöblom on huolissaan, että kaupalliset palvelut ovat Akaasta katoamassa. Hän kehittäisi nimenomaan Toijalaa Akaan keskuksena. Suomeen tarvittaisiin Sjöblomin mielestä ehdottomasti lisää työpaikkoja.

– Kaikki esteet uusien työpaikkojen syntymisen tieltä on saatava pois. Olemmeko me täällä kehittäneet järjestelmän, joka väkisinkin syrjäyttää ihmiset. Kun ei pääse töihin, keksii kyllä muutakin tekemistä ja pian on ongelmia, sanoo Sjöblom.

Työntekijöitä koulutetaan

Tili ja Tarkastuksen toimitusjohtaja Olli Lehtimäki iloitsee, että hänen asiakkainaan olevat yritykset kouluttavat työntekijöitä, vaikka tilauksissa vaikeuksia onkin.

– Keskimäärin menee aika huonosti. Rakennus- ja kuljetusalat ovat pahiten vaikeuksissa, kertoo Lehtimäki.

Olli Lehtimäki kertoo myös miettineensä paikallisten pienten yritysten verkostoitumista niin, että toisen yrityksen työntekijöistä saataisiin tarvittaessa apua toisen yrityksen työvoimapulaan.

Tänä vuonna jo 40 uutta yritystä

Akaan yritysasiamies Risto Rantala näkee taivaan rannassa jo valoisampaa. Hän on tavannut viime aikoina paljon paikallisia yrityksiä, jotka uskovat vahvasti tulevaisuuteen.

– Myös kauppakamari voisi huomioida toiminnassaan Etelä-Pirkanmaata nykyistä huomattavasti enemmän. Meidän sijaintimme HHT-vyöhykkeellä on keskeinen. On ikävää, että Pirkanmaan liittokin kehittää maakuntaa Tampere-keskeisesti.

Akaaseen on tänä vuonna syntynyt 40 uutta yritystä, jotka työllistävät 50 työntekijää.

– Yksin yrittäminen on tämän päivän ilmiö, eikä ollenkaan huono asia. Aina nämä palvelualan yritykset tulevat tarpeeseen, sanoo Rantala.

Erimielisyyksistä yhteistyöhön

Akaan Seudun Osuuspankin toimitusjohtajan Tuomo Småttin mielestä Akaa menestyy vain, jos kaupungin sisäinen erimielisyyden lietsominen lopetetaan.

– Tällainen kolmen sydämen kaupungista puhuminen ei ole todellista. Meillä on myös kolme yrittäjäyhdistystä, joiden yhteistyö on hyvin vähäistä, miettii Smått.

Konsultti Jaakko Leinosen mielestä Akaaseen on laadittava kaikkia sitova viestintästrategia, jonka mukaan toimitaan. Hän myös kyseenalaistaa yrittäjistä ja luottamushenkilöistä koostuvan elinkeinopoliittisen työryhmän toiminnan, koska sieltä ei tule esityksiä päätöksentekoon.

Lisää voimaa

Kauppakamarin paikallistoimikunnan aikanaan perustanut Martti Nykänen on huolissaan, kun kaupungin puuttuu innostus.

– Valitetaan puutteista, mutta ei kuitenkaan tehdä mitään. Esimerkiksi asuntomessuasian taakse on kerättävä sellainen ryhmittymä, että se kerta kaikkiaan menee kaupungin organisaatiossa läpi, sanoo Nykänen.

– Ja jos ei kaupunkia kiinnosta, tehdään ilman sitä, hän jatkaa.

Toimistuskohtaja Tuomo Smått komppaa Martti Nykästä siinäkin, että jokaiseen ongelmaan ei löydy ratkaisu kaupunkiorganisaatiosta.

Asuntomessut Akaaseen

Martti Nykänen kertoo itse olleensa asuntomessuja ajamassa Toijalaan muutaman kerran. Neuvotteluissa on päästy pitkälle, mutta sitten on mennyt sisu kaulaan.

– Asuntomessut on yksi asia, jolla kaupungin kurssi käännetään. Se on miljoonien investointi, mutta tuo paikkakunnalle myös miljoonia ja hyvin myönteisen julkisuuden. Nyt puhutaan, että messut eivät olisi muodissa. Asuntomessut ovat aina ajassa kiinni. On mielenkiintoista vierailla myöhemmin entisillä asuntomessualueilla. Niistä on tullut todellisia nähtävyyksiä.

Asuntomessuja Akaaseen kannattivat muutkin kauppakamaritapahtumaan osallistuneet.

 Akaa eroaa yhteistyökumppaneista?

Akaan kaupungin eroamista Tampereen kauppakamarin jäsenyydestä Martti Nykänen ihmettelee.

– Säästöjähän siitä ei tule. Nyt erotaan yhteistyökumppaneista, kummallista. Eikö kavereita tarvita, eikö verkostoja haluta käyttää hyväksi, miettii vanha pankinjohtaja.

Akaan Seudun Osuuspankissa keskiviikkona järjestetty kauppakamaritapaaminen tuli siihen tulokseen, että paikallistoimikunnan aktiivisempi toiminta käynnistetään. Joukkoon on saatava myös paikkakunnalla toimivien muualla pääkonttoriaan pitävien yritysten paikallisjohtoa. Myös 1970- ja 1980-luvuilla syntyneiden vaikuttajien mukaan saaminen toisi keskusteluun kokonaan uusia ulottuvuuksia.

 

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?