Olli Kunnari ja Panu Pitkänen käyvät läpi Akaa-Volleyn seitsemännen liigakauden – ”Henki oli korkealla vielä neljännen finaalipelin pitkällä erätauolla”

Olli Kunnari tutki finaalisarjan aikana useaan otteeseen tilastoja kääntääkseen pelin kulun Akaa-Volleyn hyväksi.

Akaa-Volleyn seitsemäs liigakausi toi tullessaan jaetut kolmannet sijat sekä Suomen Cupissa että Euroopan lentopalloliiton Challenge Cupissa ja hopeamitalit kotoisessa Mestaruusliigassa.

– Tuo Challenge Cup oli meille kauden ehdoton onnistuminen. Siinä mentiin historiallisen pitkälle kovista paineista huolimatta, kertoo Akaa-Volleyn valmentaja Olli Kunnari.

Toisaalta kotimaassa odotuksia ei aivan kyetty täyttämään.

– Suomen Cup oli pettymys. Turun lopputurnauksessa oli enemmän tarjolla, mutta sinne osui heikompi hetki. Ja kun kauteen lähdettiin Suomen mestaruus mielessä, kakkoseksi jääminen jätti sekin pienen miinusmerkin ainakin omaan muistiooni.

Mestaruusliigan runkosarjan kakkostilaan valmentaja on tyytyväinen.

– Toki kauden aikana oli muutama peli, jotka olisi pitänyt hoitaa paremmin. Mutta kun pelasimme kaikkiaan viitisenkymmentä virallista ottelua, väkisinkin mukaan mahtuu muutama epäonnistuminen.

Syöttö pehmeni kauden lopussa

Kunnari ei usko Hurrikaani Loimaalle hävityn finaalisarjan johtuvan pelaajien puutteellisesta valmistautumisesta kauteen.

– Kyllä kesäharjoittelu varmasti antoi riittävän pohjan jaksamiselle. Harjoittelun rytmittäminen kauden aikana laitetaan nyt suurennuslasin alle.

Neljän finaalipelin raporteissa korostui syöttö-vastaanottopelin ratkaiseva rooli.

– Syöttömme tosiaan pehmeni runkosarjan päätyttyä. Virheet lisääntyivät ja etenkin ässäsyöttöjä nähtiin vähemmän pudotuspeleissä. Johonkin se runkosarjan lento hiipui, pohtii Kunnari.

Joukkue ei missään vaiheessa antautunut Hurrikaanin pyörityksessä.

– Jokaisesta finaaliottelusta lähdettiin voittoa hakemaan. Hurrikaani kykeni pitämään tasonsa loppuun saakka ja pelasi todella hyvin. Meillä oli lähes jokaisessa erässä vaikeuksia jossakin rotaatiossa ja loimaalaiset saivat aikaan ratkaisevia pisteputkia, harmittelee Kunnari.

Kolme hävittyä peliä ja ratkaisevan neljännen ottelun kaksi tappioon päättynyttä erää eivät vielä vieneet joukkueen uskoa.

– Neljännen finaalipelin pitkällä erätauolla vielä henki oli korkealla. Totesimme, että nyt on todellakin makean nousun paikka, hymyilee seuraavaksi maajoukkueen ruoriin tarttuva Kunnari.

Kun Akaa-Volleyn valmennusryhmä säilyy entisellään, maajoukkuevalmentaja Kunnari voi rauhassa keskittyä Kultaiseen liigaan, jonka ensimmäiset pelit nähdään Tampereella toukokuun puolivälissä.

Hasse Mattila on maajoukkueen mukana toukokuussa, mutta pystyy sen jälkeen hoitamaan Akaa-Volleyn pelaajien kesätreenejä. Toukokuussa löydämme sen verran yhteistä aikaa, että suunnitelmat kesästä saadaan valmiiksi. Palaan Akaa-Volleyn riveihin ennen kauden alkua.

Panu Pitkänen kiittää joukkuetovereitaan

Keskipelaaja Panu Pitkänen on viime kaudet toiminut Akaa-Volleyn kapteenina ja tuntee joukkueen sisäiset kemiat ja tunnelmat.

– Oli tosiaankin kaksijakoinen kausi. Pääsimme europeleissä odotuksia pidemmälle. Mutta Mestaruusliigasta ja Suomen Cupista jäi hieman hapan maku. Molemmissa oli enemmän otettavissa.

Suomen mestaruus ei kapteenin mukaan jäänyt pelaajien kuntotasosta kiinni.

– Tämä kausi tuntui muita pidemmältä aika rankan ohjelman vuoksi. Mutta kyllä meillä kunto kesti loppuun asti. Tuntui että jokainen jätti kaiken itsestään parketille. Iso kiitos siitä.

Pitkänen pohtii tiukan välierätaiston merkitystä lopputulokseen.

– Saattaa olla, että välierissä VaLePaa vastaan lopulta kuitenkin tuli jonkinlainen ulospuhallus, vaikka näennäisesti joukkue oli valmis pelaamaan myös loppuotteluissa.

Katsomoon asti näki, että joukkueessa oli kuluneella kaudella erilaisia persoonia.

– Tämä joukkue oli erilainen, mutta erittäin hyvä. Kaikilla oli ammattimainen ote tekemiseen. Vietimme todella paljon aikaa yhdessä, sekä treeneissä että pelien yhteydessä. Lisäksi vielä europelien matkat olimme kimpassa. Erilaisia pieniä jännitteitä persoonien välillä syntyi, mutta ne käsiteltiin eivätkä vaikuttaneet tekemiseen kentällä.

Lentopalloliiton pääsarjaryhmän puheenjohtaja Ari Kaskenoja pujotti hopeamitalin Panu Pitkäsen kaulaan.