Akaa-Volley on välttynyt lomautuksilta vakavasta tilanteesta huolimatta – Harjoitukset ovat jatkuneet kaksi kertaa päivässä, yksi pelaaja on hyötynyt pelitauosta

Kun suosituksena on pidättäytyä yli 10 hengen yleisötilaisuuksista, useat urheilutapahtumat on valtakunnassa peruttu. Pääsylipputulot näyttelevät merkittävää roolia esimerkiksi lentopalloseurojen tuloista. Ottelutapahtumia ei kannata järjestää tyhjille katsomoille.

Akaa-Volleyn puheenjohtaja Torsti Mahlanen kiittelee sekä joukkueen kannattajia että pelaajia.

– Onneksi ihmiset eivät ole meitä hylänneet, vaikka näkyvyys on nyt lähes nollassa. Ja pelaajat ovat joustaneet sopimustensa suhteen. Kaikki kivet tässä nyt on käännettävä, jotta kuivin jaloin selvitään, tunnustaa Mahlanen.

Osa seuroista on tulojen ehtyessä joutunut jopa lomauttamaan pelaajia ja valmentajia.

– Meillä ei toistaiseksi ole lomautuksiin jouduttu. Elämme edelleen toivossa paremmasta, mutta tilanne on kyllä vakava. Akaa-Volleyn johtokunta on huolestunut, mutta ei suinkaan antautunut pandemian jyllätessä, vakuuttaa Mahlanen.

Koronapandemia on kolhinut Akaa-Volleyn taloutta kovakouraisesti. Sitä on pönkitetty monella erilaisella kampanjalla. Valmentaja Oliver Lüütsepp (vas.) ja kapteeni Joni Mikkonen tutkivat tyytyväisinä viime kauden päätteeksi järjestettyä virtuaalifinaalin kunniataulua. Kuva: Harri Mattila

Harjoitukset ovat pyörineet normaalisti

Joukkueen kapteeni Joni Mikkonen suhtautuu poikkeustilanteeseen rauhallisesti.

– Eipä tässä mitään hätää sinänsä ole ollut. Kaikki ovat olleet terveinä, ja koko ajan on vedetty harjoituksia kaksi kertaa päivässä. Monarilla on ollut hiljaista, joten kontakteja vieraiden kanssa ei ole ollut, sanoo Mikkonen.

Pelaajat ovat myös vapaa-ajalla yrittäneet parhaansa mukaan noudattaa annettuja ohjeita.

– Seuran puolesta ei mitään lisämääräyksiä ole annettu. Porukalla olemme sopineet, että jokainen käyttäytyy siviilissä fiksusti ja jättää hölmöilyt pois. Onhan meillä joukkueessa riskiryhmään kuuluvia.

Riskiryhmäläisellä Mikkonen viittaa joukkueen hakkuri Urpo Sivulaan, jolla on diabetes. Pandemian aikana jokunen Akaa-Volleyn pelaaja on varmuuden vuoksi käynyt koronatesteissä, mutta kaikki tulokset ovat olleet negatiivisia.

– Muutama on ollut vapaaehtoisessa karanteenissa, kun testituloksia on odoteltu. Toki yhdenkin pelaajan puuttuminen harjoituksista aiheuttaa soveltamisen tarpeita. Kaikkien mukana olo olisi hyvästä, jotta saisimme pelinomaisia treenejä nyt, kun liiga on pysähdyksissä, pohtii Mikkonen.

Kokenut liigajyrä haistaa helposti joukkueen tunnelman.

– Totta kai välillä turhauttaa treenata kahdesti päivässä, kun pelien jatkumisesta ei ole varmuutta. Toistaiseksi henki joukkueen sisällä on ollut todella hyvä. Kaikki odottavat rajoitusten poistumista ja kentälle pääsyä, kertaa Mikkonen ja muistuttaa, että turvallisuus menee kuitenkin kaiken edelle.

Markus Kaurton loukkaantunut nilkka kestää jo harjoittelun. Kuva: Harri Mattila

Lüütseppin perhe pääsee lomalle Viroon

Akaa-Volley huilaa viikon verran joulun ja uuden vuoden yli. Viime viikot Akaassa lähes eristyksessä ollut valmentaja Oliver Lüütseppin perhe matkusti sukulaistensa luo Viroon viime perjantain harjoitusten jälkeen.

– Virossa koronatilanne on numeroiden valossa Suomen kaltainen. Mutta maamme on pienempi kuin Suomi ja kansakunta vähälukuisempi. Isoimmat ongelmat ovat pääkaupungissa ja maan itäosassa, joihin meillä ei onneksi ole tarvetta matkustaa, kertoi Lüütsepp.

Myös valmentaja on ollut tyytyväinen joukkueen harjoitteluasenteeseen pandemian keskellä.

– Välillä on tosiaan ollut pientä turhautumista havaittavissa. Mutta sanoisin kuitenkin, että kokonaisuutena tilanne on hyvä. Epävarmuus tietenkin painaa kaikkia.

Yksi pelitauosta hyötynytkin joukkueesta löytyy. Markus Kaurto on saanut rauhassa kuntouttaa vääntynyttä nilkkaansa ja alkaa jo olla pelikunnossa.

Akaa-Volleyn pelaajat ja valmentajat saivat joululahjoja jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Kuva: Harri Mattila

Mestaruusliigan pelijärjestelmä muuttui

Juuri ennen joulua saatiin ilmoitus kauden pelijärjestelmän muutoksesta. Alkuperäisen kolmen kierroksen sijaan kausi pelataan kaksinkertaisena. Pandemia on siirtänyt niin montaa ottelua eteenpäin, että ilman muutosta pudotuspelit ja kauden päätös olisivat venyneet kesän korvalle.

– Näin kävi. Korona on siirtänyt meidänkin pelejä niin, että seuraava liigamatsi on vasta tammikuun 23. päivänä Rovaniemellä. Helmikuun 5. päivä on tällä tietoa seuraava kotiottelu ja vastustajana Etta Oulusta, tutkii Mahlanen otteluohjelmaa.

Akaa-Volleyn johtokunta odottaa seuraavat viikot jännityksellä koronatilanteen helpottumista.

– Meitä odottaa historiallinen Suomen Cup -finaaliturnaus tammikuussa. Finnish Teknikum Cup -nimeä kantavaan turnaukseen saapuu neljä valtakunnan parasta joukkuetta. Akaa-Volley on mukana ensimmäisen kerran. Muut kolme selviävät vasta tammikuun aikana, Mahlanen kertoo.

Finnish Teknikum Cup pelataan Tampereella Kauppi Sports Centerissä 29.–31.1.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?