Minna Nyström johtaa nyt paikallisen pankin päätöksentekoa

Akaan pitäisi näkyä, kehittyä ja kaavoittaa

Konttorinjohtaja Minna Nyströmin mukaan hänen entisen työnantajansa DanskeBankin asiakkaita on virrannut muihin pankkeihin Valtatien varrella sen jälkeen, kun Danske lähti Akaasta.  Virta jatkuu edelleen.

Konttorinjohtaja Minna Nyströmin mukaan hänen entisen työnantajansa Danske Bankin asiakkaita on virrannut muihin pankkeihin Valtatien varrella sen jälkeen, kun Danske lähti Akaasta. Virta jatkuu edelleen.

Akaassakin toimiva Kantapankki on osa vuoden 2014 aikana muodostuvaa Oma Säästöpankki Oy:tä. Uuden pankin viime vuoden liiketulos on yli 14 miljoonaa euroa. Pankin tase vuodenvaihteessa 2013 olisi ollut 1,62 miljardia euroa.

Kantasäästöpankki Oy:n toimitusjohtaja Tarmo Laine pitää tulevan pankin kannattavuutta ja vakavaraisuutta raudan lujina. Kantapankissa kaikki konttorit tuottivat viime vuonna voittoa, mutta konttorikohtaisia tuloksia pankki ei julkista.

Aiemmin Danske Bankissa työskennellyt akaalainen Minna Nyström on ollut Kantapankin Akaan-konttorissa puolisen vuotta ja johtanut konttoria kolmisen kuukautta. Hänen mielestään koko pankilla on mennyt hienosti, kun esimerkiksi vakavaraisuus on noussut kolme prosenttiyksikköä 26,4 prosenttiin.

– Myös tekeillä oleva fuusio on vakavaraisuuden kannalta hyvä, koska pankkien vakavaraisuussäännöt tiukkenevat. Lisäksi mekin voimme lähteä konttorina mukaan esimerkiksi entistä isompiin paikallisiin rakennushankkeisiin, koska meillä on koko pankin tase takana, Nyström kertoo.

Paikallisessa pankissa on vapautta ja vastuuta

Puolen vuoden aikana moni asia Minna Nyströmin työssä on muuttunut. Siirtyminen pohjoismaisesta pankkikonsernista paikallisen pankin konttorinjohtajaksi antoi vapaammat kädet ja paremman kosketuksen asiakkaisiin.

– Suurin ero on, että päätökset tehdään täällä, ja tämä on jouhevampaa toimintaa. Toisaalta myös vastuu on kasvanut. Asiakkaat arvostavat myös pankin omaa lakimiestä Laura Hovilaa, joka on tavattavissa konttorilla noin kerran kuussa ja etäyhteydellä muulloinkin.

Myös asiakkaiden ongelmiin esimerkiksi lainanmaksussa pystytään paikallisessa pankissa tarttumaan nopeasti. Maksuvaikeuksia aiheuttavat yleensä työttömyys tai sairastumiset.

– Aika moni ottaa itse yhteyttä, kun lomautuslappu tulee kouraan, ja suurin osa selviää lyhennysvapailla. Ei ole pankin eikä asiakkaan etu esimerkiksi myydä asuntoa nopealla aikataululla ja halvalla, Minna Nyström sanoo.

Koska asuntokauppa ei käy kuten kuumimpina aikoina, on pankkien kilpailu korkomarginaaleissa Nyströmin mukaan kiristymässä. Myös vakuuksia on oltava, ja kahden asunnon loukussa lainansaanti on hankalaa.

– Me edellytämme pääsääntöisesti, että edellinen asunto on myyty. Lainaa saa, jos maksukykyä riittää ja tulot ovat jatkuvat. Laskemme maksuvalmiuden kuuden–seitsemän prosentin kokonaiskoron mukaan.

Asiakkaiden kannattaa nyt Nyströmin mukaan varautua muutenkin korkojen nousuun ja omiin elämänmuutoksiin.

– Asuntosäästämistä kannattaa miettiä jo, kun asuu vuokralla. Varautumista kaikki pankit koettavat varmaan toitottaa.

Akaa saisi näkyä enemmän

Nyströmin mielestä Akaa on hyvä paikka asua ja elää, ja kaikki tarvittavat palvelut löytyvät. Akaan kaupunki teki helmikuun alkupuolella paikallisille yrityksille kyselyn siitä, mihin yrittäjät ovat tyytyväisiä ja mihin eivät. Minna Nyströmin mielestä parantamista on markkinoinnissa, näkyvyydessä ja kaavoituksessa.

– Markkinointi voisi olla parempaa. Toivon, että jalkauduttaisiin oikeasti toimistosta tähän kylälle eikä vain oletettaisi, että jotain tapahtuu. Rata on, mutta autoa ei saa parkkiin, Nyström tiivistää.

– Jos Akaa näkyisi ja saataisiin lisää asukkaita, se lisäisi työvoimaa ja elinkeinotoimintaa.

Kantapankin konttorinjohtaja asuu itse perheineen Kylmäkoskella, missä Tipurin tontit odottavat ostajaansa. Akaa karsii Kylmäkoskelta palveluja, mutta muiden taajamien palvelut eivät ole kovin hyvin saatavilla.

– Maalla asumisen valitessamme tiesimme, että kaikki palvelut ei ole kävely etäisyydellä. Asuinympäristön luonnonläheisyys kuitenkin vei voiton vaakakupissa. Jos lapsiperheiden palvelut viedään kauemmaksi, sitten pitää olla joukkoliikenne kunnossa. Sehän on täällä vielä lapsen kengissä, Nyström sanoo.

 

Kantasäästöpankin avainluvut vuodelta 2013

Asiakkaita                                       15 600 (Akaassa noin 4 000)

Vakavaraisuussuhdeluku            26,39 %

Liikevoitto                                      1,29 miljoonaa euroa

Varainhankinta                              185,3 miljoonaa euroa

Koko luotonanto                           181,9 miljoonaa euroa

Tase                                                 213,6 miljoonaa euroa

Oma pääoma ja varaukset           20,3 miljoonaa euroa

Kulu/ Tuottosuhde                       74,1 %

 

 

Pankki tanssittaa senioreita

Kantapankki järjestää senioritanssit torstaina 27.3. kello 12–15.30 liikuntakeskus Parkissa Ideaparkin lähellä. Orkesterina on vesilahtelainen Angelitos Negros.

Tansseihin on bussikuljetus, josta saa tarkempia tietoja Kantapankin Akaan-konttorista. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 21.3. saakka numerossa 075 7569 883.

Liikuntakeskuksessa tanssitaan sukkasiltaan, joten jalkaan kannattaa sujauttaa luistavat sukat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?