Pysähdy hetkeksi: Tiekirkko, matkasi varrella

Profile Image of Lukijalta

Saila Kallioinen.

Olen vieraillut muutaman viime vuoden aikana useissa matkareittini varrelle osuneissa tiekirkoissa eri puolilla Suomea. Osa kohteista on valikoitunut ennalta eli olen suunnitellut matkareitin niin, että poikkeaminen on ollut mahdollista. Osaan tiekirkoista olen tutustunut sattuman oikusta, kun tiekirkon kyltti on osunut silmiini ja aikataulu on mahdollistanut poikkeamisen.

Kirkot ovat olleet keskenään hyvinkin erilaisia edustaen rakennusvuosiltaan eri aikakausia ja erilaista arkkitehtuuria. Rakennusmateriaalina on ollut vaihtelevasti puuta, tiiltä, betonia tai luonnonkiveä. Osa on ollut sisältä hyvinkin koristeellisia runsaine taideteoksineen, osa taas sisustukseltaan hyvinkin pelkistettyjä ja yksinkertaisia. Kaikki ovat kuitenkin olleet omalla tavallaan kotoisia tarjoten miellyttävän matkakokemuksen. Kirkkojen esittelijät ovat pääsääntöisesti olleet kohteensa hyvin tuntevia ja asiastaan innostuneita kertojia.

Oman lisänsä hyviin kokemuksiin ovat tuoneet kirkkojen ympärillä olevat ja hyvin hoidetut kirkkopuistot ja hautausmaat. Monista mielenkiintoisista kohteista mieleen on jäänyt esimerkiksi historiallinen ja erittäin idyllinen Uudessakaupungissa sijaitseva Pyhämaan kirkkoalue vanhoine ja uusine kirkkoineen sekä poikkeuksellisen hyvin hoidettuine hautausmaineen.

Kirkkopuistojen sankarihautausmaat ovat monesti olleet pysäyttäviä kokemuksia. Hautakivet kertovat mihin taisteluihin paikkakuntien sotilaat ovat osallistuneet. Hautakivien määrästä voi päätellä, miten kuluttavia taistelut ovat olleet. Monien pienten paikkakuntien sankarihautojen lukumäärä on suorastaan järkyttänyt.

Monin paikoin kirkoissa on ollut tarjolla hyvät esitteet ja lisäksi tänä päivänä netti tarjoaa mahdollisuuden paikan päällä hankkia lisätietoa itse kohteesta tai tehdä itselleen selväksi mistä historiaan liittyvästä tapahtumasta kulloinkin mahdollisesti on ollut kyse.

Tänä päivänä on tapana bongailla erilaisia asioita. Tiedän joidenkin keränneen myös vierailemistaan tiekirkkokohteista kuvakokoelmia, joita on tänä päivänä helppo täydentää, järjestellä ja ylläpitää.

Tiekirkkojen kautta seurakunnat tuovat oman panoksensa kotimaan matkailuun. Aina ei kannata mennä niin sanotusti merta edemmäs kalaan, omasta kotimaakunnastamme Pirkanmaalta löytyy hyviä tiekirkkokohteita. Samalla tulee tutustuttua muutenkin omaan lähiympäristöön.

Kylmäkosken kirkko on toiminut tiekirkkona jo useamman vuoden ajan. Kirkon esittelyn lisäksi se on mahdollistanut myös muun muassa paikallisten taiteilijoiden töiden esillä olemisen kirkossa vierailevien silmäparien katseltavana. Tulevana kesänä meillä on kaksi tiekirkkoa, kun myös Akaan kirkko liittyy mukaan, antaen Akaassa vieraileville matkailijoille pysähtymiskohteen ja paikan hiljentyä arjessa. Akaalaisille omat tiekirkot antavat mahdollisuuden tutustua oman paikkakunnan historiaan ja myös matalalla kynnyksellä omaan seurakuntaan. Strategian mukaisesti Ovet ovat avoinna, tervetuloa!

 

Saila Kallioinen

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kirkkovaltuutettu.

Pysähdy hetkeksi on Akaan Seudun kolumnisarja, jonka kirjoittajat edustavat Akaassa toimivia seurakuntia.